Kolonnekjøring - MANGE STENGTE: Du har ikke mange alternativer om du skal kjøre over fjellet i Sør-Norge 1. juledag. Det er stengt eller kolonnekjøring på fire av hovedveiene mellom øst og vest. - Foto: Geir Brekke / SCANPIX

MANGE STENGTE: Du har ikke mange alternativer om du skal kjøre over fjellet i Sør-Norge 1. juledag. Det er stengt eller kolonnekjøring på fire av hovedveiene mellom øst og vest.

Foto: Geir Brekke / SCANPIX

Her kan du kjøre over fjellet

Bare noen få fjelloverganger i Sør-Norge er åpne 1. juledag. Sjekk hvilke her.

Dårlig vær fører til vanskelige kjøreforhold og en rekke fjelloverganger er stengt i Sør-Norge.

Dersom du skal kjøre over fjellet fra øst til vest i Sør-Norge i dag, ør du planlegge godt. De fleste trafikkårene over høyfjellet opplever problemer på grunn av sterk vind og mye nedbør.

Her er det stengt

Ved Vegtrafikksentralen kan de fortelle at tre fjelloverganger er stengt, og at det er eller har vært kolonnekjøring på ytterligere flere.

Stengte overganger:

  • Riksvei 7 over Hardangervidda har vært stengt siden lørdag kveld. Oppdatering klokken 15.15: Hardangervidda åpner ikke i dag.
  • Fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er stengt, og har vært det siden litt før midnatt.
  • Riksvei 13 over Vikafjellet har vært stengt lenge, og blir ikke åpnet i dag.

Kolonnekjøring:

  • På riksvei 52 over Hemsedalfjellet har det vært kolonnekjøring. Veien ble åpnet igjen etter klokken 11.00, men ny kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.
  • Europavei 134 over Haukelifjell har hatt kolonnekjøring siden klokken 23.00 julaften.
  • Det er også kolonnekjøring på riksvei 15 over Strynefjellet.

Skal du over fjellet er E16 over Filefjell åpen, og ditt tryggeste alternativ. Hemsedalfjellet er også åpent, men kan altså bli stengt på kort tid.

Les videre under bildet.

Ras på Vikafjellet - RAS: Det gikk ras på Vikafjellet. Veien har vært stengt siden lille julaften og er fremdeles ikke åpen. - Foto: Sigmund Stadheim /

RAS: Det gikk ras på Vikafjellet. Veien har vært stengt siden lille julaften og er fremdeles ikke åpen.

Foto: Sigmund Stadheim

Denne oversikten ble oppdater klokken 15.20. For andre og helt oppdaterte veimeldinger kan du sjekke følgende sider:

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvær-varsel for julen. Ekstremværene «Cato» og «Dagmar» slår inn over landet fra Sogn og Fjordane i sør til Finnmark i nord. Varselet ble utvidet 1. juledag.

Les mer: Cato og Dagmar nærmer seg med stormskritt

Mange ringer om Geilo

Vaktoperatør Tom Hansen hos Vegtrafikksentralen sier det er svært vanskelige forhold for brøytemannskapene.

Kolonnekjøring Hemsedalfjellet 2008 - KOLONNE: Mange ringer Vegtrafikksentralen om hvordan de skal komme seg til Geilo. Da er Hemsedalsfjellet og tog beste alternativ. Her fra kolonnekjøring på Hemsedal i 2008. - Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

KOLONNE: Mange ringer Vegtrafikksentralen om hvordan de skal komme seg til Geilo. Da er Hemsedalsfjellet og tog beste alternativ. Her fra kolonnekjøring på Hemsedal i 2008.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– På Hardangervidden er meldingen fra dem som brøyter at de ikke klarer å åpne i det hele tatt i dag på grunn av været. Det gjelder det samme på Hol - Aurland, sier Hansen.

Han sier de får mange telefoner fra folk - spesielt dem som hadde tenkt seg til Geilo.

– Det er veldig mange som ringer, som hadde tenkt seg på hytten eller fjellet, og det er først og fremst Geilo folk spør om. Dem som skal opp der har bare to muligheter. De kan kjøre over Hemsedalfjellet, noe som ikke er så langt som mange tror.

Har du vurdert tog?

– Eller så kan man ta tog, enten man skal dit eller mellom Oslo og Bergen. Det er faktisk mange som sier at de lar bilen stå og tar tog når de får høre hvordan forholdene er, sier Hansen.

Og på togskinnene går trafikken uten problemer.

– Det går helt fint å ta toget. Vi har snørydding på skinnene, og alt går som normalt, sier togleder Morten Grønland i NSB.

Siste video:

Jon Fosse med utstilling på Litteraturhuset i Bergen
Ordførerne i Flåm, Lærdal, Odda og Voss besøkte statsministeren.
DNS lanserte nytt program.