Hopp til innhold

Stoltenberg vil bli sittende til ny leder er valgt

Jens Stoltenberg ønsker ikke å trekke seg som Ap-leder med umiddelbar virkning selv om han i dag ble utnevnt som ny generalsekretær i NATO.

Pressekonferanse Jens Stoltenberg

NY EPOKE: Jens Stoltenberg er klar som ny generalsekretær i NATO. Fredag ettermiddag holdt han pressekonferanse med nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det er fordi jeg tiltrer 1. oktober. Det er lenge til, og jeg er sikker på at det finnes måter å håndtere dette på. Men igjen, vi ber om forståelse for at vi innkaller sentralstyret og landsstyret på mandag for å drøfte og forankre hvordan vi skal håndtere dette, sa Stoltenberg da han møtte pressen fredag.

I ettermiddag bekreftet en rekke kilder at Jens Stoltenberg kom til å bli utnevnt som ny generalsekretær i NATO allerede i ettermiddag. Allerede før den offisielle bekreftelsen fra NATO, ble sentralstyret i Ap hasteinnkalt til et telefonmøte.

På spørsmål om han skal lede partiet fram til en ny ledelse er på plass, svarer Stoltenberg at han planlegger å gå av på et landsmøte.

– Jeg ser for meg at jeg er leder til det er en ny leder på plass. Det føler jeg at det er bred forståelse for i partiet. Men dette skal landsstyret drøfte på mandag, sier Stoltenberg.

Da starter arbeidet med å sette sammen en ny partiledelse for alvor.

Se politisk kommentator Magnus Takvam kommentere lederspørsmålet:

- Gahr Støre opplagt kandidat

VIDEO: Ifølge Magnus Takvam er det liten tvil om at Jonas Gahr Støre blir ny leder av Ap.

Spekulasjonene om hvem som skal bli ny leder i Arbeiderpartiet har pågått siden den italienske avisen La Repubblica erklærte ham som favoritt i en artikkel 18. mars.

Må avklare tøffe spørsmål

Det virker opplest og vedtatt at stortingsrepresentant og tidligere statsråd Jonas Gahr Støre blir Stoltenbergs etterfølger som leder i Arbeiderpartiet.

Men nestlederspørsmålet er langt mer usikkert.

Jonas Gahr Støre

FAVORITT: Jonas Gahr Støre blir mest sannsynlig ny leder i Ap nå som Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Et viktig spørsmål Ap nå må avklare er om de skal kalle inn til et ekstraordinært landsmøte, eller om de skal la nestleder Helga Pedersen fungere som partileder fram til det ordinære landsmøtet neste vår.

Pedersen sier hennes utgangspunkt er at hun er valgt som nestleder fram til landsmøtet i 2015.

– Alle de andre spørsmålene rundt lederskiftet skal partiets organer ta stilling til over helgen, sa Pedersen under pressekonferansen fredag.

Dersom de velger et ekstraordinært landsmøte er spørsmålet om de kun skal nøye seg med å skrifte ut lederen, eller om de også skal velge ny nestleder.

Som NRK skrev tidligere denne uken har mange i Arbeiderpartiet ytret ønske om at Jonas Gahr Støre får med seg «nytt blod» når han skal ta over styringen.

Kjemper for Giske

Mens LO og trønderne i partiet ønsker Trond Giske inn i ledelsen, varsler Helga Pedersens støttespillere at de skal kjempe med nebb og klør for at hun ikke skal sKvises ut av lederkabalen.

Dessuten setter Arbeiderpartiets vedtekter en stopper for at Ap kan ledes av to menn så lenge også partisekretæren er en mann.

Som Adresseavisen skrev onsdag har Giskes støttespillere lansert en kreativ plan på hvordan de kan løse «kvinnespørsmålet».

I dag ledes Ap av en mannlig leder, en kvinnelig nestleder, og en mannlig partisekretær. Dersom Giske skal inn i ledelsen nå må de endre vedtektene slik at partiet får to nestledere. Men heller ikke da er kravet om en 50-50 fordeling av menn og kvinner oppfylt.

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell mener dette kan løses ved at lederen for kvinnenettverket, som i dag er Anniken Huitfeldt, trekkes inn i ledelsen.

– Det er viktig at vi tilpasser oss en eventuell ny situasjon. Som parti er vi kjent for å være omstillingsdyktige. Det bør vi være i dette spørsmålet også, sier sørtrønderen til avisen.

AKTUELT NÅ