Hopp til innhold

Nav bruker coachingfirma for å motivere ungdommer ut i jobb og skole

Nav i Kongsvinger går nye veier for å hjelpe ungdom tilbake i jobb og skole. I sommer har de brukt et coachingfirma for å motivere ungdommene.

Tine Våla Sand, Bjørn Siegwardt, Alexander Olaussen, Joe Terje Sparby Syversen, Jon Espesæter

Tine Våla Sand, Bjørn Siegwardt fra Relasjon1 Consulting AS, Alexander Ilausen, Joe Terje Sparby Syversen og Jon Espesæter fra NAV Kongsvinger.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Stadig flere ungdommer i aldersgruppen 16 til 25 år havner hos NAV. Bare i Hedmark er det så langt i år 688 ungdommer, som er på det som tidligere ble kalt yrkesrettet attføring. Det samme tallet for i fjor var 572.

– Gikk fra å være pasient til å være student

Nå går Nav i Kongsvinger nye veier for å få dem tilbake i jobb og skole med coaching på bedriftsledernivå. Tine Våla Sand er en av dem som har benyttet seg av tilbudet.

Alexander Olaussen, Joe Terje Sparby Syversen og Tine Våla Sand

Alexander Olaussen, Joe Terje Sparby Syversen og Tine Våla Sand er kursdeltagere.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Jeg føler at jeg gikk fra å være pasient i tidligere opplegg til å nesten være på skolebenken igjen, at jeg er en velfungerende student, sier Våla Sand.

Hun har vært i Nav-systemet i fem år. I sommer har de hatt 10 ungdommer på coachingkurs. Et kurs som ofte blir brukt av næringslivsledere.

– Vi i Nav må tenke nytt og annerledes da det gjelder hvilket tilbud vi har for ungdom, sier Jon Espesæther i Nav Kongsvinger.

Må skreddesy opplegg

Han har ansvaret for de sju glåmdalskommunene. Her er det registrert 247 ungdommer så langt i år på det som tidligere ble kalt yrkesrettet attføring.

– Rapporter og undersøkelser viser at en større grad av skreddersøm mot målgruppen er den riktige veien å gå, sier Espesæther.

Med penger fra Hedmark fylkeskommune og Arbeids- og velferdsdirektoratet tok han kontakt med et privat coachingfirma for å skreddersy et opplegg for noen av disse ungdommene, og kalte det for motivasjonsverkstedet.

Han har stor tro på at coaching raskere kan få ungdommene ut i jobb.

God hjelp

Våla Sand er i sluttfasen av kurset, og har de siste ukene registrert sitt eget enkeltmannsforetak og har fått seg jobb uten Nav.

– Nå skal jeg være instruktør innenfor dans og trening. Da skal jeg stå foran mennesker og lede en gruppe, og være den som er i fokus og den som alle har øynene på. Det har vært veldig tøft i starten, men jeg nå kjenner at jeg vil ta den oppgaven.

Opplegget, som er laget for kurset, er mye likt det som bedrifter og organisasjoner får av coaching. Det er Relasjon1 Consulting AS på Skarnes i Sør-Odal som har laget opplegget for ungdommene.

– Det er helt like metoder, men dette blir mer personlig. Det er snakk om individer, og ikke en bedrift. Det handler om å hjelpe noen å ta de riktige valgene her i livet når det gjelder arbeid og slike ting. Så vi har mye mer direkte coaching, sier Bjørn Siegwardt i Relasjon1 Consulting AS.

Føler seg «normal»

Ungdommene, som er med, har ulike utfordringer som har gjort at de trenger hjelp fra Nav. Alexander Olaussen har vært med flere opplegg gjennom Nav de siste seks årene.

– Gjennom de seks årene så har dette vært det beste. Jeg føler at jeg har blitt mer «normal», i gåseøyne, etter å ha vært på det kurset. Jeg har satt meg som mål å komme i jobb innen et halvt år, sier Olaussen.

Tilbakemeldingene fra ungdommene tyder på at dette kan være veien å gå for å hjelpe dem, tror Espesæther i Nav.

– Når de sier at de opplever dette som et veldig bra tilbud. Og når de sier at dette bør alle ungdommer få oppleve så er det klart at vi jobber videre med å prøve og få til dette for flere.