Hopp til innhold

Sier nei til bosetting av flyktninger

I Våler drives det transittmottak for flyktninger, men kommunen vil ikke la flyktningene bosette seg på permanent basis. Integrering- og mangfoldsdirektoratet synes det er beklagelig at over 50 norske kommuner sier nei til å la flyktninger slå seg ned.

Haslemoen transittmottak

ENESTE KOMMUNE: Våler er den eneste kommunen i Hedmark og Oppland som ikke lar flyktninger bosette seg. Varaordføreren mener de gjør nok gjennom transittmottaket på Haslemoen.

Foto: Einar Langholen Schulstad / NRK

I den nedlagte militærleiren på Haslemoen har det vært statlig transittmottak siden 2008. Mottaket har plass til 800 flyktninger, men selv om mange asylsøkere får sitt første møte med Norge i Våler, vil ikke kommunestyret at de skal bli værende.

Varaordfører Hilde Riseng (Ap) mener Våler allerede oppfyller sine forpliktelser gjennom mottaket. Derfor vil de vil ikke la flyktninger bosette seg, hverken i år eller de neste to årene.

Hilde Riseng

TAR ANSVAR: Hilde Riseng (Ap) mener Våler gjør mye i form av transittmottaket.

Foto: Einar Langholen Schulstad / NRK

– Vi mener vi har tatt et viktig ansvar ved å etablere transittmottaket på Haslemoen. Mange har stor nytte av innsatsen som gjøres der, sier Riseng.

Ensom motstander

Som eneste representant i kommunestyret stemte Monica Skybakmoen (SV) mot vedtaket om å holde flyktningene ute. På Vålers vegne synes hun det er flaut at motstanden er så stor som den er.

Monica Skybakmoen

FLAUT: Monica Skybakmoen synes det er flaut at Våler ikke vil la flyktninger bosette seg i kommunen.

Foto: Einar Langholen Schulstad / NRK

– Her er det ledige hus og Våler trenger tilflytting. Om vi lot flyktninger etablere seg ville det også skapt arbeidsplasser i form av en flyktningetjeneste. Det er både trist og flaut at det sies nei, mener Skybakmoen.

– Må sette livet på vent

Over 50 kommuner i Norge sa nei til å bosette flyktninger i 2014, og Våler var eneste kommune i Hedmark og Oppland. At kommuner stenger dørene, kan gjøre en vanskelig situasjon enda verre for flyktningene. Det kan ta opp til to år før de får et permanent sted å bo, og ventetiden sliter.

– Behovet er veldig stort, så det er beklagelig at kommuner fatter vedtak om ikke å bosette flyktninger. Folk som har fått lovlig opphold må sette livet sitt på vent i flere år. Dette kan være veldig vanskelig, sier seniorrådgiver Anastasia Pettersen i Integrerings- og mangfoldsdepartementet.

Monica Skybakmoen håper hun ikke blir like ensom neste gang Våler skal behandle spørsmålet.

– Dette handler om grunnleggende verdier og menneskeverd. Jeg mener at vi har forpliktelser, for hvis ikke vi tar dem i mot, hvem skal gjøre det da?