Hopp til innhold

Popmusikere vil ha langeleik

Hva har Lene Marlin, Tone Damli og Little Steven til felles? Jo, de bruker alle tradisjonsinstrumentet langeleik i den nyeste musikken sin.

Bygger om langeleik

POPULÆR:Niels Røine har bidratt med å bygge langeleik til nyinnspillingen av Lene Marlins hit og han har brukt langeleik på plateinnspilling med Tone Damli. I tillegg har både Little Stephen og Valkyrien Allstars tatt i bruk instrumentet.

Foto: Jorun Vang / NRK

Slik kan det bli butikk av for en langeleikmaker. Musiker Anders Røine drar plekteret over strengene og smiler fornøyd. Han sitter med prototypen på instrumentet som kan bli en internasjonal hit.

– Som musiker er det om å gjøre å finne sin egen «sound», forklarer Røine.

Da ukulelen gjorde sitt inntog blant musikere skulle plutselig alle ha ukulele. Røine tror langeleiken har den samme muligheten.

Slipper felegnukk

– Fins det noe kulere?, nærmest fastslår Røine om det lange tradisjonsinstrumentet.

Instrumentet er lett tilgjengelig og han mener dette kanskje er det enkleste slåtteinstrumentet å lære seg for en musiker.

– Når det gjelder fele, er det årevis med gnukk før det kommer en godlyd. Men med langeleik så er det godlyd med en gang, sier han fornøyd, og drar plekteret over strengene.

Musiker Anders Røine viser hvordan langeleik kan brukes i popmusikken

VIDEO: Anders Røine demonstrerer hvordan det høres ut når langeleiken er bygd om for å tilpasses et moderne tonespråk.

Selv blir han stadig mer glad i langeleiken. Han begynte å spille instrumentet for sju år sida etter flere års fokus på gitaren. Da han var barn, husker han at bestefaren pleide å ta fram langeleiken da han var på besøk.

– Det var fint å legge øret ned til bordplata og høre åssen lyden forplanta seg der, mimrer Røine.

Han sier at spilleteknikken er helt unik, og umulig å gjenskape på et annet instrument.

Bidrag på «Unforgiveable sinner»

Røine har bidratt med langeleik til nyinnspillingen av Lene Marlins hit og han har brukt langeleik på plateinnspilling med Tone Damli. I tillegg har både Little Steven og Valkyrien Allstars tatt i bruk instrumentet.

Røine mener det er den sprø og vare tonen som gjør at artistene faller for langeleiken. Med ombygging er den også tilpasningsdyktig til alle anledninger, mener han.

Bygger om langeleik

BYGGER OM: Niels Røine viser hvordan man kan bygge om instrumentet.

Foto: Jorun Vang / NRK

Instrumentmaker Niels Jørgen Røine høvler på en gammel langeleik som nå får nytt modifisert lokk og innebygd mikrofon som kan plugges rett inn i et lydanlegg.

Knottene på toppen er regulerbare slik at han kan justere tonene etter behov.

Han forteller at i gamle dager hadde alle gårder sin egen langeleik. Knottene som bestemmer tonene ble limt fast på lokket ut fra gehøret til den som monterte dem. Dermed fikk hvert instrument sin egen skala.

det handler om å favne om det gamle, for å utvikle noe helt nytt.

Niels Jørgen Røine

Det er dette Røine prøver å gjenskape med det ombygde instrumentet. Når knottene kan justeres, er det mulig å lage enkelte såkalt blåtoner, men fortsatt være i samme toneverden som resten av bandet.

Han syns det er veldig artig at musikerbrorens langeleik er så ettertrakta blant popeliten.

– Det er jo morsomt at de velger et helnorsk instrument istedenfor amerikanske varianter, sier han.

Nå håper han at det vil smitte til enda flere slik at han får sjansen til å få solgt en del instrumenter.

Vi skal nok klare å få produsert en del instrumenter, men skulle det bli ukuleletilstander, så er det ingen samlebåndsproduksjon på plass.

Niels Jørgen Røine

Røine håper bruken av instrumentet også vil øke interessen for folkemusikk. Han sier det er et stort antall fine låter som ikke er rettighetsbelagt og som hvem som helst kan ta i bruk.

Inspirerer tradisjonsmusiker

– Langeleiken er tradisjonelt et soloinstrument, sier tradisjonsmusiker Marit Steinsrud i Gjøvik spelmannslag.

Hun forteller at instrumentet er stillferdig og at det kanskje er det som har gjort det til et inneinstrument og et typisk kvinneinstrument.

– Hvert instrument var stemt ulikt, og det gjorde samspill vanskelig, sier Steinsrud.

Selv har hun flere langeleiker i ulike tonearter slik at hun kan spille sammen med andre musikere. Bånsuller, klokkelåter, gammaldans, springere og lydarslåtter - alt har vært vanlig å spille på langeleik. Og nå altså, også moderne popmusikk.

– Det er inspirerende å se når instrumentet brukes på ei rockescene med Little Steven eller Valkyrien allstars, sier Steinsrud.

Hun håper flere skal få øya opp for langeleiken gjennom den nye bruken og ta med seg noe av røttene og historien attpå.

Viktig del av dannelsen

Sjøl vokste hun opp i en folkemusikkfamilie som mente at å lære seg å spille var en viktig del av dannelsen. Da hun var 10-11 år begynte hun derfor å ta timer hos ei nabodame.

– Instrumentet er ikke så vanskelig å lære seg, men det kan være vanskelig å stemme fordi 8 strenger skal klinge sammen, forklarer hun.

Og for den som vil lære å spille langeleik kan jo Nordisk Harpetreff på Gjøvik være en mulighet. Den arrangeres fra 23. til 26. oktober.

Tradisjonsmusiker Marit Steinsrud viser hvordan tradisjonsinstrumentet langeleik høres ut.

VIDEO: Her kan du høre Marit Steinsrud spille en tradisjonell slått på langeleik.