Samler inn data om norske brukere

Ifølge nye tall fra TNS Interbuss brukes den ulovlige film- og tv-serie-strømmetjenesten Popcorn Time av over 250.000 nordmenn. Nå samles det inn data om brukerne av tjenesten, data som kan brukes i eventuelle søksmål.

Popcorn Time

ULOVLIG: Ifølge en ny undersøkelse fra TNS Interbuss brukes Popcorn Time av over 250.000 nordmenn over 15 år ukentlig. Nå trues disse med eventuelle søksmål hvis bruken fortsettes.

Foto: Ellen Ulrichsen / NRK

Strømmetjenesten Popcorn Time lar brukerne av tjenesten strømme nye filmer i sin egen stue. Mad Max: Fury Road, som ennå går på kino flere steder i landet, er blant annet en av de flere tusen filmene brukerne kan strømme ulovlig. Nå har Rettighetsalliansen samlet inn data om mellom 50. og 75.000 brukere av tjenesten.

Vurderer søksmål

Foreningen Rettighetsalliansen, en organisasjon der medlemmene livnærer seg av å skape eller formidle opphavsrettsbeskyttede verk, har til nå satt sammen et register på 50. til 75.000 mennesker som bruker denne tjenesten ulovlig. Nå vurderer de om dette skal brukes til å gå til søksmål mot brukerne. Noe Kulturdepartementet gir dem fullt lov til.

Styreformann i Rettighetsalliansen, Willy Johansen, forteller til NRK at dette registeret nå vurderes å brukes i søksmål mot brukerne.

Willy Johansen, Norsk Videogram Forening

OPPRETTET REGISTER: Styreformann i Rettighetsalliansen, Willy Johansen, sier at de sitter på data om ca. 50. til 75.000 brukere av Popcorn Time. De vurderer nå om dette skal brukes i eventuelle søksmål.

Foto: Privat

– Vi sitter i dag med et register på en del brukere av denne tjenesten i Norge. Dette er et register vi helt legalt kan bruke, og det kan jo hende at noen får seg en liten overraskelse i posten i form av et brev. Utover høsten vil nok noe skje.

Bjørgulv Vinje Borgundvaag

LOVLIG: Bjørgulv Vinje Borgundvaag sier til NRK at Rettighetsalliansen kan med full rett aksjonere mot brukerne av den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time.

Foto: Ina Eftestøl / NRK

– Det er veldig få som synes det er greit å stjele en DVD i butikken, men å bruke slike ulovlige strømmetjenester er praktisk talt det samme som å stjele en DVD, sa statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, til NRK tidligere i dag.

– For to år siden vedtok Stortinget en lovendring som gir Rettighetsalliansen og de som eier disse åndsverkene rett til å aksjonere, og til å til rettssak for å be om erstatning for misbruk av deres åndsverk. Vi vurderer nå også ytterligere om vi må gjøre flere lovendringer for å beskytte åndsverkene som misbrukes på nettet, sier Borgundvaag.

Helt greit

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, forteller til NRK at det Rettighetsalliansen holder på med er helt greit.

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon

IKKE PROBLEMATISK: Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon mener at det Rettighetsalliansen gjør ikke er problematisk, og at det i forhold til lovverket er helt greit å samle inn data om nettpiratene.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– I forhold til det lovverket vi har i Norge så har Rettighetsalliansen full rett til å samle inn IP-adresser til brukere av Popcorn Time. Dette er ikke problematisk slik vi ser det.

Thon forklarer videre at for at denne dataen skal kunne brukes så må det likevel igjennom en rettssak.

– Rettighetsalliansen kan samle inn IP-adresser, men for å få greie på hvem som står bak dette så må det igjennom en rettssak, avslutter han.

Kulturstrøm

 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.

 • En strålende film fra ville vesten

  Kinoklare «First Cow» tar oss til et barskt miljø med nybyggere og pelsdyrjegere i 1800-tallets Oregon. – En nydelig film, med kloke, morsomme og rørende observasjoner av myke menn i Det ville vesten, skriver filmanmelder Birger Vestmo. (Terningkast 6)

  Fra filmen "First Cow"
  Foto: Allyson Riggs / A24 Films