Hopp til innhold

Holocaust-ofre får minnesmerke i gata

Jødisk museum vil minnes Holocaust-ofre fra bygård i Oslo sentrum.

Carlmeyersgate 15, Oslo

Før andre verdenskrig bodde det flere jøder i Calmeyers gate 15 enn noe annet sted i hovedstaden.

Foto: Bjarte Bruland, Jødisk Museum / NRK

Før andre verdenskrig bodde det flere jøder i Calmeyers gate 15 enn noe annet sted i hovedstaden.

Nå vil jødisk museum minnes Holocaust-ofrene i denne bygården ved å legge ned messingplater med navnene på hvert av ofrene på fortauet utenfor gården.

Ruth Goldstein

Ruth Goldstein

Foto: Bjarte Bruland, Jødisk Museum / NRK

– Det er jo en ære, en trist ære. Men det er selvfølgelig veldig bra at de blir minnet og at de ikke blir glemt. Det er nok av jøder som er glemt. Det sier 85 år gamle Ruth Goldstein til NRK.

Da krigen brøt ut bodde Ruth i Calmeyergaten 15 sammen med faren Salomon, moren Ella og storebroren Julius under andre verdenskrig. Før krigen bodde det flere jøder i Calmeyergaten 15 enn noe annet sted i hovedstaden.

Høsten 1942 ble nitten av beboerne arrestert av norsk politi og sendt til Auschwitz. Blant dem var Ruths far Salomon Schapow og hennes 20 år gamle bror Julius. Ruth og moren unnslapp arrestasjonene og klarte å flykte til Sverige.

Snublesteiner

Nå vil jødisk museum minne dem som døde ved å legge ned nitten såkalte «snublesteiner» på fortauet utenfor gården, slik at vi som går forbi ikke skal glemme.

– Dette er egentlig et tysk kunstprosjekt drevet av kunstneren Gunter Demnig som har pågått i over 15 år, forteller Bjarte Bruland, ved Jødisk Museum i Oslo.

Prosjektet går ut på å legge ned en messingplate med navn, fødselsår og dødsår for hvert holocaust-offer på fortauet utenfor bygårder der det bodde jøder eller andre offer for nazismen.

– Tanken er at det skal vekke undring hos fotgjengeren. Også hos de som ikke har tenkt på at holocaust skjedde akkurat der de bor. Når man går på gaten kan man kanskje snuble over en stein og bli minnet om at det levde et offer også i det huset der de bor, sier Bruland.

Minneprosjekt over nazismens ofre

Carlmeyersgate 15, Oslo
Foto: Bjarte Bruland, Jødisk Museum / NRK

«Et menneske er først glemt, når navnet deres er glemt», sier den tyske kunstneren Gunter Demnig. Det var han som startet opp dette minneprosjektet over nazismens ofre.

Et menneske er først glemt, når navnet deres er glemt.

Gunter Demnig / Verdibørsen

I dag ligger det såkalte snublesteiner i til sammen 420 tyske byer. Også Østerrike, Ungarn, Tsjekkia, Nederland og Polen har fått snublesteiner. Mens Frankrike, Ukraina og Danmark venter på at kunstneren skal komme.

Vil ha dem til Norge

Nå vil altså Jødisk Museum forsøke å få dem hit til Norge også. I første omgang skal prosjektet gjennomføres utenfor Jødisk Museum, men Bruland oppfordrer andre til å ta lignende intiativ dersom de vet at det finnes Holocaust-ofre i deres nabolag.

– Noe av tanken bak er det skal være mulig for skoler, nabolag og helt vanlige mennesker å ta intiativ til dette, sier Bruland.

Hør hele programmet i Verdibørsen NRK P2 lørdag morgen 08:05.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters