– «Burkini» er løsningen

Oasen svømme- og miljøsenter i Namsos tilbyr nå en spesiallaget badedrakt for muslimske kvinner i sin butikk. Årsaken er at badeanlegget så et behov.

"Burkini" heldekkende badedrakt

Slik ser 'burkinien' ut.

Foto: Oasen svømme- og miljøsenter

– Vi ser at svømmeferdighetene hos mange innvandrerkvinner er dårlige. De muslimske kvinnene vi har i badet har ofte vanlige løse klær på seg, og det gjør det ikke lettere å lære seg å svømme, sier daglig leder Thore Hals i Oasen svømme- og miljøsenter.

Hals mener også at «burkinien» kan bidra til at flere kvinner bruker svømmehallen. Han synes det er trist å se at muslimske mødre sitter påkledd på bassengkanten, mens de kun ser på at barn og fedre bader.

Les også:

Lov å bade med burka

Likestilling i bassenget

– Vi har faktisk tenkt litt på likestilling her. Hvis denne badedrakten blir godtatt av kvinner som ellers ikke ville vist seg i svømmehallen, er det bare bra, mener Hals.

I Oasen har de også arrangert egne svømmekurs for innvandrerkvinner på kveldstid.

«Burkinien» er laget i samme stoff som vanlige badedrakter og badebukser, og er kjøpt inn til butikken fra en grossist som også er stor på vanlig badetøy. Hals medgir at prisen på drakta er høy. Den koster over 1800 kroner i butikken på Oasen.

I Namsos har de hatt drakta til salgs i et par-tre måneder, men så langt har salget gått tregt.

– Vi har ikke vært spesielt flinke til å reklamere for den heller, sier Hals, som har tro på at salget vil ta seg opp.

Folk har reagert

"Burkini" heldekkende badedrakt.

'Burkini' selges i badeanlegget i Namsos.

Foto: Oasen svømme- og miljøsenter

Thore Hals sier han har opplevd at folk tidligere har reagert på kvinner som har badet med klær på. Men han mener at disse reaksjonene ikke er konsekvente.

- Det er ingen som reagerer på at folk har klær på seg når vi holder livredningskurs i svømmehallen, sier Hals.

Han understreker at klær ikke er noe problem for hygienen i bassenget. Klor og renseanlegg holder vannet rent.

- «Burkinien» er dessuten utstyrt med ei integrert badehette, og det er bare bra for rensligheten i bassenget, sier Hals.

Fremskrittspartiet i Trondheim har tidligere denne uka gått ut med et forslag om å forby dekkende klær i svømmehaller og badebasseng. Frp har ment at klær i svømmehalen både kan være en fare for hygienen og sikkerheten i vannet.

Les også:

Provoserer ikke Frp

Kristian Dahlberg Hauge i Frp

Kommunalråd Kristian Dahlberg Hauge (Frp).

Foto: Bent Lindsetmo

Kommunalråd Kristian Dahlberg Hauge (Frp) i Trondheim blir ikke spesielt provosert over badedrakten som nå tilbys i Namsos.

– Det er bra at de i Namsos har tenkt noen tanker rundt denne problematikken, og kommet med et forslag til løsning. Det er flere kommuner i Trøndelag som burde tenke litt prinsipielt om dette, sier Dahlberg Hauge.

Han er likevel ikke bare positiv til bruken av «burkini» i bassenget.

– Ut fra et likestillingsperspektiv er Frp skeptisk til at det oppmuntres til tildekking av kvinnekroppen med utgangspunkt i religion og kulturelle tradisjoner, sier Dahlberg Hauge.