– Jeg vil vite hva hun kan gjøre for å forsikre norske forbrukere og omverdenen om at norsk oppdrettslaks er et sunt og rent produkt. Det er det vi har fått høre fra forskerne i en årrekke, sier Flåtten til NTB.
Han mener det er grunn til å ta på alvor advarselen som reises av leger i mandagens VG. Miljøgifter i oppdrettslaks kan skade hjernens utvikling, anføres det.
– Det virker som om de ser noe i forskningen som det er verdt å se nærmere på. Samtidig er jo ernæringsrådene entydige når det gjelder viktigheten av å spise fisk, og det er ingen grunn til å forlate det uten videre, sier Flåtten.
Omsetter for 54 milliarder
Oppdrettsselskapene omsetter for 54 milliarder kroner i året og er Norges nest største eksportnæring etter olje og gass.
– Det er ingen tvil om at slike oppslag kan ha en negativ effekt på omsetningen. Derfor er det viktig å avklare dette raskt. Jeg forventer at helsemyndighetene ser nøye på funnene som omtales, sier han.
Kvinner, barn og ungdom bør unngå å spise oppdrettslaks. Det mener både flere norske leger og internasjonale eksperter. Årsaken er at laksefôret inneholder skadelige miljøgifter.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge til å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder, og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland universitetssjukehus til VG.
Autisme, ADHD og redusert IQ
Hun peker på at den typen miljøgifter som er påvist i oppdrettslaks, har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ.
En større europeisk undersøkelse som omfattet rundt 8.000 nyfødte, viser at gravide med høye nivåer av miljøgifter i kroppen får barn med lavere fødselsvekt, noe som kan slå uheldig ut på barnets helse.
Bjørke Monsen får også støtte fra sin kollega Bjørn Bolann, overlege og professor i medisin.
– Miljøgifter er det over alt. Vi får det i oss enten vi vil det eller ikke. Men det er om å gjøre å spise minst mulig av det, sier Bolann, og spør seg hvorfor man er nødt til å produsere laks med giftstoffer.
Oppdrettsbransjen selv stiller seg noe avventende til legenes bekymring. Daglig leder Odd L. Strøm i Nova Sea stiller seg uforstående til påstandene om at det er farlig for barn, ungdom og gravide å spise oppdrettslaks.
– Laks er trygt
– Å spise oppdrettlaks er på lik linje med annen fisk sunt. Dette føyer seg inn i rekken av ulike matvarer som fra tid til annen blir hevdet er usunt. Vi vet at det finnes miljøgifter i havet som tas oppp i fisk. Det følger næringskjeden og finnes også i vill fisk. Det er med laks som med andre ting. Man må spise med måte. Jeg kan forsikre at laks er et trygt produkt, sier Strøm til NRK.no.
Direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, Henrik Stenwig er på samme linje som Strøm.
– Vi må ta slike opplysninger til etterretning. På de konklusjonene myndighetene har gjort, med basis i den kunnskapen som foreligger, så er det sunt for alle å spise oppdrettslaks, sier han til VG.