Hopp til innhold

Her bodde butikkeieren før han ble pågrepet og sendt til Auschwitz

Tirsdag 20. august får Mosjøen, som første nordnorske by, såkalte «Snublesteiner». – Med disse minnes vi våre tre jødiske brødre som ble deportert og drept i Holocaust, forteller museumsleder.

Isak Shotland

MINNES OFRENE: Isak Shotland var 50 år og bodde i sentrum av Mosjøen da han oktober 1942 ble pågrepet og sendt til Auschwitz. NRK får opplyst at han drev en butikk for herreklær i årene før han ble pågrepet, og bodde i andre etasje av bygget som her er avbildet. Han er en av tre jøder som vil bli husket gjennom de såkalte «Snublesteinene» som legges ned i Mosjøen den 20. august.

Foto: Håvard Nilsen / Helgeland Museum / "Våre falne 1939-1945" / Nasjonalbiblioteket

20. august blir Mosjøen den første byen i Nord-Norge som legger ned såkalte «Snublesteiner» - et kunstprosjekt av tyske Gunter Demnig hvor en minneplate i messing støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde fram til de ble deportert og drept.

Håvard J. Nilsen er avdelingsleder i Helgeland Museum, og har vært initiativtaker til å få kunstprosjektet til landsdelen.

– Mens folk var villige til å prate om krigshistorie, opplevde jeg at spørsmål rundt jødene var vanskeligere å snakke om. Dette er en sentral del av vår historie som jeg følte var viktig å få frem, sier han.

Han kom over kunstprosjektet til Demnig mens han bodde i Berlin, og fattet straks interesse for prosjektet.

– Nå som vi får steinene til byen vil også vi bli en del av det store nettverket av Snublersteiner i Europa, fortsetter han.

Pågrepet i Mosjøen

– Der endte deres skjebne i gasskammeret. Det er nesten absurd å tenke på i fredelige Norge i dag.

Håvard Nilsen

I Mosjøen fantes det tre jødiske innbyggere som i 1942 ble arrestert og senere drept i Auschwitz, forteller Nilsen.

– Disse personene het Moses Chapiro, en 55 år gammel omreisende skinnhandler på Helgeland, Abraham Feidelman, en 49 år gammel kommunal arbeider, og Isak Shotland, som var 50 år og drev en forretning for herreklær.

De hadde alle utvandret til Norge fra Øst-Europa på begynnelsen av 1900-tallet, og bodde der til de var etablerte samfunnsborgere.

– Alle tre var ugift og ble arrestert 26. oktober 1942, hvor de sannsynligvis ble fraktet videre til Bredtvedt fengsel i Oslo, fortsetter han.

Sendt til gasskammeret

Håvard J. Nilsen

INITIATIVTAKER: Avdelingsleder i Helgeland Museum har vært initiativtaker til å få kunstprosjektet til landsdelen. – Prosjektet er en viktig, men beskjeden, markering av nazistenes massemord, forteller han.

Foto: Privat

I Oslo satt de i en måned før de sammen med 529 andre norske jøder ble fraktet med fangetransportskipet DS «Donau» til Tyskland og videre med tog til Auschwitz.

Alle tre kom til den tyske utryddelsesleiren 1. desember 1942, ifølge Nilsen.

– Der endte deres skjebne i gasskammeret. Det er nesten absurd å tenke på i fredelige Norge i dag, sier han.

Avdelingslederen beskriver prosjektet som en viktig, men beskjeden, markering av nazistenes massemord.

– De tre utgjorde en stor del av det jødiske samfunnet i Mosjøen i Vefsn i Nordland. Å legge ned snublesteiner i Mosjøen er et flott utgangspunkt for at både lokalbefolkning, skoleelever og besøkende kan reflektere over urett og menneskerettigheter både i går, i dag og i morgen.

– Blant de første med slikesteiner

Tirsdag besøker opphavsmannen selv Mosjøen sammen med Sidsel Levin, direktør ved Jødisk Museum i Oslo, for å legge ned disse steinene.

Seremonien begynner i Peter Bechs gate klokken 14, og alle interesserte er invitert til å overvære begivenheten.

– Prosjektet er i ferd med å spre seg til hele landet vårt, og vi blir nå både den første byen i Nord-Norge og en av de første norske småbyene som får slike steiner, sier Nilsen.

En rekke land i Europa har fått slike steiner - siden 1993 er det blitt lagt ned over 30 000 av dem.

– I Norge er det lagt ned steiner i Oslo, Trondheim og Larvik, og i løpet av dette Demning-besøket blir også Stavanger og Elverum en del av prosjektet, avslutter Nilsen.

De drepte jødene fra Trondheim minnes med "snublesteiner"

Jødene i Trondheim minnes