Hopp til innhold

– Folkeavstemningen om OL i Oslo er udemokratisk

– Arbeiderpartiet og Høyre viser en solid dose politisk feighet ved ikke å ta stilling til OL i Oslo før valget, sier professor i statvitenskap.

Asbjørn Røiseland slakter OL-avstemningen i Oslo som udemokratisk

Asbjørn Røiseland slakter OL-avstemningen i Oslo som udemokratisk.

Foto: Grafikk: Snøhetta/Cowi/MIR, bildet av Røiseland:Knut Eirik Olsen/NRK

I tillegg til det ordinære Stortingsvalget skal Oslo-borgerne også ta stilling til om de ønsker at det skal leveres inn en OL-søknad.

– Idrettsbevegelsen prøver å gjøre dette til en avstemning om Norge skal søke OL eller ikke. Det vil i så fall hele landet måtte være med å betale for, så hele Oslo bør ikke få bestemme det alene, sier Asbjørn Røiseland, professor i Statsvitenskap ved Universitetet i Nordland.

Kritisk til idrettsnorge

Han legger ikke skylden hos Oslos politikere.

– Det begynte fornuftig nok med at Oslo bystyre vedtok å legge ut spørsmålet om bystyret skulle sette i gang en prosess ut på folkeavstemning. Det er det ingen ting galt i, sier professoren.

Asbjørn Røiseland

– Det er tydelig at idrettsbevegelsen, altså nasjonale idrettsledere har satt i gang en storstilt og velregissert kampanje. Og hvis vi går inn og ser på måten det argumenteres på og ikke minst på arenaen hvor dette hvor dette fremføres så er det helt tydelig at de oppfatter det som en folkeavstemning om vi skal ha OL eller ikke, sier Asbjørn Røiseland.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Problemet, sier han, er at idrettsnorge prøver å gjøre denne avstemningen til noe mer enn en Oslo-sak.

– Det er tydelig at idrettsbevegelsen, altså nasjonale idrettsledere har satt i gang en storstilt og velregissert kampanje. Og hvis vi går inn og ser på måten det argumenteres på og ikke minst på arenaen hvor dette hvor dette fremføres så er det helt tydelig at de oppfatter det som en folkeavstemning om vi skal ha OL eller ikke, sier Røiseland.

Dette sier han er grunnleggende udemokratisk.

– Vi nærmer oss realpolitisk en absurd situasjon der oslofolk skal få lov til å bestemme om det skal legges et idrettsarrangement til Oslo som hele landet skal være med på å betale for, sier han.

– En helt uforståelig uttalelse

I Norges Idrettsforbund forstår de ikke hvordan professoren kan ha kommet frem til at de prøver å gjøre folkeavstemningen til noe mer enn en avstemning om Oslo skal søke.

– Dette er en helt uforståelig uttalelse. Vi har ikke på noe tidspunkt ønsket en folkeavstemning om dette, hverken i Oslo eller noe annet sted. Det var Fremskrittspartiet som i en sammenheng som ikke hadde noe med OL å gjøre presset gjennom kravet om folkeavstemning, sier Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund.

Inge Andersen

– Denne avstemningen har aldri vært ønsket av oss i Norsk Idrettsforbund, sier forbundets generalsekretær Inge Andersen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Han mener en folkeavstemning ikke er en god måte å avgjøre slike spørsmål på.

– I Norge har vi tradisjon for at Stortinget og regjeringen tar slike beslutninger. De fatter mange større beslutninger enn dette, vi har for eksempel aldri hatt noen folkeavstemning om vi skulle borre etter olje i Nordsjøen og det er ikke planlagt noen folkeavstemning om oljeboring utenfor Lofoten, sier Andersen videre.

Han har mye tillit til norske politikere.

– Jeg er stolt av å tilhøre et land som til enhver tid styrt av kloke politikere i regjering og på Stortinget som er valgt av folket. Jeg har ingen forståelse for Røiselands frykt for at dette ikke skal bli ordentlig behandlet av Stortinget, sier generalsekretæren.

– Høyre og arbeiderpartiet er feige

Løsningen er ifølge Røiseland å gjøre spørsmålet nasjonalt.

– En mulig løsning er en nasjonalfolkeavstemning, der alle som skal være med å betale for si sitt. Jeg tror heller at det at idrettsbevegelsen er i ferd med å gjøre dette til et rikspolitisk spørsmål gjør at rikspolitikerne må komme mer på banen enn de har vært til nå, sier han.

Han mener det er forskjell på hvor ærlige de politiske partiene er i sin håndtering av saken.

– SV og FrP har tatt klare standpunkt til OL i Oslo, det er lett å forholde seg til. Men Høyre og Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling nasjonalt, forteller han.

Det mener han i hovedsak skyldes feighet.

– Noe skyldes nok det enkle spørsmål at det er vanskelig å behandle en søknad som ikke er behandlet enda. Men jeg tror og det er et solid innslag av politisk feighet i dette, sier han.

Vil ikke ha nasjonal folkeavstemning

Gjul

Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul vil ikke ha noen nasjonal folkeavstemning om OL.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Uavhengig av hvordan utfallet av Oslos avstemning blir vil ikke Arbeiderpartiet ha noen nasjonal OL-folkeavstemning.

– Vi har i etterkrigstiden kun tradisjon for å bruke folkeavstemning når det dreier seg om svært viktige spørsmål knyttet til vår konstitusjon, som de to folkeavstemningene om EU, sier Gjul.

Hun mener Stortinget er best egnet til å avgjøre et spørsmål om en eventuell søknad.

– Stortinget foretar beslutninger med stor økonomisk betydning for nasjonene hele tiden. Dette vil også være den naturlige praksis når det gjelder en eventuell statsgaranti for et OL, sier hun.

FrP prøvde tidligere i år å få gjennom en nasjonalfolkeavstemning om OL i Oslo, men ble stemt ned.

Venter på søknaden

I partiet Høyre får vi beskjed om at de bare har et svar på alle spørsmål knyttet til OL i Oslo.

– Stortingsrepresentant og det norske storting har ikke for vane å ta stilling til saker der innholdet ikke er kjent. Et nytt storting vil ta stilling til dette dersom Oslo velger å sende søknad, skriver Hans Kristian Thorbjørnsen, rådgiver i partiet.

Fra Arbeiderpartiet får NRK beskjed om at Kulturdepartementet er i gang med å behandle Oslos søknad om statsgaranti til et eventuelt OL.

– Kulturministeren mottok søknaden fra Oslo kommune og Idrettsforbundet midt i juni. Kulturdepartementet, i samarbeid med finansdepartementet, gjennomgår søknaden for å finne ut hva de reelle kostnadene ved en statsgaranti vil bli, sier Gunn Karin Gjul, stortingsrepresentant for arbeiderpartiet.

Vet ikke hva det vil koste

Gjul mener det er uansvarlig å ta stilling før man vet hva det vil koste.

– Det vil være svært uansvarlig å ta stilling til en slik søknad før man vet hva kostnadene vil bli og hva de samfunnsmessige konsekvensene vil bli, sier hun.

Hun sier de reelle kostnadene ved Tromsø-OL ville vært høyere enn Tromsø oppga, og utelukker ikke at det er tilfelle også denne gangen.

– Det er ikke utenkelig at "tallknuserne" i departementet også denne gang vil beregne utgiftene annerledes enn hva søker har gjort. Nettopp derfor må politikerne vente med å ta beslutningen til alle fakta er på bordet, sier Gjul.