Hopp til innhold

Rovviltnemdene skal styre over Solhjell-millionene

Det er rovviltnemdene i Hedmark og Oppland som skal styre over de to millionene miljøvernminister Bård Vegar Solhjell lovte til rovdyrforebyggende tiltak. De skal primært brukes på skadefelling av rovdyr.

ulv

I Oppland har det det aldri før vært en så urolig rovdyrmåned som i juni i år. 144 av kadavrene hvor det er påvist rovdyrskader er tatt her, hvor både ulv, bjørn, jerv og kongeørn er ferde.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

– Midlene er tenkt brukt på skadefelling og akutt-tilsyn ved rovdyrangrep i beitedyrflokkene, forklarer Ivar Odnes.

Han sier at han ikke har registrert at pengene har kommet inn på konto enda, men at de jobber ut fra at pengene kommer.

– Statsråden har også forsikret at det vil komme mer midler dersom det er behov for det, men jeg håper aldri at vi kommer så langt at vi må bruke mye midler på skadeuttak i løpet av sommeren. Nå må vi håpe at vi slipper flere angrep i saueflokkene våre, sier Odnes.

Ivar Odnes

Ivar Odnes mener tiltakene fra myndighetene kom for seint.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Så langt i år er 1311 beitedyr tatt av rovdyr her i landet. Dette nærmer seg rekordnivået fra 2009, hvor det ble stadfestet at 1359 beitedyr ble drept, i følge Nationen.

I Oppland har det det aldri før vært en så urolig rovdyrmåned som i juni i år. 144 av kadavrene hvor det er påvist rovdyrskader er tatt her, hvor både ulv, bjørn, jerv og kongeørn er ferde.

Potten var tom

Odnes sier at rovviltnemda hadde 900.000 kroner avsatt til skadefelling, og at disse pengene så og si var brukt opp på forsommeren.

– Vi nærmer oss en million kroner i ressursbruk på skadefelling og uttak av skadedyr hittil i år. Nå har vi per i dag to forskjellige skadefellingsforsøk i Oppland på ulv, ett i Nord-Gudbrandsdal og ett i Sør-Gudbrandsdal.

I begynnelsen av juli søkte også Nord-Fron kommune om å få bruke såkalt plotthund i jakten på ulv. Dette ble innvilget, men Odnes sier at jakten med hund ikke fungerte som planlagt.

– Det ble gjort et formelt vedtak for åpning av bruk av plotthund, og det har vært forsøkt brukt. Men det viste seg at det ikke var mulig å få tak i en hund som var trent på løsjakt på ulv, derfor ble ikke det forsøkt.

Ulv felt i Skåbu

Denne ulven ble skutt av det kommunale jaktlaget i Nord-Fron natt til onsdag. Ulven ble først skadeskutt i det den tok sau, og ble senere funnet ved hjelp av sporhund og avlivet.

Foto: Privat

Odnes forklarer at det derimot ble forsøkt med plotthund i bånd på ettersøket etter ulven som ble jaktet i Skåbu, og at dette fungerte godt.

– Men det er gjort et vedtak på at det er lov å bruke plotthund, blant annet på bjørn. Nå må vi få spesialtrent hunder til dette formålet, og dette setter vi i gang prosjekter på, sier han.

Utvider fellingskvoten

Han opplyser også at rovviltnemda i Oppland har utvidet fellingskvoten på ulv fra fire til seks dyr i året.

– Dette er noe vi har myndighet til å gjøre, men Miljødirektoratet kan overprøve vedtaket. Men det vil overraske meg om de gjør det. Dette er snakk skadefelling som gjelder fra første juni til femtende februar, forklarer han.

Alt i alt er Odnes skuffet over hvordan myndighetene har håndtert alle rovdyrangrepene på beitedyr denne sesongen.

– Tiltakene kommer for seint. Vi har hatt en situasjon som burde vært unngått, med uttak av rovvilt i forkant av beitesesongen. Nå må vi drive brannslokking fra dag til dag, og det er krevende for beitenæringa. Spesielt er det krevende for beitedyr som blir utsatt for store lidelser påført av rovdyr, og det er også krevende for skadefellinglagene som må drive jakt i dagesvis uten resultat, sier han.