Hopp til innhold

Gøyal geologi

6000 geologer har hatt det steingøy i Lillestrøm denne uka.

Svalbard fjell
Foto: Atle Markeng / NRK

OL i Beijing får nok mer oppmerksomhet for tiden, men i Lillestrøm blir det arrangert OL for geologer. Det tales på flere titalls tungemål, når nesten seks tusen stein-gærne vitenskapsfolk fra mer enn hundre land samles til internasjonal geologisk kongress denne uka.

Siden det er en samling for fagfolk blir det nok litt vel nerdete for folk flest, men det blir arrangert populærvitenskapelige forelesninger som de fleste kan ha utbytte av hver dag, om emner som klima, geofarer, mineraler og metaller, om energi og jorda og verdensrommet.

Ikke bare stein

- Geologi et mer dynamisk fag enn man skulle tro om noe som mange tenker på som bare stein, forteller Anders Solheim fra Norges Geotekniske Institutt. Anders er generalsekretær for konferansen, og har jobbet i flere år med å forberede en intens uke på Lillestrøm.

- Mange geologer jobber i dag med klimaforskning. Geologien er på mange måter et stort arkiv over fortidens klima, og viser oss en detaljert oversikt over hva som har skjedd før i tiden på jorda, kan han fortelle.

Klimaproblematikken er stor og viktig, men mange geologer sysselsettes også i mer innbringende sammenhenger. For å finne fram til og få opp oljen i Nordsjøen, trengs det mye geologi.

I det hele tatt er mange av verdens land avhengige av at geologene gjør en god jobb. Mineralutvinning av alt fra sølv og gull til diamanter og andre edle steiner, er viktige brikker i økonomien.

- Landets første læresete i geologi ble opprettet i forbindelse med sølvgruvene på Kongsberg, forteller Anders, før han blir nærmest overfalt av et titall begeistrede tilreisende fra den kinesiske delegasjonen.

Anders Solheim om geologi

Monsterpenger

Dinosaurforsker Jørn Hurum hører til blant de forskerne som må skaffe penger til egen forskning selv. Takket være en godt planlagt mediestrategi, og god hjelp fra det fryktinngytende forskningsobjektet hans, pliosauren, nyter han nå godt av sponsorinntekter når han graver fram tonnevis med fossiler på Svalbard.

De mektige femten meter lange monsterøglene som gjorde farvannene rundt øyriket utrygge for millioner av år siden, selger godt i pressen, og for en medievant forsker gjelder det å smi mens jernet er varmt. Derfor har han fått laget en oppblåsbar kopi i naturlig størrelse, og den er det naturlige samtaleemnet og fotoobjektet der den ligger og rugger litt på seg i vinden utenfor kongress-senteret.

- Uten mediestormen hadde vi ikke fått penger til noe slikt, innrømmer Jørn.

- Utgravingene på Svalbard begynte smått, vi dro oppover for egne penger og hadde spleiselag på utgravingsfeltet. Etterhvert som vi begynte å finne fossiler og laget en mediestrategi tok interessen helt av, og ganske snart hadde vi to hundre tusen treff på nettsidene på en dag og ble sitert i media verden over. I sommer kunne vi dra tilbake og gjennomføre den største arkeologiske utgravingen på norsk jord, så det hjelper å bruke media, smiler den fornøyde forskeren.

- Dessverre blir mye god og spennende forskning presentert på en tørr og kjedelig måte, og da får man ikke sponsorer. Mange er litt misunnelige fordi jeg har en stor skummel øgle som det er lett å selge, men selv forskning på mikroskopisk nivå kan bli spennende om man klarer å formidle den rett, avslutter Jørn.

Jørn Hurum om pliosaurer