Hopp til innhold

«Makrellkrigen» kan ende med kaos

«Makrellkrigen» mellom Norge, Island og Færøyene kan ende med kaos der enkeltland bestemmer egne makrellkvoter uavhengig av rådene fra havforskerne.

Makrell - makrellfiske

Norge, EU, Island og Færøyene forhandler om fordelingen av makrellkvotene. Men under forrige runde med forhandlinger i London, var ordkrigen intens allerede før møtet startet.

Foto: Leif Nøttestad / Havforskningsinstituttet

I dag fortsetter forhandlingene om makrellkvotene i London etter bruddet fredag. Norske fiskere krever at Island stanser sitt uregulerte fiske.

– Forhandlingene skal sikre våre rettmessige ressurser som vi har opparbeidet oss, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen til NRK.no.

Truer med hevn

Den skarpe tonen mellom de nordiske vennene har preget samværet helt siden makrellen i store mengder vandret inn i islandsk farvann. Milliardverdiene var kjærkommen, men de ville ikke si ja til avtaler om reguleringer.

Norge mener det er historiske rettigheter som gjelder. Hvis forhandlingene i London mislykkes, truer norske fiskere med å gjøre som islendingene.

– Når Island og Færøyene kan vise en sånn oppførsel på havet, så går det over smertegrensa. De fastsetter egne kvoter som ikke er i tråd med det forskerne anbefaler, sier Ingebrigtsen.

Håper på løsning

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker håper de neste dagene i London gir et resultat, men hun har også en viss forståelse for fiksernes frustrasjon.

– Hvis det ikke blir en avtale, må vi fastsette det vi mener er en forsvarlig kvote. Da vil norske fiskere få adgang til å fiske den. Det må et godt forskningsmessig grunnlag til for å bli enig om å fastsette andeler til de ulike landene og hvor stor den årlige kvoten skal være, sier Aspaker.

Makrellen sprer seg stadig lenger nordover

Makrellen sprer seg stadig lenger nordover

Foto: Valantine Anthonypillai, Havforskningsinstituttet

Årelang forhandling

Norge, EU, Island og Færøyene forhandler om fordelingen av makrellkvotene.
Men under forrige runde med forhandlinger i London, var ordkrigen intens allerede før møtet startet.

Norske fiskebåteiere sier de heller vil ha forhandlingsbrudd enn en dårlig avtale. Og på Færøyene synes de nordmennene er grådige.

– Hvis du snakker med de færøyske fiskerne og folk på Færøyene, tror jeg de mener at våre naboer er grådige, sier journalist Jogvan Gardar.

– De opplever at Norge er en tøff motstander som aldri gir noe fra seg. Sett fra Færøyene har grådigheten overtatt, fortsetter han.

Verdi på to milliarder

Makrellfiske skaper store verdier, og fiskebåtrederne har regnet ut at en eventuell EU-avtale mellom Færøyene og Island vil ha en verdi på to milliarder kroner.

Det var etter at makrellen endret gytemønster og kom inn i islandsk og færøysk sone at det som har blitt kalt makrellkrigen startet. Island og Færøyene står på den ene siden, med Norge og EU på den andre.

I 2012 inngikk Norge og EU en tiårig avtale seg imellom som innebar at for hver prosent Norge avsto fra kvoten, skulle EU gi fra seg 2,14 prosent.

De mener Island og Færøyene har mangedoblet sitt uttak, men øystatene har betegnet dette som propagandaoverdrivelser. Norske myndigheter har imidlertid vært klare på at en felles avtale er helt nødvendig på lang sikt.

Historisk godt makrellfiske