Hopp til innhold

- Innvandrerkvinner trenger 8. mars

Naomi Mukantunzi mener vi bør bruke kvinnedagen 8. mars til å arbeide for at innvandrerkvinner skal få like muligheter som norske kvinner.

Naomi Mukantunzi

Naomi Mukantunzi arbeider for innvandrerkvinnenes rettigheter

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Den 39 år gamle kvinnen kom til Norge fra Kongo for åtte år siden. I dag jobber hun som hjelpepleier og bor sammen med sin mann og fem sønner på Gjøvik. I tillegg er hun medlem av Gjøvik internasjonale råd hvor hun blant annet arbeider for å få innvandrerkvinner ut av hjemmet og i jobb.

Hun mener det er en lang vei å gå for å likestille innvandrerkvinner med norske kvinner.

– Når jeg ser på norske kvinner og hvordan de jobber og studerer, så er det veldig forskjellig i forhold til hva innvandrerkvinner gjør. Jeg synes vi nå må jobbe hardt for å få det like godt som norske kvinner, sier hun.

Likestilling i hjemmet

En viktig følge av å få innvandrerkvinner ut i jobb, er at det også fører til mer likestilling i hjemmet, mener Mukantunzi:

– Det er vanskelig med fordeling av arbeid i hjemmet i innvandrerhjem. Men når jeg begynte å jobbe, så begynte vi å jobbe sammen hjemme. Når jeg er ute og jobber er han hjemme med barna og lager mat. Det går fint, så nå er vi nesten som en norsk familie.

– Når kvinnene er ute og jobber, da må mannen gjøre husarbeid, synes jeg. Så det er slik hos meg, sier hun.

- Viktig markering

Mukantunzi får støtte av leder for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Indre Øst og arbeiderpartipolitiker Farahnaz Bahrami.

– Mange av innvandrerkvinnene trenger litt backup. Vi må brette opp ermene og gjøre samme jobb som vi gjorde i forhold til likestilling for norske kvinner for mange år tilbake. De som mener at 8. mars-markeringen har gått ut på dato har glemt hvor mangfoldig Norge er, og hvor sterkt behov enkelte av disse kvinnene har for å bli likestilt, sier Bahrami.

Innvandrerkvinnene kan ikke ta denne kampen alene. De trenger hjelp og støtte av dem som har vært gjennom det og klart det. Sånn sett er det på plass å markere denne dagen. Vi må unngå et samfunn hvor vi har A- og B-kvinner. Likestilte og mindre likestilte eller ikke likestilte i det hele tatt.

Farahnaz Bahrami

Ut i jobb

Bahrami gjorde seg bemerket da hun tidligere i vinter gikk inn for å forby ekteskap mellom søskenbarn, selv om hun selv er gift med sin fetter. Hun er også opptatt av at integrering og likestilling må gå gjennom arbeid.

– Den beste måten å bli integrert på er gjennom jobb. Hvis norske arbeidsgivere åpner opp for et mer mangfoldig kollegium, vil det hjelpe i forhold til integrering og inkludering av disse damene.

Naomi Mukantunzi understreker at det også er svært viktig med god norskopplæring for innvandrerkvinner.

– Å komme seg ut å lære språk er en forutsetning. Hvis du ikke kan språk er det ingenting du kan gjøre. Vi prater med kvinner og motiverer dem til å lære seg språk, og det er mange som nå forstår hva det betyr, sier Mukantunzi.