Hopp til innhold

– Politimesteren er ute etter meg

Politibetjent Stein-Robin Kleven Bergh føler seg overkjørt av politimesteren i Hedmark. Bergh er avskjediget på grunn av uheldig bruk av Facebook.

Stein-Robin Kleven Bergh

Stein-Robin Kleven Bergh hadde dette bildet som profilbilde på Facebook da han la ut sine politiske meninger. Bergh er medlem av Frp i Hedmark.

Foto: Privat

Det var lørdag kveld Frp-politiker og politibetjent i Eidskog i Hedmark, Stein-Robin Kleven Bergh la ut et lengre innlegg på sin facebookprofil. Her skrev han at han hadde blitt. avskjedighet på grunn av politiske uttalelser

Hvorfor valgte du å publisere dette på Facebook?

– Det valgte jeg for å unngå spekulasjoner. Jeg bor tross alt i en liten kommune. Når bygdefolket begynner å lure på hvorfor jeg ikke er på jobb, og det skulle komme noen for øre at jeg er suspendert fra jobben, så vil jeg ikke at de skal ha noen vrangforestillinger om bakgrunnen for suspensjonen, sier Bergh til NRK.

– Stoltenberg må tåle å bli kalt et krapyl

Bergh er medlem av Frp, og mener både han og hans politiske motstandere må tåle å bli omtalt i tøffe ordelag.

Han tror grunnen til at han mister jobben blant annet er et utspill der han omtaler statsminister Jens Stoltenberg som et krapyl.

Forstår du reaksjoner på at du som politimann i uniform omtaler statsminister Jens Stoltenberg som et krapyl?

Jeg har aldri omtalt Stoltenberg som et krapyl som politimann. Jeg har omtalt han som det som politiker i Fremskrittspartiet. Jeg hadde et profilbilde av meg på Facebook med en politigenser, og det var et bilde en kollega tok av meg fordi jeg hadde klipt håret mitt. Det var derfor jeg la ut det bildet. Det var ikke politiet som uttaler seg der, det var jeg som privatperson, sier Bergh.

Han mener de fleste vet hvem han er og hva han jobber med, og at det ikke er uvanlig at polititjenestemenn opptrer uniformert på sosiale medier som Facebook.

– De fleste har jo et liv og en jobb, og på Facebook blir det jo et sammensurium. Så det blir et skinn av det livet du har, mener Bergh.

Han mener for øvrig at bruken av ordet "krapyl" ikke er spesielt sterkt, selv om han gjerne skulle brukt et annet uttrykk for å beskrive sin politiske motstander Jens Stoltenberg.

– Det er hinsides all fornuft at jeg er avskjediget etter 30 år i polititjenesten på grunn av dette, sier han.

Politimester Tormod Bakke sier til NRK at Bergh er avskjediget på grunn av formen og bruken av Facebook.

– Det er snakk om tilfeller hvor vi mener han ikke bruker Faceoobk på en korrekt måte. Det er blant annet måten man omtaler politiske motstandere på, sier Bakke.

Hva med ytringsfriheten?

– Ytringsfriheten har visse grenser, særlig for offentlige tjenestemenn. Det må være en form og et innhold som er innenfor folkeskikkens grenser, sier Bakke.

Han mener at man i anstendighetens navn ikke kan omtale statsministeren som et krapyl.

– Politimesteren ikke Frp-tilhenger

Tormod Bakke

Politimester i Hedmark politidistrikt, Tormod Bakke får sterk kritikk av Stein-Robin Kleven Bergh etter avskjedigelsen fra sin stilling i Eidsskog.

Foto: Frode Meskau / NRK

Stein-Robin Kleven Bergh mener at denne saken startet lenge før uttalelsene hans på Facebook. Han mener politimester Tormod Bakke har vært ute etter han i lang tid, og at det hele startet med en varslingssak. Da skal Bergh ha skrevet et leserinnlegg om økonomien i politidistriktet.

– Han har brukt sine kommunikasjonsrådgivere til å granske min konto på Facebook for å se om det dukker opp noe mer. Han har vært ute etter meg lenge, sier Bergh.

Han ser heller ikke bort fra avskjedigelsen også er politisk betinget.

– Bakke bærer ikke akkurat preg av en liberal opptreden i denne saken.

På facebookprofilen sin utdyper Bergh dette:

"Politimesteren er heller neppe noen Frp-tilhenger- med sin oppvekst i et av landets da rødeste fylker, Troms, så dette går som hånd i hanske! Politimesteren ble varslet om dette den 11. juni. Han burde og skulle da ha kalt meg inn på teppet og bedt om en forklaring – og ev. kommet med en advarsel. I stedet har han sittet på gjerdet og ventet på å "få nok" på meg."

Tusenvis av støtteerklæringer

Bergh har påklaget avgjørelsen, og har skaffet seg advokathjelp i saken.

– Jeg mener at ytringsfriheten i Norge må stå så sterkt at det er rom for at man kan ytre seg politisk og på Facebook selv om man jobber i politiet. Vi lever i Norge i 2013, og noe annet ville tilsi at vi er en totalitær stat hvor man skal båndlegges, sier Bergh.

Han sier han har fått mye støtte på Facebook etter at han la ut innlegget om avskjedigelsen lørdag kveld.

– Jeg har fått over 200 nye venneforespørsler, og det er snakk om tusenvis av kommentarer, hilsener og støtteerklæringer. Det varmer og styrker meg noe helt utrolig. Det er tydelig at mange er opptatt av ytringsfriheten og rettferdigheten her i landet. Det gjelder også politiske motstandere som har sagt de støtter meg, sier Bergh.

Flere saker fra Innlandet