SV anklager Støre for gammeldags familiepolitikk

Jonas Gahr Støre adopterer mislykket, borgerlig politikk, mener SV-lederen. Kontantstøtten sår splid i det rødgrønne vennskapet.

Debatt i Politisk kvarter om kontantstøtte

RIS OG ROS: Jonas Gahr Støre åpner for å verne kontantstøtten for ettåringer. I Politisk kvarter møtte han Audun Lysbakken og Knut Arild Hareide til debatt. Programleder Håvard Grønli.

– Dette er å adoptere gammel borgerlig politikk som ikke har lyktes spesielt godt, sier Audun Lysbakken til NRK. I en tale til Arbeiderpartiets kvinnenettverk i helga åpnet Ap-leder Jonas Gahr Støre for å frede kontantstøtten for ettåringer. Det skaper voldsomme reaksjoner, ikke bare fra SV.

Støre våknet i dag til fire avisforsider hvor venstresida kritiserer ham for å åpne for en familiepolitikk Arbeiderpartiet har kjempet mot i årevis. I Politisk Kvarter i dag tidlig kom den ferske Ap-lederen for å oppklare.

– For de aller fleste er det riktig å velge barnehageplass ved ett år. Men for en del er det ikke riktig å begynne da, det kan være noen måneder der som det er ganske viktig å kunne vente.

Avvikling i partiprogrammet

I Aps partiprogram vil partiet avvikle kontantstøtten ved full barnehagedekning.

– Vil du endre det punktet, Støre?

– Nei, altså vi får se når vi kommer til nytt landsmøte. Jeg har ikke tatt til ordet for å endre det og jeg har vært for det som står i partiprogrammet.

Prinsipielt er Arbeiderpartiet derfor imot kontantstøtten, og ønsker at den avvikles når full barnehagedekning er oppnådd og alternative ordninger etablert.

Partiprogram, Ap

– Men det er stor forskjell på avvikle kontantstøtten og det du skildrer nå?

– Jo, kanskje det er det, men jeg har sagt at vi må finne ordninger. Jeg har ikke sagt at det er kontantstøtten som er eneste type svar.

Ros fra KrF

Det har lenge vært spekulert i om Arbeiderpartiet under Støre vil vende seg mot KrF og sentrum i håp om å skape et nytt flertall fram mot neste stortingsvalg. Og kontantstøtte-utspillet blir tatt godt i mot av en overrasket KrF-leder.

– Det overrasker meg at Ap, som tiår etter tiår har kjempet mot kontantstøtten, nå åpner for å støtte kontantstøtte til ettåringer. Jeg må gi Støre den honnøren. Det er ganske modig å gå til Arbeiderpartiets kvinner og løfte denne tenkningen, sier Knut Arild Hareide.

Men Støre avviser at han ved helgens utspill snur ryggen til SV og vender seg mot KrF.

– Jeg har vendt meg mot familiene. Jeg har stor respekt for de som har kjempet mot kontantstøtten på prinsipielt grunnlag. Det står også i vårt partiprogram. Men altså, kall det ventelønn eller finn opp andre navn, men la oss i hvert fall ta debatten.

Lysbakken forundret

Men Lysbakken er ikke interessert i en debatt som har som mål å videreføre det han mener er mislykket politikk.

– Mange barnefamilier opplever tidsklemme, men kontantstøtte er ikke svaret på det. Den har for mange negative konsekvenser for likestillingen og integrering.

I stedet for å gi penger til familier som velger bort barnehage, vil han se på ordninger som gjør det lettere å kombinere livet med småbarn og jobb.

Lysbakken liker dårlig at Støres utspill kommer kort tid etter at Venstre har ombestemt seg i synet på kontantstøtten. Under de rødgrønne overlevde kontantstøtten for ettåringer takket være Senterpartiet, men ble avviklet for toåringer i 2009.

– Jeg forundres litt over timingen. Grunnen til at ordningen ikke er avskaffet, er at Ap og SV ikke har hatt flertall. Nå har jo Venstre snudd, og det er en pågående debatt på høyresiden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no