Hopp til innhold

Frykter Stoltenberg-exit skviser ut Pedersen

Helga Pedersens støttespillere varsler kamp om hennes framtid som nestleder. De advarer mot å legge en helt ny lederkabal dersom Jens Stoltenberg får toppjobben i NATO.

Helga Pedersen

ORDKNAPP: Helga Pedersen fra Finnmark vil ikke svare på om hun ønsker å fortsette som nestleder i Ap etter det ordinære landsmøtet neste år. Hun vil heller ikke kommentere spekulasjonene rundt Jens Stoltenbergs mulige toppjobb i NATO.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det virker opplest og vedtatt at Jonas Gahr Støre blir ny leder i Arbeiderpartiet hvis Jens Stoltenberg tar over som ny generalsekretær i NATO etter danske Anders Fogh Rasmussen.

Men spørsmålet om nestledervervet blir nok ikke like samlende.

Ifølge Adresseavisen jobber Trond Giskes støttespillere i Midt-Norge for at trønderen skal inn i ledelsen på en eller annen måte, mens VG skriver at deler av LO kjemper for at samme mann skal bli nestleder.

Samtidig trekkes Hadia Tajik, Anniken Huitfeldt, Torgeir Micaelsen, Jette Christensen og Ingvild Kjerkol fram som aktuelle kandidater. En rekke navn spilles opp. Ingen NRK har snakket med ønsker å presse Pedersen ut mot sin vilje, men flere mener samtidig at hennes tid i ledelsen er over.

– Vil kjempe med nebb og klør

I nordfylkene er stemningen en annen. Der er støtten til Pedersen, som selv er fra Finnmark, stor.

Flere sentrale tillitsvalgte NRK har snakket med reagerer på at spørsmålet om hvem som skal være Stoltenbergs etterfølger også har ført til spekulasjoner rundt Pedersens posisjon som nestleder.

De advarer mot å skvise henne ut allerede nå, og én sentral kilde sier de vil «kjempe med nebb og klør» for at hennes kort skal ligge på bordet når en ny lederkabal eventuelt skal legges.

– Hvis det blir sånn at hun spilles ut, så blir det et helvetes bråk, sier vedkommende til NRK. Kilden vil ikke snakke åpent så lenge det ennå ikke er endelig avklart om Stoltenberg går av som leder for å ta fatt på toppvervet i NATO.

Én som vil snakke åpent er fylkesordføreren i Finnmark, Runar Sjåstad.

Han reagerer på at anonyme kilder lobber for å skifte ut Helga Pedersen med «nytt blod».

– Her skal man følge spillereglene. Det er landsmøtet som legger lederkabalen, og Helga Pedersen er nestleder. Om man får endringer i toppen, så betyr ikke det at man endrer lenger ned. Pedersen har nok atskillig større støtte i partiet enn det som kommer fram i spekulasjonene i enkelte medier, sier han til NRK.

Uenighet om behov for ledervalg før neste år

Det er foreløpig uklart om Arbeiderpartiet velger å holde et ekstraordinært landsmøte eller venter med å velge en ny leder på det ordinære landsmøtet neste år dersom Stoltenberg forsvinner til Brussel.

Runar Sjåstad

STØTTE: Runar Sjåstad fra Finnmark mener Helga Pedersen har større støtte i partiet enn mange tror.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Ifølge Sjåstad er det unødvendig å holde et ekstraordinært landsmøte. Han mener Pedersen bør fungere som leder fram til det planlagte landsmøtet i april neste år, dersom det blir nødvendig.

– Jeg mener det er feil ressursbruk å innkalle til et ekstraordinært landsmøte når man har en dyktig nestleder. Én av grunnene til at man har en nestleder er jo at vedkommende kan fungere i lederens fravær. Pedersen har lang fartstid som nestleder, stortingsrepresentant og nestleder, sier Sjåstad.

– Dette er ikke noen kritikk av Støre, vi er veldig glade i ham her oppe i nord, men fram til landsmøtet neste vår er det ingen krise å overlate styringen til Helga Pedersen, fortsetter han.

– Ingenting annet er forandret

Andre mener derimot det er uheldig for Arbeiderpartiet å gå månedsvis uten å velge en ny leder dersom Stoltenberg forsvinner til Brussel lenge før det planlagte landsmøtet.

Stortingsrepresentant Marianne Aasen fra Akershus er én av dem.

– Jeg synes det er naturlig at et landsmøte da tar stilling til hvem som skal bli ny leder. De aller fleste peker på Jonas Gahr Støre, og da er det naturlig at han blir innstilt som leder hvis det stemmer med valgkomiteens opplevelse.

Aasen ser imidlertid ikke behovet for å skifte ut noen andre i ledelsen på et eventuelt ekstraordinært landsmøte. Hun mener både Pedersen, partisekretær Raymond Johansen og resten av sentralstyret bør bli sittende til det ordinære landsmøtet neste år.

Marianne Aasen (Ap)

EKSTRAORDINÆRT: Stortingsrepresentant Marianne Aasen mener partiet bør velge en ny partileder raskt dersom Stoltenberg forsvinner lenge før landsmøtet neste vår.

Foto: David Krekling / NRK

– Det er jo ikke noe annet som er forandret. Hvis Jens Stoltenberg drar til Brussel, er det jo han man må fylle skoene etter, sier stortingsrepresentanten.

Men mange av dem som vil skifte ut flere enn Stoltenberg, vil heller vente til det ordinære landsmøtet med å velge en ny leder.

Etter det NRK forstår er tanken at det blir lettere å samle støtte rundt en ny nestleder når Helga Pedersen uansett er på valg.

Særlig de som vil ha Trond Giske som ny nestleder er innstilt på å være tålmodige. De vet at verken landsmøtedelegatene eller partiets vedtekter godtar en mannlig leder og nestleder all den tid partisekretæren også er en mann.

Selv ønsket ikke Trond Giske å kommentere eventuelle leder- eller nestlederambisjoner da NRK møtte han under Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag.

– Jeg er helt sikker på at vi skal ta den diskusjonen når og hvis det blir nødvendig. Vi har gode tradisjoner i Arbeiderpartiet på hvordan valg av ledelse foregår, da blir det først en valgkomité, så et landsmøte der delegatene bestemmer, sier Giske.

Vil ikke kommentere gjenvalg som nestleder

Heller ikke Helga Pedersen var særlig ivrig på å kommentere verken Stoltenbergs eller sin egen framtid i Ap-ledelsen.

– Jeg har ikke lyst til å kommentere noen spørsmål som handler om det. Da går jeg langt inn i eventualitetene, og jeg ber om forståelse for at jeg ikke vil kommentere det i dag, sier en strålende blid Pedersen.

– Mener du at partiet trenger et ekstraordinært landsmøte for å få på plass en ny leder?

– Det vil jeg heller ikke kommentere, for da er vi igjen inne i eventualitetene, gjentar nestlederen.

– Noen mener man bare kan vente til deg ordinære møtet, og så kan du fungere som leder. Hva synes du om det?

– Jeg vil ikke kommentere det. Det er en hypotetisk problemstilling, som vi får ta stilling till dersom det blir aktuelt.

– Men at det kommer et landsmøte neste år, det er sikkert. Vil du da stille til gjenvalg som nestleder?

– Det vil jeg ikke svare på i dag.

AKTUELT NÅ