Av Jessica Ryan, Kairo

I seks uker var de fire barna til Bieday Hambeer lenket sammen av kidnappere i Sinaiørkenen før de ble sluppet fri – etter at faren Hambeer og hans støttespillere i Gildeskål i Nordland hadde samlet inn 250.000 kroner som de betalte i løsepenger til kidnapperne.

3. september ble barna sluppet fri. Sommel med en DNA-test gjør at de fortsatt ikke får reise til Norge. Men håpet er stigende hos de fire barna som bor i en leilighet i Kairo og får hjelp fra en hjelpeorganisasjoner mens de venter på å komme til Norge.

– Vi har det bra. Vårt høyeste ønske er å treffe pappa igjen, sier Fiori, Tesfamichael, Heyab og Merhawi Hambeer i Kairo.

Nye klær for penger fra Gildeskål

Barna til Beiday Hambeer i Kairo - Foto: Jessica Ryan /
Foto: Jessica Ryan

Barna har kjøpt nye klær for penger de hadde fått fra innbyggerne Gildeskål. De har også vært i Zoologisk have i Giza og en tur på Nilen. Barna er utrolig takknemlige for den støtten og hjelpen de har fått i fra Norge.

– Tusen takk til alle som har stilt opp for oss og betalt for vår frihet. Jeg lover at en dag skal jeg betale dere tilbake, sier Heyab (11).

For første gang på flere måneder øyner barna et håp om en fremtid hvor de har gode muligheter til et trygt og godt liv. Alle fem er opptatt av at de vil ha seg en god utdanning.

– Jeg vil jobbe for å hjelpe mennesker som har vært utsatt for det samme som oss, sier Heyab, mens lillebror Tesfamichael sier veldig greit at han skal bli det faren vil han skal bli.

Blir behandlet for slagskader

Søsknene ble holdt fanget av kriminelle i seks uker. De levde under trusselen om at organene deres kunne bli solgt, og de var lenket sammen for ikke å rømme.

Fortsatt får de medisinsk oppfølging på grunn av kuttskader og skader etter slag mens de var i fangenskap, men det har ikke vært noen særlig oppfølging av de psykologiske senskadene etter kidnappingen og torturen i Sinai.

Samtlige av barna har rapportert at de har problemer med å sove og at de gjerne våkner med mareritt og flashbacks etter de traumatiske opplevelsene.

– De slo oss og skremte oss ved å drepe mennesker foran oss. Jeg har fremdeles mareritt og får ikke sove, forteller Heyab.

Kidnappet i ørkenen

Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet

Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet

Dramaet startet da kvoteflyktning Bieday Hambeer i nordlandskommunen Gildeskål, betalte smuglere for å ta barna fra hjemlandet Eritrea til Khartoum i Sudan.

Her skulle de på møte i den norske ambassaden med tanke på familiegjenforening.

Men da de kom til Sudan ble de kidnappet og ført opp til Sinai med lovnader om å få dem til Israel. Selv om barna protesterte høylydt fordi de hadde møte med ambassaden i Khartoum.

De ble holdt i en by i fire dager mens de ventet på at de skulle bli en større gruppe på femten stykker.

– Vi ble kuttet opp og slått hver dag, forteller Fiori.

Barna prøvde å flykte, men ble tatt.

– Straffen var flere slag og ingen mat, forteller barna.

Byttet bil flere ganger

Barna til Beiday Hambeer i Kairo - Merhawi Hambeer bor sammen med søsknene sine i Kairo. Han håper å bli gjenforent med sin far i Gildeskål. - Foto: Jessica Ryan /

Merhawi Hambeer bor sammen med søsknene sine i Kairo. Han håper å bli gjenforent med sin far i Gildeskål.

Foto: Jessica Ryan

Til slutt var det tre jenter og 12 gutter som ble fraktet til Sinai med bil og båt.

Barna forteller at for å unngå at bilene blir stoppet og gjenkjent ble det skiftet bil opp til 10 ganger på reisen. Hele reisen opp til Sinai tok 12 dager.

– Vi fikk ett brød med litt ost, som skulle holde til to personer i flere dager. Når det var ferdig visste vi ikke når vi fikk ny mat, forteller Heyab.

Fiori og en annen ung jente forteller at de og en annen ung jente som var fanget sammen med dem, opplevde å bli seksuelt trakassert av to av vaktene.

– De spurte stadig om vi ville gifte oss med dem, eller ha sex med dem. Når vi sa nei, banket de oss, forteller Fiori.

Helte bensin og tente på

Da de kom frem til Sinai ble de holdt i et lite rom, lenket fast med flere, det var ingen muligheter til å gå på toalett eller vaske seg. De fikk lite mat og ble stadig truet med å bli drept.

Barna forteller at noe av det første som skjedde da de kom frem var at kidnapperne helte bensin på og satte fyr på fem mennesker rett foran dem, for å skremme dem.

– Etter dette fryktet vi mandagene og torsdagene for det var dagene kidnapperne ringte familiemedlemmene. Dersom det ikke var penger på vei visste vi at vi ville bli slått, sier Fiori.

For barna var de dagene der de fikk snakke med sin far både en velsignelse og en forbannelse.

– De skremte fangene slik at de får familiene sine til å betale. Det er nemlig ikke bare slektningene som hører skrikene i Sinai, det er også de andre ofrene. Alt handler om å skremme, sier Heyab.

Håp for fremtiden

Barna til Beiday Hambeer i Kairo - Barna, her sammen med to ikke navngitte sosialarbeidere, har kjøpt nye klær for penger de hadde fått fra innbyggerne Gildeskål. - Foto: Jessica Ryan /

Barna, her sammen med to ikke navngitte sosialarbeidere, har kjøpt nye klær for penger de hadde fått fra innbyggerne Gildeskål.

Foto: Jessica Ryan

Etter seks uker i fangenskap ble barna betalt fri og de fikk komme til Kairo hvor de befinner seg nå.

– Den dagen vi ble fri var jeg så lykkelig! Jeg hadde vært på et mørkt sted og plutselig ble det lyst. Jeg gikk hele tiden og ventet på å bli drept. Den dagen vi ble fri fikk jeg nytt liv, forteller Fiori.

Nå ser de nå lyst på fremtiden, selv om de fortsatt føler seg utrygge.

– I området hvor vi bor har vi blant annet opplevd at folk kommer opp til oss og viser oss kniv, for å true oss, forteller Heyab.

Årsaken til at gjenforeningen hatt tatt tid, er at saken fortsatt er under behandling hos UDI. Tidligere i høst sa leder for familieinnvandringssaker Snorre Sæthre at de kom til å kreve en DNA-test for å fastslå familierelasjonen mellom Bieday og barna.

I Gildeskål venter en spent far på DNA-resultatene. Når de er klare får kanskje barna komme til Norge.