Hopp til innhold

Ordfører: – Det blir et tomrom hvis tilbudet forsvinner for hele regionen

De ansatte ved Sollia barne- og familiesenter på Sortland kan snart stå uten jobb. – Dette handler ikke bare om Sortland kommune, hele regionen blir berørt hvis vi legges ned, sier tillitsvalgt.

Frykter for jobbene sine

SNART UTEN JOBB: De ansatte ved foreldre/barn- avdelinga ved Sollia barne- og familiesenter kan snart stå uten jobb. – Dette tilbudet må styrkes, ikke svekkes, mener Annie Halvorsen (øverst til venstre), tillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Her sammen med øvrige ansatte (bak, fra venstre) Laila Bakken, Hege Christensen og Siv-June Ridderseth. Nede fremme sitter Astrid Ellingsen og Theresa Gratland.

Foto: Privat

De ansatte ved Sollia barne- og familiesenter er harniske etter at Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat) torsdag varslet at de ønsket å fjerne to behandlingsplasser på Sortland.

Forslaget kan medføre at sju miljøterapeuter med spesiell kompetanse på samspill i familier, tilknytning mellom foreldre og barn og atferdsvansker snart står uten arbeid, skriver Vesterålen Online.

Ifølge avisa er bakgrunnen for saken at Bufetat må spare inn 70 millioner kroner i perioden fram til 2015, og at det er billigere å samle tilbudet i Tromsø. Avdelingen har i en årrekke gitt et tilbud for barn i alderen 0 til 12 år og deres familier i Nordland, Troms og Finnmark.

Annie Halvorsen er tillitsvalgt i Utdanningsforbundet, og reagerer kraftig på forslaget.

– Stort behov

– Det er et stort behov for denne tjenesten, fastslår Halvorsen overfor NRK.no.

Hun forteller at de har mange søknader og lange ventelister, og frykter at en nedleggelse vil kunne få konsekvenser for de som trenger tilbudet mest.

– Dette er en utsatt gruppe som ikke har tid til å stå på venteliste. Og da må tilbudet styrkes, ikke svekkes, legger hun til.

– Skjønner ikke den faglige planleggingen

Annie Halvorsen

GÅR FEIL VEIL: – Jeg tror de midlene de sparer er små i forhold til hva det vil koste over tid, mener Annie Halvorsen, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

Foto: Privat

Avdelingen som kan bli nedlagt jobber i første rekke med å veilede foreldre med barn i risikosonen, og består av miljøterapeuter med flere spesialiseringer.

– Hele avdelinga er nettopp utdannet i forhold til kognitiv adferdsterapi, noe som gjør oss i stand til å hjelpe i forhold til psykisk helse, og flere er i gang med videreutdanning. Med tanke på de ressursene som er lagt ned i å bygge opp kompetansenivået på denne avdelinga må jeg si at forslaget tok oss litt på senga, sier Halvorsen.

Hun mener forebyggende arbeid fremfor brannslukking i barnevernet er et satsningsområde som det bør legges vekt på.

– Det var få av oss som forventet at denne avdelinga skulle bli innstilt nedlagt, sier hun.

Hun frykter en nedlegging vil føre til at færre familier får hjelp.

– De minste barna som lider under omsorgssvikt har ikke store stemmer, og blir ikke hørt før de blir større. Vi er redde for at konsekvensene på sikt blir at flere havner på institusjon. Vi skjønner ikke den faglige vurderingen i forhold til hvordan Bufetat velger å gjøre det nå, sier hun, og legger til:

– Vi er en liten avdeling med syv ansatte, og jeg tror de midlene de sparer er små i forhold til hva det vil koste over tid.

– Lite å spare

Vedtaket om hvorvidt avdelinga får leve videre fattes niende januar. Halvorsen og de øvrige ansatte ved avdelinga møtte søndag kveld ordføreren i Sortland i et forsøk på å få politikerne til å reagere.

– Det var et godt møte. Hun skulle ta det med seg til de øvrige ordførerne i regionen.

Har kommunene noe de skulle ha sagt i denne saken?

– Det er for tidlig å se hvilken påvirkningskraft de kan ha. Men dette handler ikke bare om Sortland kommune, hele regionen blir berørt, avslutter hun.

– Kan svekke tilbudet for 120.000 mennesker

Grete Ellingsen

VAR I MØTE SØNDAG KVELD: Ordføreren i Sortland kommune, Grete Ellingsen, møtte de ansatte søndag kveld. – Slik jeg ser det kan det stilles spørsmålstegn ved om dette ikke kan få konsekvenser for hele Midtre Hålogaland, sier hun.

Foto: Ove Aalo

Og det stiller ordfører i Sortland kommune, Grete Ellingsen (H), seg bak.

– Det stemmer at vi har vært i et møte i kveld som var veldig opplysende. Slik jeg ser det kan det stilles spørsmålstegn ved om dette ikke medfører nedbygging av et etablert og viktig fagtilbud for hele Midtre Hålogaland, eller 120.000 mennesker.

Ellingsen mener dette er et viktig tilbud, og er skeptisk til hvorvidt de vurderingene som er gjort er riktige.

– Etter hva som er meg bekjent går de faglige anbefalingene i motsatt retning. Hvis kommunen skal ta en større del av dette ansvaret, må også kompetansen bevares lokalt. Det blir et tomrom hvis tilbudet forsvinner for hele regionen, sier hun.

– Hvilken påvirkningskraft har kommunene?

– Nå er Bufetat underlagt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, og jeg vil tro at departementet følger med på det som nå skjer. Videre vil jeg ta dette med meg til de andre ordførerne i regionen, og komme med en samlet uttalelse. De signalene jeg har fått i kveld tyder på at dette er noe flere ordførere vil engjasjere seg i, avslutter hun.

– Kapasiteten opprettholdes

Regiondirektør i Bufetat, Pål Christian Bergstrøm

AVVISER PÅSTANDENE: Regiondirektør for Bufetat, Pål Christian Bergstrøm, avviser at en nedlegging vil svekke tilbudet.

Regiondirektør for Bufetat, Pål Christian Bergstrøm, bekrefter at de har foreslått å avvikle foreldre/barneavdelingen ved Sollia med to plasser, men avviser at dette vil svekke tilbudet.

– Dette tilbudet bygges ikke ned til befolkningen i Nord-Norge. Kapasiteten opprettholdes på samme nivå som vi har hatt over flere år i en fordeling mellom statlig og private tiltak. Tilbudet vil bare bli gitt på andre steder enn på Sortland, til lavere kostnader, sier han.

Bergstrøm forteller at bakgrunnen for forslaget er store omstillingsaktiviteter i Bufetat med rot i faglige og økonomiske føringer, samt politiske føringer til det statlige barnevernet.

– Bufetat skal i langt større grad fokusere på sine lovpålagte oppgaver som er å drive institusjoner og rekruttere fosterhjem, altså gi et tilbud til barn og unge som ikke kan bo hjemme.

Han mener tilbudet ved Sollia barne- og familiesenter egentlig et hjelpetiltak, som ligger innenfor kommunens ansvar.

– Men Bufetat har fått i oppdrag å tilby foreldre/barn plasser til kommunene. Det skal vi fortsette å gjøre så lenge det er en del av vårt oppdrag. Region nord skal styre ned kostnadsnivået i løpet av 2014, det betyr at vi må effektivisere og gi et tilbud til lavere kostnader enn i dag.

Riktig å samle tilbudet i Tromsø

Bergstrøm mener dermed det er riktig å samle tilbudet i Tromsø.

– Det gir store driftsfordeler å drifte fem plasser i ett senter, sett i forhold til en liten avdeling med to plasser.

– Så bekymringene til den tilltsvalgte og ordføreren er ubegrunnede?

– Vi skal gi et tilbud til kommunene som etterspør disse plassene, og i de tilfeller hvor vi ikke selv har ledig kapasitet, kjøper vi toppene, slik vi også gjør på de øvrige institusjonsplassene, avslutter han.