Hopp til innhold

Nordmenn skylder 840 millioner i årsavgift

Har du ikke betalt årsavgiften kan du snart vente deg en purring fra Skatteetaten. Totalt skylder nordmenn 840 millioner kroner.

Bilkø

322.000 bileiere har ikke betalt årsavgiften. Nå kommer purringene fra Skatteetaten.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Når det ikke er betalt får vi beskjed om å klippe av skiltene, sier Asgeir Aule fra Finnmark politidistrikt til NRK.

Politiet er nettopp de som snart skal ut i arbeid for å finne de som ikke har betalt. De kan ha egne kontroller for årsavgift og i noen tilfeller drar de ut å finner bilene det gjelder.

Og bileiere i Finnmark er kanskje de som må passe seg mest.

11 prosent purring i nord

I februar sendte Skatteetaten ut 3,7 millioner krav om betaling av årsavgift på bil med betalingsfrist 21. mars. 322 .00 krav er ennå ikke betalt, skriver Skatteetaten.no.

Finnmark er det fylket med flest som ikke har betalt innen fristen, regnet i prosent. Nærmere 11 prosent får purring fra Skatteetaten i posten.

Beste fylker er Sogn og Fjordane der 93,5 prosent har betalt som de skal.

Årsavgift 2016

Her er oversikten over krav Skatteetaten har sendt ut.

Foto: Skatteetaten

Kan bli avskiltet

  • Ubetalte krav blir overført til Statens innkrevingssentral, som vil kreve inn beløpet fra den som eide bilen per 1. januar.
  • Det betyr at eier vil få tvungen trekk i lønn eller trygd.
  • Hvis ikke alle avgifter er betalt innen fristen på purringen, vil eier motta vedtak om avskilting i juni. Bilen blir da avskiltet ved kontroll eller ved en ekstra satsing av politiet.
  • Årsavgiften på bil gir staten over 10 milliarder kroner i inntekter. 322.000 krav er ennå ikke betalt.

Mye bryderi

– Betaler du ikke årsavgiften får du en purring, betaler du ikke den sender skattetaten ut informasjon om bilen din. Hvis du blir stoppet i en politikontroll eller tollkontroll blir skiltene dine klippet av, sier Kjellbjørn Vinje fra Statens vegvesen.

Etter dette kan du hente skiltene dine allerede dagen etter, så lenge du har gjort opp for deg.

– Så må du betale det du skylder, før du besøker en av vegvesenets trafikkstasjoner. Der må du bevise at du har betalt, før du får tilbake skiltene mot et lite gebyr. Dette er mye bryderi, så vi oppfordrer folk til å ha orden i sakene, sier Vinje.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark