Hopp til innhold

Ble norgesmester i folkedans – får opptre i operaen!

Folkedanseren Ole Nilssen fra Løten gikk av med seieren i eliteklassa dans for vanlig fele under Landskappleiken på Geilo, sammen sin dansepartner Solveig B. Hauknes fra Bærum. De danset en polsdans frå Østerdalen. Dette var første gang danseparet danset i A-klassa, og de vant på første forsøk med hele 100 poeng!

Ole Nilssen og Solveig B. Hauknes

Ole Nilssen fra Løten og Solveig B. Hauknes deltok for første gang i A-klassa

Foto: Anbjørg Myhra Bergwitz

Som vinnere av a-klassa i dans fele er Solveig og Ole dermed invitert til folkemusikkens egen festforestilling i operaen i november. Da samles nemlig et utvalg av vinnerne fra Landskappleiken og Landsfestivalen i gammaldansmusikk til en stor mesterkonsert i storstua i hovedstaden.

I A-klassa i dans hardingfele ble Sivert Andreas Holmen og Tora Skavhaug Vik fra Vårflaumen/Valdreskvelven knepent slått, med ett poeng, av Ami og Håkon Dregelid fra Voss.

Flere sterke prestasjoner

Aslak o. Brimi

Aslak O. Brimi vant A-klassa for fele for tredje gang.

Foto: Rundhild Heggem

Aslak O. Brimi fra Lom gikk fredag helt til topps i A-klassa, vanlig fele. Dette er tredje gangen Aslak vinner klassa for spel fele A. Han vant også i 2006 og 2007. Andreplassen gikk til sambygding Astrid Sulheim. Astrid har tidligere vunnet i 2011 og 2004.

I klasse B, spel hardingfele, vant Kjellbjørn Karsrud fra Vårflaumen. Andreplassen gikk til Sivert Holmen fra Vestre Slidre.

Øyvind Sandum vant durspill senior foran Inge Gjevre, begge fra Vågå. Dette er tredje gangen Øyvind vinner klassa for durspel senior. Han vant også i 2009 og 2012. I 2012 vant han også kongepokalen.

Gudbrandsdølenes Spelemannslag vant lagspel senior, og Marit og Thomas Westling fra Hamar ble beste dansespelemenn på vanlig fele.

Hedmark juniorspellemannslag med en knusende seier!

Hedmark juniorspelemannslag gikk av med seieren for tredje året på rad i klassen for lagspel junior. De oppnådde en poengsum på 112. Neste på lista fikk 97 poeng.

Allsidig dame

Mari Midtli fra Sel og Otta Spel- og dansarlag vant c-klassa i vanlig fele. Hun vant også c-klassa i vokal. Her gikk andreplassen til Ingrid Bjørkelo Østmoen (Hedmark)

Hvem får kongepokalen?

I tradisjon tro er det satt opp kongepokal på Landskappleiken. I år har H.M. Kongen satt opp kongepokal i klassa for eldre folkemusikkinstrument. Kandidater som spiller for eksempel langeleik, munnharpe, lur, bukkehorn, slåttetromme eller fløyte er med i kampen om å vinne den gjeve pokalen i år. Dette blir avgjort under Mesterkonserten søndag.

I finalen eldre folkemusikkinstrument er Ole Aastad Bråten, Vårflaumen Spe-­ og dansarlag på langeleik, Tom Willy Rustad, Spira studentsp./Grenselaust på cister og Silje Hegg, FolkOrg på seljefløyte.

I finalen Spel Hardingfele A: (resultat under Mesterkonsert søndag)

Jan Beitohaugen Granli, Øystre Slidre Spel-­ og dansarlag, Gro Marie Svidal, Indre Sunnfjord Spelemannslag og Per Anders Buen Garnås, Spelemannslaget, Bøheringen.

I finalen Halling A:

Ådne R. Geicke Kolbjørnshus Vestre Slidre Folkemusikk og Danselag, Ulf-Arne Johannessen, Ål spel‐og dansarlag og Torkjell Lunde Børsheim, Hardanger Spelemannslag.

Ådne R. Geicke Kolbjørnshus

Ådne R. Geicke Kolbjørnshus fra Vestre Slidre Folkemusikk er i finalen i Halling A

Foto: Bjørn Sletten

Andre gode plasseringer

SPEL FELE C – (for de under 18. År)
3. plass – Marius Westling – Østerdølenes Spellmannslag

VOKAL KLASSE C – (for de under 18. År)
2. plass – Ingrid Bjørkelo Østmoen–Hedmark Folkemusikklag.

Stian Roland

Stian Roland vant den gjeveste klassa innen vokal folkemusikk.

Foto: Bjørn Sletten

VOKAL FOLKEMUSIKK–klasse A
3. Plass–Stian Roland–Valdres

Landskappleiken er Norges eldste festival, og er den store begivenheten innen folkemusikk og folkedans i Norge. Nærmere 1000 spelemenn, folkesangere og -dansere samles for å konkurrere i de eldste folkemusikk- og folkedansformene i Norge. I tillegg kommer det 5000–7000 tilreisende fra hele landet. I år foregår Landskappleiken på Geilo.