Hopp til innhold

Revolusjonerende brystkreftforskning

I løpet av livet vil en av 11 kvinner få brystkreft. Siden 70-tallet er antallet brystkrefttilfeller fordoblet. Men takket være en ny type medisin har en gruppe pasienter opplevd en revolusjon.

Herceptin

Herceptin gis rett i blodet og hindrer at kreftcellene formerer seg.

Foto: Anne Storaunet / NRK

For to år siden fikk Janne Tove Løken (52) en type brystkreft som mange døde av tidligere.

– Den første følelsen en får ved en slik diagnose er egentlig panikk, og skrekk, en blir jo livredd, sier hun.

Hindrer spredning av kreftceller

Det ene brystet til Janne Tove ble operert bort, hun fikk cellegift, og det siste året har hun fått behandling som er effektiv mot akkurat hennes diagnose, den såkalte her2 positiv brystkreft. Denne krefttypen rammer 350 kvinner i Norge hvert år.

– Det er en aggressiv krefttype, og for meg var det viktig å komme tidsnok til legen og få behandling så fort som mulig, sier hun.

Janne Tove Løken

Janne Tove Løken kjenner på usikkerheten for tilbakefall av kreft. - Men jeg forsøker å ikke tenke på det, og egentlig ser jeg lyst på livet, sier hun.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Behandlingen fikk hun på kreftenheten på Gjøvik. Medisinen heter Herceptin, og den gis rett i blodet og hindrer at kreftcellene formerer seg.

– Herceptin har på mange måter revolsujonert behandlingen, fordi dødeligheten i denne behandlingsgruppen er nærmere halvert, sammenlignet med situasjonen før medisinen kom på markedet for åtte år siden, forklarer Kjetil Weyde, seksjonsoverlege ved kreftenheten på Gjøvik sykehus.

Mange bivirkninger

Men, medisinen har en bakside. Selv om hun ser frisk ut forteller Janne Tove om tøffe bivirkninger som sterke hetetokter, muskel og søvnproblemer av Herceptin. Hun etterlyser mer kunnskap.

– Når du har fått en diagnose kan ikke legene skille på detaljene i diagnosen. Derfor kjører de på med full behandling, selv om noen kanskje ikke hadde trengt så store doser.


Det er overlege Kjetil Weyde enig i. Men bivirkningene er prisen å betale så lenge man ikke vet mer, mener han.

– Hvis vi behandler 100 stykker, er det kanskje 60-70 som hadde klart seg like bra uten behandling. Men vi behandler en stor gruppe for å redde noen, forklarer han.

I løpet av livet vil en av 11 kvinner få brystkreft. Siden 70 tallet er antallet brystkrefttilfeller fordoblet.Men takket være forskning har en gruppe pasienter opplevd en revolusjon

Effektiv brystkreftbehandling