Hopp til innhold

LKAB sier opp 100 ansatte

Gruvedriftsselskapet LKAB må si opp 100 ansatte som følge av sviktende jernmalmpriser.

Narvik havn anno 2014

For Narvik er alt som skjer med LKAB av stor interesse. Årlig skipes nærmere 20 millioner tonn malm ut fra havna i Narvik.

Foto: (cc) Peter Krantz / Wikimedia Commons

I februar i år ble det kjent at selskapet med rundt 4.000 ansatte må redusere arbeidsstaben med 400 ansatte.

Målsettingen var egentlig å gjennomføre reduksjonen ved naturlig avgang, men dette har de ikke lyktes med, selv om flere midlertidige stillinger er sagt opp, melder LKAB i en pressemelding.

– Jernmalmprisene fortsetter å falle, og vi må redusere våre kostnader raskere. Det er nå klart at vi ikke kan håndtere reduksjonen på 400 stillinger utelukkende gjennom naturlig avgang, sier Frank Hojem, kommunikasjonsdirektør i LKAB.

– Påvirker også norsk side

Det skal være 400 færre ansatte i LKAB innen utgangen av første kvartal 2016.

Reduksjonen i antall ansatte er en del av et «større kostnadsreduksjonsprogram for at LKAB skal være et langsiktig konkurransedyktig selskap i et skiftende marked», heter det i pressemeldingen.

Sjef Jacob Steinmo ved LKAB i Narvik forteller at kuttene også påvirker selskapets virksomhet på norsk side, men at det er for tidlig å si noe konkret enda.

– Vi forsøker å ta mest mulig av dette gjennom naturlig avgang, slik at de fast ansatte i minst mulig grad blir berørt, sier han til NRK.

– Hva tenker du om signalene fra sentralt hold om at 100 må sies opp?

– Dette er et stort konsern, med over 4.000 ansatte, og det er mange ulike deler av konsernet som må trappe ned på sin virksomhet. Om det blir oppsigelser hos oss, er det for tidlig å si noe konkret om.

Mindre lønnsomhet

Store investeringer, nye prosjekter og eksterne krav til regulering har medført at LKAB har økt sin bemanning de seneste årene.

Mindre lønnsomhet har imidlertid skapt utfordringer for selskaper som driver gruvedrift. Det er nemlig ikke bare LKAB som sliter med et sviktende marked. I november i fjor fortalte NRK at Rana Gruber måtte si opp 50 ansatte for å få hjulene til å gå rundt.

Noe av årsaken til at gruveselskapene opplever vanskelige tider, ligger langt utenfor våre trakter.

De tre største produsentene i verden har nemlig økt produksjonen betydelig, samtidig som forbruket har gått ned i Kina, opplyste administrerende direktør Frode Nilsen hos LNS i forbindelse med en tidligere sak.