Hopp til innhold

– Ønsker ikke nestlederkamp i år

Arbeiderpartiet vil trolig kalle inn til et ekstraordinært landsmøte i slutten av juni for å velge ny partileder. Etter det NRK forstår ligger det an til at kun lederen blir byttet ut.

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen og Raymond Johansen

BLIR TROLIG SITTENDE: Lite tyder på at nestleder Helga Pedersen eller partisekretær Raymond Johansen blir byttet ut i år. Her sammen med Ap-leder Jens Stoltenberg før Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bjørnar Skjæran

Bjørnar Skjæran er ordfører i Lurøy og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Jonas Gahr Støre blir etter all sannsynlighet den nye Ap-lederen når det ekstraordinære landsmøtet samles til sommeren.

– Jeg er temmelig sikker på at det vil bli holdt et ekstraordinært landsmøte, sier sentralstyremedlem Bjørnar Skjæran, ordfører fra Lurøy i Nordland. Han peker på flere forhold som gjør at det er viktig å ha en fulltallig partiledelse på plass fram til det ordinære landsmøtet i 2015.

Flere medlemmer av landsstyret tror det blir holdt et ekstraordinært landsmøte for å velge ny partileder. Det har tidligere vært spekulert i om nestleder Helga Pedersen skulle «rykke opp» som fungerende partileder fram til det ordinære landsmøtet neste år, men i går sa Jens Stoltenberg at han ville bli sittende til en ny leder er valgt.

– Vi er inne i en hektisk tid med stort trøkk, der arbeidspresset er høyt. Å redusere ledelsen fra tre til to personer vil bli svært krevende. Vi må sørge for maksimal kraft framover, sier Skjæran til NTB.

Sentralt plasserte kilder sier til NRK at det ekstraordinære landsmøtet trolig finner sted sent i juni, i god tid før Jens Stoltenberg tar over som NATOs generalsekretær 1. oktober.

– Jeg tror det også er viktig for Jens at en fulltallig partiledelse står klar når han går av, slik at partiet ikke svekkes, fortsetter Skjæran.

– Valgt innen 2015

Han tror imidlertid ikke det vil være andre enn partilederen som blir skiftet ut i denne omgang. Det betyr at nestleder Helga Pedersen fra Finnmark blir sittende, mener Skjæran.

– Min holdning er at ledelsen er valgt til 2015, så jeg legger til grunn at det bare er ny leder som skal velges. For Nord-Norge er det viktig å ha en person i ledelsen, framholder Skjæran.

Etter det NRK forstår er dette en holdning som deles av flere i partiet. Både partisekretær Raymond Johansen og nestleder Pedersen er valgt fram til landsmøtet i 2015. Dersom de skal byttes ut, må de selv trekke seg. Lite tyder på at det vil skje. Under pressekonferansen fredag sa Pedersen at hennes utgangspunkt er at hun er valgt som nestleder fram til landsmøtet i 2015.

– Alle de andre spørsmålene rundt lederskiftet skal partiets organer ta stilling til over helgen, sa Pedersen.

– Dette skal vi få til

Arbeiderpartiet i Nordland vil så langt ikke ta stilling til hvem de vil ha som ny leder når Jens Stoltenberg starter i toppjobben i NATO. Bjørnar Skjæran er opptatt av at ting nå skal skje i rett rekkefølge.

– Både sentralstyret og landsstyret er kalt inn til møte i neste uke for å diskutere hvordan vi skal håndtere situasjonen fremover. Jeg tror det er rett av vi tar diskusjonen der, og dette får vi nok til på en god måte, sier Skjæran til NRK.no.

Han har også blandede følelser over at Jens Stoltenberg gir seg som leder i partiet.

– På den ene siden er jeg på vegne av både Jens, partiet og Norge er jeg oppriktig stolt over at han får ei stilling som dette. På den andre siden er det leit for Arbeiderpartiet å miste en slik kapasitet som han er til utlandet.

– Når tar Nordland Ap stilling til hvem dere ønsker i førersetet?

– Det gjør vi etter partiets organer har tatt en beslutning om veien videre, avslutter Skjæran.

(artikkelen fortsetter under)

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg på talerstolen i Oslo tidligere denne uka.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Står samlet

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener Arbeiderpartiet er såpass samlet for tiden at partiet er bra sikret mot opprivende personstridigheter, skriver Vårt Land.

– Stridsposisjonering lokalt om kandidater vil neppe nå de sentrale sjiktene av Ap, sier Aarebrot.

Aarebrot tror Støre har fri bane til lederstolen og mener at de som engasjerer seg for Trond Giske som partileder, ikke har noen stor tyngde i partiet.

Ifølge Aps partivedtekter skal delegater til et landsmøte velges av fylkeslagenes årsmøter. Hvert av disse møtene samler over hundre partimedlemmer og har allerede blitt avholdt i de fleste fylkeslagene i år. Hvis Ap skal ha ekstraordinært landsmøte i juni, må man med andre ord samle flere tusen Ap-medlemmer, som igjen skal velge 300 landsmøtedelegater, skriver Klassekampen.

Dyr prosess

Ap vil dermed måtte gjennomføre to landsmøter på et halvt års tid, noe som ifølge stortingsrepresentant Kåre Simensen fra Finnmark vil være både dyrt, tidkrevende og uheldig.

– Jeg synes heller vi skal roe oss ned, og la partiets vedtekter få lov til å fungere. Da gir vi også større tillit til neste vårs landsmøte, sier han til Klassekampen.

Det er helt vanlig at en nestleder fungerer som leder når noe uforutsett dukker opp underveis i en valgperiode, legger han til.

Simensen ønsker at nestleder Helga Pedersen fører partiet videre i lederstolen fram til det ordinære landsmøtet neste år.

Ingalill Olsen, som leder Pedersens eget fylkeslag Finnmark Ap, mener det har pågått en kampanje mot Pedersen, men viser samtidig til at det er stor enighet om at Jonas Gahr Støre bør overta som partileder. Men i mellomtiden bør Pedersen rykke opp fram til et ordinært landsmøte, mener Olsen.

Som NRK fortalte sist uke varsler Pedersens støttespillere kamp dersom finnmarkingen skvises ut av lederkabalen.

Vil frede Pedersen

Også tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen advarer mot å bytte ut nestlederen nå.

– Jeg forstår ikke vitsen med at folk diskuterer om vi bør ha ny nestleder. Helga er valgt fram til landsmøtet i 2015, og det vil hun være selv om Jens kalles til Brussel, sier Berg-Hansen.

Hun ønsker ikke si om Pedersen bør overta som partileder fram til en ny permanent leder er valgt, og understreker bare at hun mener nestledervervet ikke bør besittes av andre enn Pedersen. Hadia Tajik og Trond Giske er to navn som av flere den siste uken har blitt nevnt som mulige nestlederkandidater.

Trond Giske støttespillere har tidligere lansert kreative ideer for å få Giske inn i partiledelsen. De vet at partivedtektene ikke godtar tre menn i ledelsen, og har derfor tatt til orde for at partiet bør ha to nestledere.

I dag ledes Ap av en mannlig leder, en kvinnelig nestleder, og en mannlig partisekretær. Dersom Giske skal inn i ledelsen nå må de endre vedtektene slik at partiet får to nestledere. Men heller ikke da er kravet om en 50-50 fordeling av menn og kvinner oppfylt.

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell mener dette kan løses ved at lederen for kvinnenettverket, som i dag er Anniken Huitfeldt, trekkes inn i ledelsen.

– Det er viktig at vi tilpasser oss en eventuell ny situasjon. Som parti er vi kjent for å være omstillingsdyktige. Det bør vi være i dette spørsmålet også, sa sørtrønderen til Adresseavisen sist uke.