Hopp til innhold

Disse søylene skal tilbake til Kina

Kunstmuseene i Bergen (KODE) har nå valgt ut de sju kinesiske søylene som skal tilbakeføres til Kina.

KODE-søyler som skal sendes tilbake til Kina

DE UTVALGTE: Dette er fem av de sju søylene som skal sendes tilbake til Kina.

Foto: Dag Fosse / KODE

– Det har vært fantastisk å se alle våre søyler samlet og få vurdert dem individuelt. Vi er alle fornøyde med utvalget som nå er gjort, sier direktør for KODE, Karin Hindsbo.

Tredelt avtale

Karin Hindsbo

FORNØYD MED UTVALGET: Direktør Karin Hindsbo ved Kunstmuseene i Bergen (KODE) roser arbeidet som er gjort

Foto: KODE

I desember i fjor ble det inngått en tredelt avtale mellom KODE, Zhongkun Investment Group og Peking University. Avtalens hovedformål er å styrke kompetansen på KODEs samling av kinesisk kunst. En samling som i dag består av mer enn 4000 gjenstander.

I avtalen inngår det planer om et langsiktig samarbeid mellom Peking University og KODE, som innebærer at sju av 20 halvsøyler KODE forvalter fra det ødelagte keiserlige sommerpalasset Yuan Ming Yuan, langtidsdeponeres hos Peking University. Samtidig etableres det et akademisk og kulturelt samarbeid som skal fremme kunnskapen og formidlingen av KODEs samling.

Utført av eksperter

Utvelgelsen av søylene er basert på en grundig analyse av KODEs 20 søyler. Både museets egne konservatorer og eksperter fra London og Hongkong har vurdert dem ut fra blant annet utskjæringer, tilstand og farge. I tillegg har søylene blitt vurdert av en geolog og rengjort.


– Utvelgelsesprosessen har bidratt til at KODE nå har fått enda bedre kunnskap om disse søylene og det blir spennende å lære mer om både søylene og de øvrige gjenstandene i samlingen, sier Karin Hindsbo.

LES OGSÅ: Sender kunstskatt tilbake

LES OGSÅ: Dansk kvinne skal styre KODE

Et pionerprosjekt

De 20 søylene kom opprinnelig til Bergen gjennom den bergensfødte generalen og kunstsamleren Johann Wilhelm Munthe. Den kinesiske samlingen i KODE er i stor grad bygget opp av Munthes donasjon på 2500 gjenstander.

Opprinnelig var planen at søylene skulle sendes ut i løpet av september i år, men Hindsbo og samarbeidspartnerne i Beijing har i fellesskap blitt enige om å vente med utsendelsen.

– Jeg synes det er veldig positivt at vi venter litt med den videre prosessen, sier Hindsbo. Hun påpeker at dette på mange måter er et pionerprosjekt. Vi ønsker derfor å være ekstra om hyggelig og sikre oss at alt papirarbeid er ferdigbehandlet og fasilitetene i Kina er klare til å motta søylene, før vi setter av en dato, sier Hindsbo.

Inntil videre er det ikke satt noen ny dato for utsendelsen av søylene.