Hopp til innhold

Flere tusen ulovlige bygg i Hordaland

Bergen kommune er i gang med å renske opp i strandsonen. På en inspeksjon fant de 13 lovbrudd. Men det er bare toppen av isfjellet.

Nøst i strandsonen

Bergen kommune fant avvik på 13 eiendommer i strandsonen på Krokeide. Dette er bare toppen av isfjellet.

Foto: Bergen kommune

I forbindelse med en søknad om å få sette opp et nøst ba komite for Miljø og Byutvikling kommuneadministrasjonen om status for de ulovlige sakene i Austrevågen på Krokeide. Kommuneadministrasjonen i Bergen dro på inspeksjon. I går kom meldingen om at kommuneadministrasjonen i Bergen undersøkte 91 eiendommer. På 13 av dem ble det funnet lovbrudd. Dette ble funnet:

  • Fire nøst omgjort til hytte
  • Flere nøst hadde fått større fasade enn det som var godkjent.
  • Flere kaier og brygger var bygget uten lov
  • En parkeringsplass var opparbeidet og asfaltert – uten godkjenning.
    Kommunen har reagert med å sende ut åtte varsel om pålegg og tvangsmulkt. Og i seks saker er det gitt pålegg om retting og tvangsmulkt.

Toppen av isfjellet

Men funnene på Krokeide var snarere regel enn unntak for byggevirksomheten i strandsonen i Hordaland.

– Vi må anta at det er tusenvis av ulovlige byggesaker i Hordaland, sier rådgiver og prosjektleder Are Eidissen hos Fylkesmannen i Hordaland.

Han bygger det på de funn som er gjort i kommuner der man allerede er godt i gang med slike inspeksjoner i strandsonen. Askøyværingen kunne for en uke siden fortelle om 210 ulovlige byggesaker ligger på vent i Askøy. Og Fjell kommune fant 400 lovbrudd da de sjekket deler av sin strandsone.

Slutt på tilgivelsen

– Jeg vet ikke hvem som først sa at det var lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Men fylkesmann Svein Alsaker har nå slått fast at tilgivelsenes tid er forbi, sier Eidissen til NRK.no.

For fremtiden blir det ikke lettere å få tilgivelse. Etter at fylkesmannen har lagt press på kommunene for å følge opp ulovlige forhold i strandsonen, har det vært aksjoner i flere kommuner.

– Fitjar har vært en av foregangskommunene. Der hadde man en stor aksjon i 2008, i samarbeid med kystvakten og politiet. Aksjonen resulterte i fire anmeldelser. Alle endte med bot eller dom i tingretten.

– Og for første gang i norsk historie fikk en kommune medhold i krav om riving ble tatt med i dom i straffesaken, sier Eidissen.

I arbeidet som nå pågår i kommunene i Hordaland er anbefalingene fra fylkesmannen at man satser slik:

  1. Sørger for politisk forankring
  2. Oppretter gebyrfinansierte stillinger til å jobbe med disse sakene
  3. Sørger for å ha en strategi for hvordan sakene skal behandles, slik at alle som bryter loven i strandsonen får lik behandling.

– Det første er Bømlo kommune et godt eksempel på. Her fattet kommunestyret et enstemmig vedtak om en handlingsplan mot ulovlig bygging, sier Eidissen.

– Frp var ikke med på dette fra starten, da saken kom opp først, men sluttet oss til det vedtaket som ble gjort i 2009. Da vedtok man nemlig at felles regelverk skulle gjelde over hele kommunen og for både allerede registrerte og fremtidige saker, sier Dag Helge Hellen (Frp) til NRK.

Skyteskive

I praksis er det kommuneadministrasjonen som blir skyteskive, men slike vedtak er viktige for å sikre ryggdekning når man for eksempel krever et område skal tilbakeføres. Det har skjedd i enkelte kommuner.

Da kan man måtte rive kaier, eller sørge for at en hytte blir tilbakeført til nøst.

LES OGSÅ: Må rive hytte verdt 4,5 mill

– Bergen, Askøy og Fjell er kommuner som alle har ansatt folk til å jobbe spesielt med disse sakene. Det gjøres mye godt arbeid i disse kommunene for å følge opp ulovlig byggeaktivitet i strandsonen.

– I utgangspunktet bød det åpnes opp for å kunne søke om å få ulovlig oppførte bygg godkjent, sier Eidissen.

Finansieringen av en slik ordning ligger i gebyr man betaler for å få byggesaker behandlet.