Hopp til innhold

Vi «ser» heller på musikk

En ny rapport viser at flere «ser» musikk på Youtube enn de som laster den ned ulovlig. Tallene for lovlig nedlasting er derimot dystre.

Illustrasjonsfoto, musikk på pc

Med internettet har mulighetene for å lytte til musikk blitt mange. Folk flest liker å se på musikk, hevder en ny undersøkelse.

Foto: www.colourbox.no

YouTube

YouTube er stedet folk flest hører på musikk.

Foto: Richard Vogel / Ap/Scanpix
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med rapporten Digital music consumption and digital music access kan en nå se hvilke musikkvaner vi har på internett.

Det er Nielsen Music, et ledende firma på forskning innen musikksektoren, som står bak rapporten på bestilling fra MIDEM, en av de viktigste sammenkomstene for å finne løsninger i musikkbransjen.

Ser mye musikk

Undersøkelsen er gjort online med deltakere fra 53 land. Ved å studere brukeradferden til 26 644 personer over en tremånedersperiode, sitter de nå igjen med oppsiktsvekkende tall.

Les også:

Den mest populære formen for musikklytting er ifølge rapporten å «se» musikk. Nærmere 60 prosent av deltakerne sier de har sett musikkvideoer på en datamaskin i løpet av perioden. Hovedkanaler for dette er YouTube og lignende nettsteder.

Fortsatt mye ulovlig nedlasting

Hakk i hel følger den store bekymringen for musikkbransjen. Nesten 50 prosent av deltakerne sier at de ulovlig har lastet ned musikk i løpet av perioden. Tallene varierer stort fra hvilket kontinent en kommer fra.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Hvordan hører du på ny musikk?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Høyest ut kommer mennesker fra Asia, Sør-Amerika og Midtøsten/Afrika. I Europa og USA er tallene betydelig mindre. Rapporten påpeker at tallene ikke reflekterer volumet av antall nedlastede låter.

Tallene for personer som lovlig har lastet ned musikk er dystre. 17 prosent av de spurte sier de har betalt for enkeltsanger som de har lastet ned på datamaskinen sin. Bare ni av 100 sier de har kjøpt hele album digitalt på nettet.

Streaming øker

Omtrent av en av fire sier de streamer musikk til PCen sin. Av de med smarttelefoner gjør 21 prosent det samme. 23 prosent sier de har sett musikkvideoer på mobiltelefonene sine, og en av fem har lastet ned musikk til mobilen.

Les mer om nedlasting, fildeling og streaming!

Konklusjonen i undersøkelsen er, i motsetning til CD-æraen, at det nå ikke finnes et produkt som passer alle. Når det nå eksisterer så mange kanaler hvor en kan eksponere, distribuere og selge musikk, er mulighetene større enn noen sinne. Dette er også dens største fienden. Det blir på mange måter en «catch-22»-situasjon.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.