Hopp til innhold

Flere ettåringer søkes inn i barnehagene

Marie Herstad håper at ettåringen Gustav snart kan begynne i barnehage. – Kontantstøtte er ikke noe reelt alternativ, mener småbarnsmoren.

Marie Herstad med sønnen Gustav (1)

HÅPER PÅ PLASS: Marie Herstad har søkt om plass til Gustav (1) i seks barnehager i Gjøvik. Hun håper en av dem har ledig plass fra april. Kontantstøtte lønner seg ikke, mener hun.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

De er ute på trilletur i gågata i Gjøvik. Gustav (1) sitter i vogna og glipper med øynene. Det er snart tid for neste soveøkt. Om ikke lenge kan det hende at den luren gjøres i barnehagen.

– Vi har søkt på seks barnehager i området, og vi håper noen har plass til oss fra april. Jeg skulle gjerne vært hjemme lengre, men det har vi ikke råd til, forklarer mamma Marie Herstad.

Den vurderingen er hun ikke alene om.

Det har blitt mer status å ha små barn i barnehage. Vi ser at flere søker om plass for ett- og toåringen sin.

Kristin Sæta, barnehagerådgiver Ringsaker kommune

Økning av ett- og toåringer

Den 1. mars gikk søknadsfristen for hovedopptaket for barnehageplass ut. Noen kommuner har allerede fått en oversikt over tallene. På Gjøvik er det søknadene for ett- og toåringene som peker seg ut.

– I Gjøvik kommune har antall søknader for ett- og toåringer økt med 11,5 % fra i fjor. Det er ganske mye, sier barnehagerådgiver Randi Ellingsen Hauge.

Det var Gjøviks Blad som omtalte saken først.

Høgskolelektor Dag Tangen i Østnytt-studio

FAMILIEØKONOMIEN AVGJØR: Høgskolelektor for barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Hedmark, Dag Tangen, tror økningen skyldes at familier trenger to inntekter for å klare seg.

Foto: NRK

Kontantstøtten ble økt for et par siden. De som er hjemme med barn i alderen 13 til 23 måneder kan i dag få kontantstøtte på 6000 kroner. Det er ikke nok, mener flere småbarnsforeldre.

– Det er ikke noe å leve av sammenlignet med en vanlig månedslønn. Jeg synes summen burde vært på 12-13.000 kroner. Da hadde det vært et reelt alternativ å være hjemme lengre, sier Marie Herstad.

Familieøkonomien er viktig for foreldre som vurderer å søke barnehageplass for de minste barna ifølge Dag Tangen, høgskolelektor for barnehagelærerutdanninga på Høgskolen i Hedmark

– Samfunnsutviklingen har nok gått i den retningen at foreldre trenger to inntekter for å kunne klare seg, sier Tangen.

– Status å ha barn i barnehage

Barnehagebarn

STATUS: Fagmiljøet mener det er blitt mer anerkjent blant småbarnsforeldre å også ha de yngste barna i barnehagen.

Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/ / SCANPIX

En ringerunde NRK har gjort til noen av de største kommunene i Hedmark og Oppland viser den samme tendensen. Flere søker om barnehageplass for ettåringer enn tidligere.

– Jeg tror det er flere faktorer som spiller inn. Jeg tror økt tilgjengelighet på barnehageplass for de yngste har noe å si. I tillegg er det nok blitt mer anerkjent å ha små barn i barnehage, sier barnehagerådgiver i Ringsaker kommune, Kristin Sæta.

Det kan småbarnsmor Cecilia Sjøvold på Gjøvik bekrefte. Hun forteller at alle hun kjenner med små barn bruker barnehage.

– Ingen snakker om kontantstøtte. Det er ikke noe alternativ slik det er i dag. De fleste mener også at barnehage er det beste for barn, sier Sjøvold.

Les også: