Hopp til innhold

Ole Aastad Bråten vant Kongepokalen

Langeleikspiller Ole Aastad Bråten fra Valdres gikk av med seieren i finalen i eldre folkemusikkinstrument, og vant dermed Kongepokalen under Landskappleiken på Geilo søndag.

Ole Aastad Bråten

Ole Aastad Bråten under finalespillet.

Foto: Bjørn Sletten

Ole Aastad Bråten

Ole Aastad Bråten var glad for Kongepokalen!

Foto: SELFIE

Kongepokalen ble delt ut under mesterkonserten søndag. Aastad Bråten kvalifiserte seg til finalespill lørdag, og sent på kvelden var det klart for finale mellom tre kandidater. I finalen kniva han mot Tom Willy Rustad på cister, som tok andreplassen og Silje Hegg på fløyte, som tok tredjeplassen.

Men til slutt var det Aastad Bråten som stod igjen som dommerne sin favoritt. Dommerne i klassa for eldre folkemusikkinstrument var i år Tellef Kvifte, Elisabeth Kværne og Svein Westad.

– Dette er helt overveldende. Men en fin påskjønnelse for en innsats jeg har gjort for eldre folkemusikkinstrument, sier Ola Aastad Bråten.

1–1 til brødrene Aastad Bråten

Dette er tredje gangen pokalen er satt opp i klassa for eldre folkemusikkinstrument. Sist kongepokalen ble delt ut i eldre folkemusikkinstrument var på Landskappleiken på Fagernes i 2006. Da vant Knut Aastad Bråten, bror til årets vinner.

Munnharpespiller Anders E. Røine har også vunnet kongepokalen i denne klassa, på Oppdal i 1999.

Blir invitert til mesterkonsert i Operaen

Som vinner av Kongepokalen i eldre folkemusikkinstrument, blir Aastad Bråten invitert til folkemusikkens egen festforestilling i operaen søndag 23. november. Da samles nemlig et utvalg av vinnerne fra Landskappleiken og Landsfestivalen i gammaldansmusikk til en stor mesterkonsert i storstua i hovedstaden. Dette er første gang det blir satt opp en slik festkonsert i Operaen.

Furepris og stipend til Mari Midtli (17) fra Sel

Mari Midtli

Mari Midtli tok med seg 70 000,- i stipend og prispenger fra Landskappleiken.

Foto: Bjørn Sletten

Den unge kvederen og felespilleren Mari Midtli fra Sel vant Furestiftinga sin talentpris på 50 000,-, og to stipend på 10 000,

I Fureprisfinalen under Landskappleiken på Geilo lørdag var fem folkemusikere under 25 år med å kjempe om den gjeve talentprisen. På scenen stod Ole Erik Feragen fra Røros (fele), Tor Hoslemo fra Setesdal (fele), Kristoffer Kleiveland fra Osterøy (durspel), Sivert Holmen fra Valdres (hardingfele) og Mari Midtli fra Sel (vokal). Til slutt falt juryen sitt valg på Midtli.

Mari Midtli er 17 år, og den yngste Fureprisvinner på Landskappleiken til nå. Midtli konkurrerte i c-klassa, for de under 18 år, og dette er første gang prisen går til en c-klassing, Midtli vant både klassa for vokal folkemusikk klasse c, og klassa for spel fele klasse c. Hun får med dette Furestipend for disse to klassene i tillegg til Fureprisen på 50 000,-. Til sammen får hun dermed med seg 70 000,- i stipend og prispenger fra Landskappleiken.

Hoveddommer for Fureprisen i år har vært Aslak Brimi som har hørt rundt 80 utøvere under Landskappleiken. Meddommere har vært Kirsten Bråten Berg (vokal folkemusikk), Mari Eggen (spel fele), Torunn Raftevold Rue (spel hardingfele), Tellef Kvifte (eldre folkemusikkinstrument) og Rikke Von Ommeren (durspel).

Trond Ole Haug hedersmedlem i FolkOrg

– Spelemannen fra Vågå har lagt ned en fantastisk innsats i nær sagt alle ledd i organisasjonen siden 80-tallet. Og det er med stor glede vi utnevner Trond Ole som hedersmedlem i FolkOrg, forteller styreleder Per Øyvind Tveiten.

– Dette gjelder lokalt og sentralt, som utøver og instruktør og som organisator og leder, sier Tveiten.

Her er et lite glimt fra den innsatsen Trond Ole Haug har lagt ned:

• Redaktør i Spelemannsbladet i seks år (1988–94)
• Leder i Landslaget for Spelemenn i fire år (1998–2002)
• Medlem i Rådet for folkemusikk og folkedans 1995–98
• Leder i områdelaget (Gudbrandsdalen folkemusikklag) 1984–86
• Leder i lokallaget (Våga spel- og dansarlag) i 12 år, styremedlem i 22år.
• Har drevet instruksjon og feleopplæring de siste 35 åra.
• Musikalsk leder og instruktør i lokallaget (Vågå spel og dansarlag) de siste 20 åra.
• Har siden 1980 drevet aktivt mediearbeid gjennom presse og radio.
• Medvirket til flere CD/LP utgivelser innen folkemusikken.
• A-klassespelemann fra 1986. • Dommer på en rekke kappleiker, blant annet tre landsfestivaler og fire landskappleiker.

Ådne R. Geicke Kolbjørnshus

Ådne R. Geicke Kolbjørnshus fra Vestre Slidre Folkemusikk og Danselag vant hallingdans-konkurransen.

Foto: Bjørn Sletten