Hopp til innhold

Ikke alt gikk som det skulle da idrettshallen ble pusset opp

Da den 25 år gamle idrettshallen ble pusset opp, ble oppmerkingen to meter for kort. Nå har hallen blitt ubrukelig for lagidretter.

Volleyball

Feilmerking av Hamarøy idrettshall har gjort at den ene skilleveggen havner midt i volleyballnettet.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Den nyoppussede Hamarøyhallen har blitt en verkebyll for Hamarøy idrettslag. For i stedet for å føre til idrettsglede og aktivitet, har feilaktig merking ført til fortvilelse i nordlandskommunen.

– Første gang jeg kom inn i hallen etter at oppmerkingen var gjort syntes jeg det var veldig rart at vi hadde fått et stort tomt område inn mot klatreveggen. Jeg hentet målbåndet og fant ut at banen var blitt to meter for kort, sier Torfinn Høivaag, leder av Hamarøy idrettslag.

Ble ikke informert

For mens standarden på idrettshaller sier at banene skal være 20 meter bred og 40 meter lang, har banen i Hamarøy endt opp på bare 38 meter. Nå er ikke hallen godkjent for verken håndballkamper eller innebandykamper.

Den kan heller ikke deles opp med skillevegger hvis man skal spille volleyball. For den ene skilleveggen havner midt oppå volleyballnettet.

– Feilen skjedde da firmaet som gjorde oppmerkingen informerte kommunen om at banen ville komme for nært klatreveggen på den ene kortsiden. Firmaet mente banen måtte flyttes av hensyn til sikkerheten. Ingen informerte oss om at banen ville bli krympet med to meter, og verken firmaet eller kommunen tenkte over de konsekvensene det ville få, fortviler Høivaag.

Han mener det ikke var nødvendig å flytte banen på grunn av sikkerheten.

– Når det er arrangement i klatreveggen, har vi ikke aktivitet på banen og motsatt. Dette har fungert fint i 24 år, sier idrettslederen.

(saken fortsetter under)

Hamarøyhallen

Det ser fint ut, men det flunkende nye dekket i Hamarøyhallen har blitt ubrukelig.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Blitt advokatmat

Feilen fører til at Hamarøy IL må spille alle sine kamper på bortebane, og ikke kan arrangere turneringer i hallen.

– Vi har et svært aktivt innebandymiljø i kommunen. For dem går det naturligvis ut over motivasjonen at de må spille alle kampene på bortebane. I år har det gått greit, men signalene er at mange vil slutte hvis de må gjøre det også neste år, sier Høivaag til nrk.no.

Det er firmaet Elverum takservice som utførte oppmerkingen av hallen. Administrerende direktør Jan Hornsletten ønsker ikke å kommentere saken ovenfor NRK.

Hamarøy kommune nå fått advokathjelp for å få Elverum takservice til å rette opp feilen.

Totalt kostet nytt gulv og ny oppmerking et sted mellom 800.000 og 900.000 kroner.

– Vi ønsker fortrinnsvis en helt ny oppmerking av hallen. At firmaet tar utgiftene er en av mulighetene, sier Hilde Fredheim, leder for kultur og næring i Hamarøy kommune.

Savner gamlehallen

Ifølge Fredheim har kommunen hatt jevnlig kontakt med Elverum Takservice helt siden feilmerkingen skjedde i fjor høst. Partene var også samlet til et møte i sommer, uten at de så langt har kommet til enighet.

– Vi har en god dialog, og jeg er sikker på at vi skal komme til enighet snart. Men når en ny oppmerking kan bli gjort, kan jeg ikke svare på, sier Fredheim.

Torfinn Høivaag i Hamarøy idrettslag håper feilen snart blir rettet opp.

– Vi hadde aldri i livet trodd at vi skulle ende opp med en dårligere hall enn det vi hadde. Nå savner vi den gamle nedslitte hallen. Den var tross alt godkjent, sukker Torfinn Høivaag.

Banen i Hanarøy idrettshall ble to meter for kort