Hopp til innhold

Hvem har dumpet dette vraket i hagen til Jons far (93)?

Noen har forlatt denne ødelagte båten i en privat hage. Men det offentlige tar ikke ansvar for båtvrak på privat grunn. Det kan koste huseieren dyrt.

Båt i hagen i Bergen

EIERLØST VRAK: Jon Bakke er oppgitt over at noen har heist dette gamle båtvraket over gjerdet og inn i hagen til hans 93 år gamle far på Nesttun i Bergen. Hvis politiet ikke finner synderen må grunneieren betale for bortkjøring av egen lomme.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

– Utrolig frekt og helt uforståelig, sier Kristian H. Bakke på Nesttun i Bergen.

Nylig oppdaget 93-åringen at noen har satt fra seg en syv meter lang båt i hagen hans, midt mellom ripsbuskene. Trolig har det skjedd en gang på senhøsten, skriver Fanaposten.

Kristian H. Bakke

FORTVILER: Kristian H. Bakke ser ned på båtvraket i hagen fra stuevinduet sitt.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Båtsynderne har trolig brukt lastebil og kran for å heise båten inn over gjerdet til den gamle mannen.

– Langt over grensen

Nå har Bakke fått hjelp av sønnene til å politianmelde forholdet, men svaret fra politiet er nedslående: «Vi klarer ikke å finne ut hvem som eier båten, dere må fjerne den selv.»

Vi har aldri hørt om om noe lignende og synes oppriktig synd på den gamle mannen.

Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BiR

Jon Bakke viser NRK båtvraket, som står i vannkanten ved Lille Nesttunvann.

– Dette er langt over grensen til frekkhet. På dette vannet har det aldri gått motorbåter. Farkosten har absolutt ikke noe i hagen til min far å gjøre, og det vil koste mye å få den fjernet, sukker Bakke.

Båtvrak i hagen

VRAKET: Noen har fjernet deler av registreringsnummeret på vraket.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Et nasjonalt problem

I den norske skjærgården ligger det talløse sprukne båtvrak. Kystvaktens beredskapssenter bekrefter at eierløse vrak er et problem i mange kommuner.

– I slike tilfeller er det ofte grunneier som sitter igjen med konsekvensene, akkurat som om noen parkerer et bilvrak på eiendommen din, sier Eli Reigstad i Bergen og Omland havnevesen til Bergensavisen.

Ønsker vrakpantordning for båt

Mette Nygård Havre er kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet BiR.

– Vi har aldri hørt om noe lignende og synes oppriktig synd på den gamle mannen. Det er slett ikke vanlig at noen dumper så store ting i hagen til andre folk.

– Hva bør 93-åringen gjøre?

– Veldig mye kan leveres på våre gjenvinningsanlegg, men en båt må hugges opp før den kan kastes i container. Man kan ikke forvente at en gammel mann skal i gang med øksen, så mitt råd er å politianmelde forholdet, sier Nygård Havre.

Norsk Gjenvinning har jobbet lenge for å få på plass en vrakpantordning. 80 prosent av gamle båter blir ikke gjenvunnet.

– Vi har dessverre ikke fått myndighetene med på det. Uten å ha sett denne båten vil jeg anslå at det vil koste 5000 kroner for kranbil og deponiavgift på 2000–3000 kroner. Da overtar vi jobben med å sanere vraket på riktig måte, sier kommunikasjonsdirektør Hans Henrik Torgersen til NRK.

LES OGSÅ: Giftige båter i barnehager