Hopp til innhold

Ingen nasjonal folkeavstemning om Oslo-OL

Familie- og kulturkomiteen har bestemt at befolkningen ikke får stemme om arrangering av Oslo-OL i 2022.

Illustrasjon OL 2022

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut, men det skjer i tilfelle uten en nasjonal folkeavstemning.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Gjul

Leder Gunn Karin Gjul (Ap) i familie- og kulturkomiteen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Frp-representantene Siv Jensen, Solveig Horne, Ib Thomsen og Øyvind Korsberg ønsket at hele Norge, ikke bare Oslo, skulle stemme om hovedstadens arrangering av OL.

Frp påpekte at behovet for en ubegrenset statsgaranti gjør at flere kommuner blir sterkt berørt, og at folk har rett til å stemme om hva skattepengene skal bli brukt til.

Kun Frp-forslag

Men familie- og kulturkomiteen har ikke funnet OL-spørsmålet vesentlig nok. Alle unntatt medlemmene fra Frp stemte ned forslaget.

  • Synes du det burde ha vært en nasjonal folkeavstemning om OL? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Vi mener at Norge kun skal ha folkeavstemninger ved store spørsmål. Det er ikke tradisjoner for slike avstemninger i Norge, og det bør bare gjelde prinsipielle spørsmål som har betydning for nasjonen og konstitusjonen, sier leder Gunn Karin Gjul til NRK.no.

Hun viser til at det i nyere tid kun har vært avholdt folkeavstemninger to ganger i Norge:

Om Norge skulle bli medlem av Det europeiske fellesskap (EF) i 1972, og om Norge skulle bli medlem av Den europeiske union (EU) i 1994.

– Åpner du for folkeavstemning om OL, åpner du for veldig mange folkeavstemninger. Vi har ikke troen på den type demokrati, sier Gjul.

Uenig i pengeargumentet

Frps Øyvind Korsberg har tidligere uttalt at en folkeavstemning er den eneste måten å forankre en statsgaranti på nasjonalt plan.

Han er skuffet over at komiteen nedstemte forslaget.

– Det betyr at det norske folk ikke får anledning til å si sin mening. Vi i Frp mener det hadde vært helt naturlig å innhente synspunkter fra hele det norske folk når det er en enorm stor garantisum som eventuelt bevilges, sier Korsberg til NRK.no.

Gjul mener imidlertid at skattepengene i seg selv ikke holder som argument.

– Det er ikke uvanlig å behandle saker med enorme kostnader i Stortinget. Vi har behandlet både Nasjonal Transportplan og kjøp av jagerfly uten folkeavstemning, sier Gjul.

– Oppfordringen kan være å stemme ut i fra OL-spørsmålet til høsten. Da kan man få kartlagt hvilke partier som ønsker OL og ikke, legger hun til.

– Klok avgjørelse

Idrettspresident Børre Rognlien har tidligere vært kritisk til at OL-avstemningen kun skal gjelde for Oslo-borgerne.

Det betyr ikke at han ønsker en nasjonal avstemning, men at det er merkelig at bare hovedstadens innbyggere får en stemme.

– Det er er staten som er den største bidragsyteren, så folkeavstemning bare i Oslo kommer i et underlig lys. Bystyrer er valgt for å behandle saker som dette, akkurat som Stortinget, sier Rognlien.

Han er imidlertid helt enig i komiteens konklusjon.

– Jeg synes det er en klok og riktig avgjørelse. Selv om OL er en stor og viktig sak, er det klart at det ikke er en sak med de samme dimensjonene som EU-saken, sier Børre Rognlien.

Da Norstat gjennomførte en spørreundersøkelse om OL på vegne av NRK i mars, kom det frem at halvparten av befolkningen ikke ønsker et OL.

Det var imidlertid flest positive i Oslo, og her får innbyggerne mulighet til å stemme over OL-planene samtidig som stortingsvalget arrangeres til høsten.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal