Ble så skremt av biedøden at hun ville skrive bok

Knapphet på mat er en av de dystre konsekvensene forfatter Maja Lunde skildrer i romanen «Bienes historie». Boken er allerede solgt til sju land.

Maja Lunde

Maja Lunde er redd for framtiden dersom de livsnødvendige insektene blir borte.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Barnebokforfatter Maja Lundes første voksenbok er også den første norske romanen som handler om de knapt synlige endringene i miljøet vårt – bier som dør uten forklaring. Målet er å få flere til å tenke på problemet, forteller hun.

– Det er ekstremt alvorlig. Hvis biene forsvinner, blir også foret til dyrene borte. Det gir mindre dyrehold, og deretter mindre kjøtt og melkeprodukter til oss. Vi sitter igjen med korn, sier Maja Lunde.

Dyster framtid med lite mat

Bienes historie

«Bienes historie» av Maja Lunde (utgitt på Aschehoug forlag i 2015)

Handlingen i romanen er satt til tre ulike epoker. I 1852 møter vi en biolog i England, når det moderne landbruket skyter fart. I 2007 opplever birøktere i USA tomme bikuber, og ingen vet hvor biene blir av. Begrepet «biedød» dukker opp.

Sprøytemidler får mye av skylden for at det har gått galt i naturen i Lundes historie, som går fram til året 2098. Da driver Kina som første land med hånd-pollinering, eller bestøving, fordi ingen pollenbærende innsekter finnes.

Romanen ble presentert på bokmessen London Book Fair i vår, og allerede før den kommer ut i Norge er den solgt til sju land, blant annet Tyskland, Danmark og Frankrike.

– Historien min er internasjonal og tar opp et viktig tema. Mange har siden fortalt meg at de begynner å legge mer merke til de minste insektene rundt oss, og har i likhet med meg blitt skremt av at de kan bli borte.

Biene

«Biene» av Laline Paull (Forlaget Oktober 2015)

Lunde forteller i P2-programmet Kulturhuset at hun alltid har vært interessert i miljøet, men det var da hun for et par år siden så dokumentaren «More Than Honey» hun for alvor ble opptatt av mysteriet rundt hvorfor biene forsvinner. Planen var aldri å skrive en dystopi.

Bier og birøkting

«Bier og birøkting i by og bygd» av Ragna Ribe Jørgensen (Kagge forlag 2014)

– Jeg er vant med å tenke på selve historien, og vet hvordan det skal gå til slutt. Idèene mine starter altså ikke med en stemning. Retningen og karakterene er mer viktig, som menneskelige relasjoner i fremtiden. Det handler om å skaffe nok mat, sier Maja Lunde.

Flere bøker om bier:

Bienes hemmelige liv

«Bienes hemmelige liv» av Sue Monk Kidd (Bazar forlag 2005)

Den britiske forfatteren Laline Paull har skrevet fantasi-skrekkromanen «Biene», der hun skildrer en enkelt bies liv i det som illustrerer et dystert klassesamfunn. I denne fantasihistorien beordrer hunn-biene alle til å drepe mannlige droner.

Forfatteren Ragna Ribe Jørgensen er idéhistoriker og opptatt av økologi. I boken forteller hun om den flere tusen år gamle tradisjonen med å drive birøkting for å lage honning. Hun gir også konkrete tips til hvordan folk flest kan lage bikuber.

I amerikanske Sue Monk Kidds kritikerroste roman introduseres en ung kvinne til en verden av birøktere, bier og honning på 1960-tallet. Bienes liv i kubene symboliserer kjærlighet og harmoni i en tid med mye urettferdighet og vold. Boken er filmatisert.

Kulturstrøm

  • Pregløs bigfoot-oppfølger

    – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

    Fra filmen "Familien Bigfoot"
    Foto: Norsk Filmdistribusjon
  • Flere velger privat begravelse

    Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken. Avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.