Hopp til innhold

– De har levd seks uker med trusselen om å bli drept

De fire barna til Bieday Razene Hambeer hadde merker etter fotlenker da de ble sluppet fri etter seks uker i fangenskap hos kidnappere i Sinai.

Ungene til Bieday

Dette bildet ble tatt i Kairo og viser at barna til Bieday Razene Hambeer er i sikkerhet.

Foto: Privat

Etter seks uker i fangenskap hos menneskehandlere i Sinai ble Bieday Razene Hambeers fire barn endelig sluppet fri natt til mandag.

Da hadde de levd med lite vann og mat, og var lenket sammen store deler av tiden.

– De har vært utsatt for et helt grusomt press. De har noen fysiske skader, men mentalt har dette vært enda tøffere. De har levd seks uker med trusselen om å bli drept, sier Heidi Meland som har vært leder for aksjonskomiteen i Gildeskål som har samlet inn penger for å betale 250.000 kroner i løsepenger til kidnapperne.

Mens NRK.no snakker med Meland sitter Hambeer i telefonen og snakker med ungene.

– De uttrykker først og fremst at de er så glad, så glad. De er lykkelig for at de har blitt berget. Det er selvfølgelig også faren, forteller Meland.

Fire barn kidnappet

Hambeers historie begynner i Eritrea – et av verdens verste regimer. Familien flykter, men i Sudan blir fire av barna i alderen 12–14 år kidnappet og fraktet til Sinai i Egypt.

Der ble de holdt fanget av kriminelle som truet med å selge ungenes organer hvis ikke kravet om løsepenger ble innfridd.

Hambeer er flyktning og kom til Gildeskål i Nordland for fem måneder siden.

For tre uker siden begynte innsamlingen for å skrape sammen 250.000. Bedrifter, privatpersoner og fagforeninger har stilt opp. Fredag ettermiddag kom meldinga om at de hadde klart det. Heldigvis holdt kidnapperne ord og barna ble sluppet fri natt til mandag.

(artikkelen fortsetter under)

Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet

På vei til ambassaden

Siden mandag har ungene blitt tatt hånd om av en eritreer i Kairo. Han har gitt barna mat og klær, i tillegg til en dusj og søvn.

– Men nå er de hos FNs høykommissær for flyktninger i Kairo. De intervjuer ungene ved hjelp av tolk og forhører seg hvordan det står til med dem, sier Meland.

– De har forsikret oss om at ungene blir fraktet til den norske ambassaden og vi har en stående avtale med dem om at ungene kan komme når de er klare, fortsetter hun.

Håper på fortgang

Nå jobber aksjonsgruppa på spreng for å få ungene til Norge.

Heidi Meland

Heidi Meland.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Ungene blir registrert hos ambassaden og det vil forhåpentligvis få fart på den gjenforeningssaken faren har hatt gående for å få ungene til Norge. Jeg tror det vil bety at UDI kan behandle saken fort og effektivt. Ungene er på egenhånd og har vært offer for menneskehandel. Det bør veie sterkt, sier Meland.

Flyktningtjenesten i Gildeskål ha bedt UDI formelt om å prioritere denne saka for familieinnvandring, ettersom det gjelder barn på flukt som har vært offer for menneskehandel.

– Saken gjelder mindreårige barn uten tilsyn i et land hvor de oppholder seg illegalt. De er ofre for trafficking , og det tilsier at UDI bør ta tak i denne saken umiddlebart. Vi har gjort vårt, nå er resten opp til norske myndigheter, sier Meland videre.

Krever DNA-test

UDI opplyser i dag til NRK at de har mottatt søknad om familieinnvandring for to av barna.

– Disse sakene har nylig kommet inn til oss og er til behandling. Vi er kjent med barnas situasjon og kommer til å prioritere saken, sier Snorre Sæther som er leder for området for familieinnvandring hos UDI.

Men før UDI avgjør hva som skjer med barna vil de kreve DNA-test fra Hambeer.

– Det gjør vi for å få slått fast familierelasjonen. Det er nødvendig siden barna kommer fra et område hvor det er lite dokumentasjon, sier Sæther.

Problematisk innsamling

Journalist i NRK, Tormod Strand har flere ganger vært på jobb i det aktuelle området. Han sier det er problematisk med slike pengeinnsamlinger vi har sett i Gildeskål.

– Rent menneskelig kan man veldig godt forstå at folk samler inn penger. Men ved å gi penger bidrar man dessverre til at denne trafikken øker og at kidnapperne i neste omgang krever enda mer penger. De som står bak er klar over at mange av flyktningene har slektninger i Vesten.

– Hva vet du om omfanget av dette?

– Da jeg var i Israel i april/mai ble det sagt at beduinstammer holder eritreiske gisler 15 forskjellige steder i Sinaiørkenen. Et anslag på 2000 gisler, var det jeg hørte der nede, sier Strand til NRK.no.