Hopp til innhold

– 35 år som gikk så fryktelig fort

Han rapporterte fra løypen da Oddvar Brå brakk staven, har dekket sju OL, og har laget over hundre TV-programmer. Nå går Dag Lindebjerg av med pensjon.

Dag Lindebjerg

MIMREVEGG: Dag Lindebjergs kontorvegger er dekket av minner fra karrieren.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– 80-tallet var fantastisk. Jeg hadde 250 reisedøgn og rundt 40 arbeidshelger i året, og var med på omtrent alle større idrettsarrangement i hele verden. OL, VM – alt.

Med karakteristisk bred bergensdialekt tar Dag Lindebjerg oss gjennom sin imponerende karriere. Med innlevelse, glede og et stort engasjement forteller han om alt han har gjort i NRK.

Mannen som ble kjent for å avbryte kommentatormakker Bjørge Lillelien på direkte radio. Mannen med den karakteristiske latteren, og det smittende humøret. Mannen som hver dag løper opp til Turnerhytten på Bergens høyeste fjell, Ulriken.

– Jeg er nok bedre i motbakkeløp i dag enn jeg var for 20 år siden. Det er viktig å holde seg i form. Jeg er ikke en fyr som sitter stille, og jo mer du gjør, jo mer overskudd har du faktisk, smiler 67-åringen.

Dag Lindebjerg og Bjørge Lillelien fra Sportskavalkaden 1985.

RADIO: Bjørge og Lindebjerg kommenterer. Utdrag fra Sportskavalkaden 1985.

– Har aldri søkt på en jobb

Kontoret hans vitner om en innholdsrik karriere. Veggene er stappfulle av minner fra de siste 35 årene – store tavler med bilder av kjente norske ansikter, mange av dem idrettsstjerner.

Mimreveggen på Dag Lindebjergs kontor

TING OG TANG: Overalt på kontoret henger det minner fra Lindebjergs NRK-liv. Adgangskort, bilder og pins. Nå pakkes det hele ned i kartonger.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Oddvar Brå og Liv Grete Skjelbreid Poirée for å nevne noen. Og det var nettopp her det begynte for Lindebjerg – i idretten, nærmere bestemt i svømmehallen.

Han jobbet blant annet som landslagstrener og treningskonsulent i svømming, før han i 1978 ble hentet til Radiosporten som programleder og reporter. Først i 1980 ble han fast ansatt i NRK.

– På den tiden hentet NRK de som de syntes passet best til jobben. Jeg har faktisk aldri søkt på en jobb, forteller Lindebjerg.

«Bjørge, Bjørge»

Årene i Radiosporten ble et eventyr for Lindebjerg. Han var hovedkommentator i de fleste idretter, og medkommentator med legendariske Bjørge Lillelien i fotball og ski.

Mange husker Lindebjergs avbrytelser. «Bjørge, Bjørge» ropte han på luften når han hadde noe å fortelle fra løypene.

Blant annet var det de to som kommenterte det kjente øyeblikket da Oddvar Brå brakk staven.

– Jeg stod i bakken og kommenterte da det skjedde, sier Lindebjerg og peker på et bilde på mimreveggen. Det er av ham selv og en smilende Oddvar Brå i en intervjusituasjon like etter rennet.

Mimreveggen på Dag Lindebjergs kontor

MINNER: Karrieren til Dag Lindebjerg er godt dokumentert på mimretavlen. Her er Oddvar Brå, Liv Grete Skjelbreid Poirée, Jens Stoltenberg, Ivar Medaas og mange flere.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Gratis adgang resten av livet

Sportskommentatoren har sju olympiske leker bak seg, tre av dem som teamleder for NRK. Likevel er det noe helt annet han trekker fram når han snakker om høydepunktene i karrieren.

Lindebjerg er nemlig mest stolt av sin jobb som nestleder og president i Norske Sportsjournalisters Forbund. Han representerte Norge i IOC, AIPS og alle andre møter mellom norsk presse og internasjonale organisasjoner.

Han var Norges representant da hele dagens akkreditering og samarbeidsformer i sportsjournalistikken ble fremforhandlet med IOC og alle idrettsorganisasjonene i Seoul i 1987.

Han ble æresmedlem i forbundet for dette, og fikk gratis adgang til all idrett i hele verden for resten av livet.

– Jeg har jo ikke brukt det noe særlig, men jeg synes det er gøy å ha det kortet. Det betyr at jeg kan gå hvor som helst, og når som helst på et idrettsarrangement. Det er jo litt stas, smiler han.

Dag Lindebjerg har en lang karriere i NRK, blant annet som sportskommentator. Nå går han av med pensjon.

VIDEO: Dag Lindebjerg om kommentatorkarrieren. Reporter: Steinar Birkeland.

Kystens mann

Livet som reisende sportsjournalist var uforenlig med familieliv, og da sønnen sa sitt første ord på bærumsdialekt, fant Lindebjerg ut at nok var nok. Etter 15 år i Oslo flyttet han og familien til Bergen.

Odd Børretzen og Dag Lindebjerg

NORSKEKYSTEN: Dag Lindebjerg har hatt besøk av mange kjendiser i båten på reisene langs kysten, her med Odd Børretzen.

Foto: Dag Indrebø / NRK

Etter en liten pause fra NRK, da han var med på oppstarten av TV2, la han sportsjournalistikken bak seg, og båtliv langs Kyst-Norge foran seg.

– Jeg likte jobben i radiosporten, men dette var noe jeg virkelig brant for. Kulturen og naturen langs kysten. Jeg er jo av strileopphav, sier Lindebjerg.

Og det er dette det har handlet de siste 20 årene. Med radioprogrammet «Maritimen», TV-produksjoner som «SommerDag», og har Lindebjerg har blitt en av Norges viktigste formidlere av den norske kystkulturen.

Noe han har blitt belønnet for med et stort antall priser, blant annet Kongens fortjenstmedalje.

– Men den gjeveste av disse er for meg regjeringens fyrtårnpris , som jeg fikk i 2010. Den betyr mye for meg, sier Lindebjerg.

Med over hundre sendte programmer og et titallspriser for sitt arbeid for blant annet sportsjournalistikken, takker Dag Lindebjerg av etter 35 år i NRK.

VIDEO: Dag Lindebjerg tok med seg norske kjendiser og idrettsstjerner på båttur i 35 programmer av SommerDag som gikk på NRK1.

– Journalist av hjerte

Hans-Tore Bjerkaas

ENORM FORMIDLINGSEVNE: Hans-Tore Bjerkaas mener Lindebjerg lager knallgodt NRK-stoff.

Foto: Ole Kaland / NRK

Tidligere kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas er full av godord for den nyslåtte pensjonisten. De to har fulgt hverandre i karrieren – både fra NRK til TV2, og tilbake til NRK.

– Lindebjerg er jo en journalist av hjerte. Han har en formidlingsevne og glede på sine områder som er helt unik, sier han.

Bjerkaas mener at Lindebjerg lager knallgodt NRK-stoff.

– Han tar kulturformidlingsoppgaven på alvor, sier han, og slenger med noen gode råd til den påtroppende pensjonisten;

– Nyt det, og kom deg på sjøen. Ikke noe vits i å sitte på land, ler han.

for uegennyttig innsats for idrett og kultur gjennom hele livet.

Begrunnelsen for Kongens fortjenestmedalje

Setter seg ikke ned

Kontoret på Minde i Bergen tømmes for minner når Lindebjerg trer inn i pensjonistenes rekker. Men han legger ikke beina på bordet av den grunn. Han har blant annet planer om å holde foredrag, å fortsette med oppgaver innenfor idretten, og å jobbe litt som trener.

– Også skal jeg prøve å få tid til litt flere fisketurer, sier han.

For seerne blir det ikke den store forskjellen, for Lindebjerg fortsetter å lage TV. Allerede til høsten er han å se på NRK1 med en serie om Vesterhavsøyene.

– Årene har gått så fort, og det er mange følelser rundt det å slutte nå. Det har ikke vært bare lett. Men jeg ønsker å bidra også i årene som kommer. Forskjellen blir at jeg sitter hjemme og jobber, sier han.

– Men nå som jeg blir pensjonist får jeg nok tid til noen lengre løpeturer. I stedet for Turnerhytten kan jeg jo nå løpe til Redningshytten på Gullfjellet, for å få litt mer trøkk i det, sier han og ler.