Hopp til innhold

– Dramatisk for Nord-Norge

Økt arbeidsgiveravgift vil gi bedrifter i Nord-Norge en ekstrautgift på over en milliard. Det er svært alvorlig, mener fylkesrådslederen i Nordland.

Tomas Norvoll

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll er bekymret.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Torsdag kom regjeringen med sine forslag til nye satser for arbeidsgiveravgift. For Nord-Norsk næringsliv ligger det an til ekstra utgifter i milliardklassen.

– Hvis det er riktig at blant annet transportbedriftene og energiselskapene får full arbeidsgiveravgift, altså over 14 prosent, så er det dramatisk for disse selskapene, sier fylkesrådsleder Thomas Nordvoll i Nordland.

Det er retningslinjer fra EU som pålegger regjeringen å fjerne de gunstige ordningene transport, energi, produksjon av stål og syntetiske fibre, finans og forskning har hatt.

– Dette er bedrifter som er veldig viktig for Nordland og Nord-Norge, og det vil gi betydelig dårligere vilkår for disse, sier Nordvoll.

Frykter flytting av arbeidsplasser

når flere sektorer i næringslivet må betale mer enn i dag, mister de sitt fortrinn i Norge-Norge.

– I alle fall er det sånn at dersom det ikke ligger noen form for kompensasjonsordninger, så er det ingen grunn til at de skal være i Nord-Norge av økonomiske årsaker. Det fortrinner de har hatt på grunn av at de ligger vanskelig til, det blir nå borte, sier Nordvoll.

Avgiftslette til kommunene

Regjeringen foreslår også å utvide ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift i kommunene, som betyr flere kommuner får redusert avgiften de må betale til Staten.

Det er 31 kommuner fra Nord-Trøndelag til Aust-Agder som har hatt svak utvikling i folketall, sysselsetting eller økonomisk vekst de siste årene, som regjeringen nå foreslår at skal omfattes av ordningen.

– Det som er bra er at man fortsatt har en differansiert arbeidsgiveravgift for kommunene. Men det som er alvorlig er de bedriftene må betale mer. Vi jobber på spreng for å finne ut hva dette vil innebære, sier Nordvoll.

– Rammer distriktene

Hurtigruten Trollfjord

Transportselskap som Hurtigruten risikerer økte utgifter. Her ligger «Trollfjord» til kai.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det er bra at flere kommuner blir involvert i ordningen, men disse unntakene gjør dessverre at summen er negativ. Før kunne en bedrift få lavere arbeidsgiveravgift ved for eksempel å flytte regnskapsavdelingen ut av Oslo. Den gevinsten mister man med dette forslaget, sier nestleder i Senterpartiet Vedum til NTB.

– Det gjør forslaget til en avgiftsøkning for bedriftene, og til dårlig distriktspolitikk, sier Vedum. Det er SVs næringspolitiske talsmann Torgeir Knag Fylkesnes enig
i.

– Det virker som om regjeringen overhodet ikke har sett på hvilke konsekvenser dette vil få for nordnorsk næringsliv. Utgangspunktet burde være å utfordre EU på å få til en avtale som er best mulig for oss i Norge, ikke å være mest mulig
regelryttersk, sier Fylkesnes.

Vurderer kompenserende tiltak

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener kritikken fra de tidligere regjeringspartiene er feilslått.

– Spørsmålet om hvilke sektorer som er inne og ute ble avklart mens Liv Signe Navarsete var kommunalminister. Da bør Vedum holde seg for god til å forsøke å lage politisk spill av dette, sier Sanner til NTB.

Han sier regjeringen vurderer tiltak for å hjelpe de bedriftene som nå må betale full arbeidsgiveravgift.

– Vi vil jobbe med kompenserende tiltak for bedriftene som nå har falt ut, og fortsette det gode arbeidet den forrige regjeringen gjorde, sier Sanner.