Hopp til innhold

Trener for å bli bedre

I sølvgruvene på Kongsberg handlet det om sekunder i formiddag. Et fullastet gruvetog har sporet av og katastrofen var et faktum.

Skadd ungdom

Redningspersonell tar hånd om en av de skadde ungdommene.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

"- 113 medisinsk nødtelefon.

– Det er fra sølvgruvene på Kongsberg. Et gruvetog fult med ungdommer har sporet av inne i Charistian 7. stoll."

På Kongsberg har katastrofealarmen gått. Tidligere på formiddagen har et gruvetog med 40 personer om bord satt kursen innover i fjellet. Men 600 meter inne i gruvegangen har det som ikke skulle skje skjedd. Gruvetoget har sporet av og ungdommene sitter innesperret i bekmørket. Skadde og redde.

Knappe 2 minutter etter at alarmen gikk er to biler fra brann og redningstjenesten på plass. Og det tar ikke lang tid før plassen utenfor gruveinngangen er fylt opp med ambulanser og politi. Alle nødetater er med på den store beredskapsøvelsen.

Odd Resser

Odd Resser, beredskapsansvarlig i Kongsberg kommune leder beredskapsøvelsen.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– I en slik situasjon er det ganske mange berørte i innsatsen, og det å få trent på samhandlingen de imellom på en så vanskelig plass som inne i en gruve krever sitt. Det er masse informasjon som skal formidles til mange og håndteringen av dette er det viktig at vi trener på, forteller Odd Resser. Han er beredskapssekretær i Kongsberg kommune og øverste leder for beredskapsøvelsen.

Forberedt på det verste

På sambandsradioene er det hektisk aktivitet. Inne i fjellet er det kaldt, mørkt, og mange fryser. Noen av ungdommene har kommet fra ulykken ute fysiske skader, mens andre har pådratt seg langt mer alvorlige skader.

Nødetatene øvde på en ulykke i gruvene på Kongsberg.

Vi ble med på øvelsen i gruvene på Kongsberg.

På utsiden har ambulansepersonell etablert mottakssenter for de skadde. Bårene med varmetepper ligger på rad og rekke, og et tjuetalls personer står klare til å ta hånd om og behandle de som trenger det.

– 60 ungdommer fra Kongsberg Videregående er med på øvelsen. 30 stykker er markører inne i fjellet, mens de andre bekler rollene som pårørende og pressefolk. I tillegg er 10 personer fra Røde Kors med på øvelsen, forteller Resser.

Stian Gjøsund

Stian Gjøsund var markør på øvelsen.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Sølvgruvene er trygge museumsgruver og det er egentlig veldig lite realistisk at det vi trener på her vil skje i virkeligheten. Men likevel er det viktig å trene. Tidligere øvde hver enhet for seg. Nå får vi samkjørt alle sammen, sier beredskapslederen.

Endelig ute

Ut av tunnelen kommer gruvetoget ut for siste gang. 2,5 timer har gått siden ulykken skjedde og endelig kan de tre siste skadde komme ut av fjellet. Om bord på toget ligger Stian Gjøsund. Han er hardt skadd med punktert lunge og et stort skrubbsår på magen. Med kyndig hjelp blir han plassert på en båre før legen starter behandlingen av han. Stian sliter med pusten og legen vurderer om han må sendes med helikopter til Ullevål sykehus.

– Det har vært artig, litt kaldt, kort sagt veldig nyttig å være markør på en slik øvelse. Jeg er med i Kongsberg Røde Kors og det er viktig for oss å se hvordan nødetatene jobber, og ikke minst få litt erfaring med hvordan det føles å være skadet. Dette er gull verdt, forteller Gjøsund.

Skadde ungdommer

Skadde ungdommer blir tatt hånd om på mottakssenteret.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud