Epler til pressing - SYKE EPLER: Epletrær på Vestlandet er rammet av den plagsomme sykdommen heksekost. - Foto: Lars Tore Endresen / NRK

SYKE EPLER: Epletrær på Vestlandet er rammet av den plagsomme sykdommen heksekost.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Eplesykdom herjer på Vestlandet

En lang rekke frukthager er rammet av Europas verste eplesykdom denne våren.

Bakterien heksekost, som er den verste eplesykdommen i Europa, er påvist i 59 frukthager i Hardanger, Sogn og Nordfjord.

I tillegg til de 59 stedene der Mattilsynet har påvist heksekost, skal prøver fra ytterligere tolv eiendommer i Hardanger analyseres, skriver Bergens Tidende.

En fruktbonde sier til BT at han tror han har tapt 100.000 kroner på sykdommen.

Mattilsynet frykter at sykdommen i løpet av sommeren kan bli oppdaget langt flere steder.

Bakterien infiserer ledningsvevet til treet og kan gi ulike vekstforstyrrelser. Eplene på infiserte trær blir både små og smakløse og er uegnet som salgsvare. Ettersom smitten kan ligge latent i eplene, er det vanskelig å identifisere sykdommen.

Epledyrkere som får påvist sykdommen, må hogge ned de syke trærne.

Heksekost har trolig vært i landet siden 1970-tallet, men først
høsten 2010 ble sykdommen registrert i et større omfang.

(NTB)

Siste video:

– Kva er det med folk? Er noko så viktig at dei er villige til å døy for det? Slik reagerte politiet på Voss då dei fekk sjå opptak av fleire stygge forbikøyringar.
Reiselivet vil ha gratis wi-fi på populære fjell
Fleire land godtek ikkje nødpass. I fylgje politiet kan ein ikkje lenger stole blindt på nødløysinga - for du risikerer faktisk at du ikkje får komma inn i landet du skal besøkja. Og det er ditt ansvar å finna ut om nødpasset gjeld i landet du skal til.