Hopp til innhold

«Kom, alle dere som strever»

Frelsesarmeen i Gjøvik vil forbygge ensomhet og fremmedgjøring i lokalmiljøet. Nå er snora klippet for PULS - ditt værested.

Åpning av Frelsesarmeens nye sted å være for alle

Frelsesarmeens trofaste soldater fra fjern og nær møter opp i de lyse lokalene som skal romme alle aktivitetene under navnet PULS Ditt værested. Prosjektleder Marit Helene Olsen tripper utålmodig når dørene åpnes.

– Mange har psykiske problemer, og andelen uføretrygdede mellom 18 og 44 år er betydelig høyere i Gjøvikregionen enn ellers i landet, hevder Olsen. I dag åpnet hun og Frelsesarmeen et nytt tilbud som skal ivareta de som syns livet er vanskelig.

Vi håper at dette skal bli et sted hvor folk føler seg verdifull uansett hvem de er eller hva de driver med. Et sted hvor de kan møte andre og ha noen å snakke med.

Marit Helen U. Olsen, prosjektleder
PULS et sted å være

GJØVIKS NYE MØTESTED: Alle er velkomne til Frelsesarmeens nye aktivitetshus.

Foto: NRK

– PULS er et etterlengtet tilbud på Gjøvik, der vi vil jobbe for blant annet å redusere ensomhet og uførhet, samt inkludere innvandrere, sier prosjektlederen. Hun er glad for den store pågangen av frivillige som har meldt seg til tjeneste.

Flittige frivillige med egne t-skjorter gjør alt klart til åpningsfesten. På kjøkkenet putrer det i suppekjelen, stearinlysene tennes og blomsterbukettene fyller den hjemmesnekrede skranken.

Torill Seierstad jobber som sykepleier i Oslo, bor på Hadeland og skal jobbe litt for PULS. Både hun og Anne Britt Fremstad vil gjerne gjøre noe de føler er viktig.

Da jeg ble pensjonist ble tiden så lang. Jeg vil gjerne gjøre noe nyttig for andre.

Anne Britt Fremstad, Frivillig for PULS-prosjektet i Gjøvik
Frivillige for PULS

VIL VÆRE NOE FOR NOEN: Anne Britt Fremstad, Torill Seierstad og Elisabeth Etnestad er fornøyde frivillige for PULS

Foto: NRK

Torill Seierstad vokste opp med ei bestemor som var aktiv i Frelsesarmeen og har i mange år lurt på hva hun sjøl skulle engasjere seg i. – Da jeg møtte Marit Olsen ved julegryta, skjønte jeg plutselig at det var dette jeg hadde leita etter, sier Seierstad.

Les også: Mange unge sliter psykisk - familieforhold ofte årsaken

Et sted å være

Inn døra kommer det en hel gjeng med blide og fargerike damer som har tatt pause fra norskopplæringen på Læringssenteret, og de blir ønsket hjertelig velkommen av Marit og de andre.

Suad fra Eritrea

GLEDER SEG: Suad fra Eritrea vil benytte seg av PULS-tilbudet framover.

Foto: NRK

Damene fra Somalia og Eritrea setter seg rundt bordet og prøver så godt de kan å forstå åpningstalen til major Jan Risan, som representerer Frelsesarmeens Hovedkvarter. Han ber en takkebønn og erklærer værestedet PULS for åpnet.

«Kom til meg alle dere som strever og har tung bør å bære, så vil jeg gi dere hvile»

Fra Bibelen, Matteus 11, vers 28
Matthew og Rose Nanang

Å LÆRE NORSK ER VIKTIG: Ekteparet Matthew og Rose Nanang fra Ghana har bodd i Norge i 23 år og vet at språk er helt vesentlig i integreringen

Foto: NRK

Korpsoffiserene Matthew og kona Rose Nanang er begge pedagogutdannet og leder Frelsesarmeen i Gjøvik. De mener at en del av innvandrerne mangler lese- og skriveferdigheter når de ankommer Norge og derfor har store utfordringer. Ekteparet har virket flere steder i Norge og de har stor tro på PULS-prosjektet.

– Et slikt sted kan hjelpe utlendinger å lære norsk og gi dem et nettverk av folk rundt seg. Det er viktig for språket, sier de. Og hvis det 3-årige pilotprosjektet lykkes med målsettingene, så kan det dukke opp et PULS-værested der du er.

Les også: – Når eg høyrer «god kveld frue» i andre enden, er dagen redda