Hopp til innhold

Her er langlisten til Romanprisen

Slekt, ekteskapsproblemer og naturkatastrofer er temaer som går igjen i årets norske romaner. En av disse tolv forfatterne har skrevet Norges beste roman, som skal kåres i P2-lytternes romanpris 2015.

Forfattere på langlisten til P2-lytternes romanpris

Her alle de håndplukkede tolv forfatterne som har bemerket seg med sine romaner i år. Alle er med på langlisten til P2-lytternes romanpris 2015.

Alt inkludert av Marit Eikemo

«Alt inkludert» av Marit Eikemo

Forfatteren skriver satirisk om et alminnelig norsk nabolag. I boken blir husverten forundret når Agnes og datteren Maja flytter inn, kun med hver sin koffert. Vi får ikke vite forhistorien deres og fraværet av et flyttelass skaper både humor og ettertanke.

Thorvald Steen: det usynlige biblioteket

«Det usynlige biblioteket» av Thorvald Steen

Forfatteren utforsker hvem verdensherskeren Aleksander den store egentlig var, og dikter en fortelling fra en etterlatt elskerinnes perspektiv. Steen stiller spørsmål til hvilke historiske kilder som skaper våre forestillinger om fortiden.

De Urolige av Linn Ullmann

«De urolige» av Linn Ullmann. Romanen beretter om familie og sorgarbeid. Hovedpersonen vokste opp med kunstnerforeldre og ble selv forfatter. Det handler om et barn som vil bli voksen og om foreldre som helst vil være barn.

Bienes historie

«Bienes historie» av Maja Lunde

Handlingen er satt til tre ulike epoker i 1852, 2007 og 2098. Sprøytemidler får skylden for at det har gått galt i naturen, og i framtiden må all pollinering skje for hånd, siden det ikke finnes noen pollenbærende insekter.

Før de henter oss av Peter Franziskus Strassegger

«Før de henter oss» av Peter Franziskus Strassegger

Handlingen er lagt til et pre-apokalyptisk navnløst landskap. I området hvor Alma og Oskar bor, har undergangen allerede satt spor. Store flommer og branner har ført til at de fleste har flyttet derfra.

Max, Mischa og Tetoffensiven

«Max, Mischa og Tetoffensiven» av Johan Harstad

Romankarakteren Max er teaterregissør og dramatiker, og kjæreste med bildekunstneren Mischa. Boken forsøker å favne hele vår samtid, og forfatteren stiller spørsmål ved hva som skjer med de som lever i denne epoken, som kunstproduksjonen etter voldshandlinger.

Beate Grimsrud: Evighetsbarna

«Evighetsbarna» av Beate Grimsrud

Romanen tar for seg alene-boere. Ingen steder i verden er det flere av disse, enn i Stockholm i 2015, skriver forfatteren og beskriver fire av dem. Hun stiller spørsmål til om det er mulig å være ensom og engstelig i et samfunn der det er orden på både økonomi, sosiale tjenester og goder.

Magnet av Lars Saabye Christensen

«Magnet» av Lars Saabye Christensen

I romanen følger vi paret Jokum og Synne fra de møter hverandre som studenter i Oslo på syttitallet, til et liv i San Francisco med fotograf-jobbing. Dette er en kjærlighetsroman om et forhold som mangler likevekt, og handler om både tid, kunst og jetlag.

Geir Gulliksen: "Historie om et ekteskap"

«Historie om et ekteskap» av Geir Gulliksen

Boken handler om moderne samliv og om det er mulig å forstå hva som skjer når noen slutter å elske hverandre. Den åpner med at ekteparet Timmy og Jon forsøker å forstå hva som skjedde. Hun kan ikke forklare det, så da forsøker han å sette seg inn i sin kones følelser og fortelle med sine egne ord.

Ida Hegazi Høyer Fortellingen om Øde

«Fortellingen om øde» av Ida Hegazi Høyer

Romanen handler om hvor smått det menneskelige er i kontrast til naturen. Vi møter tannlegen Carlo som trekker ut alle tennene sine og forlater et komfortabelt liv i mellomkrigstidens Europa. Han bosetter seg på en øde øy i Stillehavet, men her får han uvelkomment besøk.

Slekters gang av Jan Kjærstad

«Slekters gang» av Jan Kjærstad

I denne slektsromanen møter vi familien Bohre, en familie som forgreiner seg fra Lysaker tidlig på 1900-talet gjennom seks generasjoner frem til i dag. Samtidig repeterer forfatteren viktige begivenheter i landet vårt, som krig, EU-kamp og oljeindustrien.

Norsk sokkel

«Norsk sokkel» av Heidi Linde

Vi møter ulike hverdagsmennesker som ikke er så fornøyde med livet som de burde være. Blant dem er en familiefar som prøver å glede seg over å ha blitt kreft-fri, en kvinne som lurer på om hun likevel skal bli hos sin alkoholiserte ektemann siden han har bestemt seg for å slutte å drikke, og en NAV-arbeider på sydentur som ikke klarer å slappe av.

Bli jurymedlem

Det er NRKs fagjury som har valgt ut romanene til langlisten. Lørdag 28. november blir det klart hvilke seks av romanene som blir med på kortlisten. Fram til 22. november kan du søke om å bli med i lytterjuryen som skal kåre vinner-romanen senere i vinter.

I fjor fikk Brit Bildøen prisen , etter at juryen hadde diskutert seg fram til den beste norske romanen. Vil du være med i juryen i år? Her søker du.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.