Hopp til innhold

– Mange svar gjenstår i Monika-saken

Tillitsvalgte ser med alvor på straffen mot politiet i Monika-saken. – Granskingene som gjenstår må finne alle svar, mener Politiets Fellesforbund.

Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund

ALLE SVAR PÅ BORDET: – Nå blir det viktig med en gransking som tar for seg alt som har vært oppe i Monika-saken, slik at vi kan bli ferdig en gang for alle, mener Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

I dag kom den viktige konklusjonen fra spesialenheten i Monika-saken: Hordaland politidistrikt straffes med en bot på 100.000 kroner, men ingen enkeltpersoner straffeforfølges.

Monika Sviglinskaja

ALVORLIG SAK: Etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011 får store ringvirkninger i Hordaland-politiet.

Den fungerende politimesteren svarte med å varsle en rekke umiddelbare endringer i Hordaland-politiet.

– Endringene er positive, men det er fremdeles en del svar som vi ikke har fått. Det handler om ledelse, kultur og holdninger i politidistriktet, ting vi åpenbart må jobbe med i tiden som kommer, sier Kjetil Rekdal, leder i Politiets Fellesforbund i Hordaland.

Det er alvorlig når de som er satt til å vokte Norges lover, oppfører seg i strid med det.

Tore Salvesen, Norges Politilederlag

Håper dette fører til endringer

De siste ukene har det kommet to viktige rapporter i Monika-saken. Først Riksadvokatens arbeidsgruppe, som konkluderte feil i etterforskningen, og nå spesialenheten, som mener loven er brutt.

Fremdeles gjenstår flere granskinger, som Justisdepartementets egen nylig varslede gjennomgang.

– Vi ønsker å få frem fakta og finne ut alt som har gått galt. Når vi gjør det, blir vi også i stand til å gjøre de nødvendige endringer for å få bygget opp igjen tilliten til politiet i Hordaland, og politiet generelt.

Se direkteintervjuet med Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund i Vestlandsrevyen.

SE VIDEO: Direkteintervju med Kjetil Rekdal i Vestlandsrevyen 25. februar.

Rekdal peker spesielt på måten varsleren Robin Schaefer ble behandlet av ledelsen.

– Forhåpentligvis får saken den konsekvensen at vi får et endret politi der vi unngår å komme i en slik situasjon igjen.

Tore Salvesen

ALVORLIG: Tore Salvesen i Norges Politilederlag, forstår hvis enkelte syns en straff på 100.000 kroner virker mildt. – Men saken er alvorlig, sier han.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Forstår at straffen virker lav

Monikas mor mener straffen på 100.00 kroner fremstår som lav.

– Jeg har stor forståelse for at noen kan se på dette som mild straff, siden enkeltpersoner ikke får straffansvar. Dette er likevel alvorlig siden politidistriktet har blitt ilagt et forelegg på 100.000 kroner, sier Tore Salvesen, lokallagsleder i Norges Politilederlag i Hordaland.

Ole Bjørn Mevatne

– NATURLIG STRAFF: Det var naturlig at politiet fikk bot i saken, mener Ole Bjørn Mevatne, lokallagsleder i Politijuristene.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Salvesen understreker alvorlighetsgraden i spesialenhetens konklusjon:

– Spesialenheten har tross alt funnet ut at Hordaland politidistrikt som system og gjennom enkeltpersoner har forbrutt seg mot straffeloven. Det er alvorlig når de som er satt til å vokte Norges lover, oppfører seg i strid med det, sier han.

– Det er naturlig at spesialenheten reagerer med foretaksstraff når Hordaland politidistrikt har begått feil i etterforskningen, sier Ole Bjørn Mevatne, tillitsvalgt for Politijuristene i Hordaland politidistrikt.

Justisdepartementets gransking må bli et punktum for saken, mener Kjetil Rekdal.

– Hvis vi foretar granskinger og det fremdeles står igjen spørsmål, så vil det kunne stå i veien for at vi klarer å endre oss.