Hopp til innhold

Unge menn dårligst til å sjekke seg for føflekk-kreft

Frank Jensen (33) er unntaket. Han har tatt turen til Elverum sykehus for å sjekke føflekkene sine, noe mange unge menn lar være. Hudleger og sykehus over hele landet har hatt sjekkedag for å få flere til å la seg undersøke.

Sjekk av føflekk-kreft

Frank Jensen får sjekket føflekkene sine av hudlege Eli Nordal. Han har heldigvis ingen skumle føflekker.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

– Kan du ta av deg sokkene også? Vi er så grenseløst nysgjerrige, sier hudlege Eli Nordal og ler.

Nesten alt må av for at hun skal få sjekket kroppen til Frank Jensen skikkelig. Han har dagens første time hos hudlegen, og har benyttet seg av tilbudet om sjekk på aksjonsdagen.

– Jeg synes dette var en fin anledning til å få sjekket ut et par føflekker som jeg har vært usikker på. Dette er en lavterskel-anledning til å få det ut av verden, sier han.

De som sjekker seg er gjerne de som er veldig forsiktige og påpasselige med sol i utgangspunktet

Hudlege Eli Nordal

Ferske tall fra kreftregisteret viser at føflekk-kreft har økt dramatisk de siste årene. Norge er nå blant de landene i verden som har flest tilfeller av føflekkreft per innbygger.

– Det har nok å gjøre med våre endrede solingsvaner. Mange av oss her i Norge har hud som ikke tåler sollys så godt, og i tillegg er vi veldig glade i å eksponere oss for sol. Idealet er å være solbrun, forklarer Nordal.

Føflekk-undersøkelse

– Man bør være på vakt hvis en føflekk øker i størrelse eller form, endrer farge eller begynner å blø uten at man har klort på den, forklarer Eli Nordal.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

Machoholdning blant gutta

Eli Nordal opplever at det er mange som er flinke til å sjekke seg, men at de som kommer ikke alltid er de som burde kommet. En del personer i faresonen sjekker seg ikke.

– De som sjekker seg er gjerne de som er veldig forsiktige og påpasselige med sol i utgangspunktet, forklarer hun.

Unge menn er dårligst til å dra til legen og sjekke føflekkene sine.

– Prognosene er bedre om kreften oppdages tidlig, forklarer Nordal.

Om lag like mange menn som kvinner fikk påvist føflekk-kreft i 2011, men flere menn dør. I 2011 døde 129 kvinner av føflekk-kreft, eller «malignt melanin» som det heter på fagspråket, mens det døde hele 196 menn.

– Det er nok en machoholdning der man tenker at dette skjer andre, og man vil ikke virke pinglete. Det er ofte venninner eller koner som presser på for at de skal gå å få sjekket føflekkene sine, sier Nordal.

Jensen tilstår at han også ble mast litt på før han gikk til legen.

– Det er nok noen som lar det gå for langt, sier han.

Føflekk-undersøkelse
Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

– Unngå å bli solbrent

Nordal forteller at planen er å gjenta prosjektet med en nasjonal sjekkedag til neste år. For mange venter for lenge med å sjekke seg, og en slik sjekkedag gjør at en del kommer som kanskje hadde kviet seg for å bestille legetime ellers.

Nordals beste tips for å redusere risikoen er å være forsiktig i solen.

– Unngå å bli solbrent, og vær ekstra på vakt hvis du har familiemedlemmer som har hatt føflekkreft, oppfordrer hun.

Eli Nordal

Eli Nordal forteller at over halvparten av alle som får føflekk-kreft i Norge hører til i Helse-Sørøst. Det har både med at det bor mange i regionen, men også at menneskene her har større kultur for sydenreiser og å oppholde seg i solen lenge uten beskyttelse.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK