Hopp til innhold
Kommentar

En sterk krone og en billig hamburger

Er den norske kronen en av verdens mest overvurderte valutaer? Det kan se slik ut dersom vi skal ta The Big Mac Index på alvor.

US-FOOD-SOCIETY-MCDONALDS US-FOOD-SOCIETY-MCDONALDS

Noen ganger avdekker The Economists Big Mac-indeks et poeng, skriver NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas i denne kronikken.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

De mange nordmenn som har lagt ferien til utlandet opplever at de får mye for norske kroner. Den sterke norske kronen tillater oss å spandere mer på oss selv så lenge vi bruker pengene i utlandet. Aldri har vi følt oss rikere enn nå. Men hvor lenge kan det vare? Noen mener vi lever på lånt tid.

The Big Mac Index tar utgangspunkt i hva en hamburger koster i forskjellige land. Teorien er at valutamarkedet etter hvert vil utjevne prisforskjellene på den samme varen. Få har tillagt denne indeksen noen vitenskaplig tyngde. Men av og til avdekker den et poeng. Big Mac-indeksen ble utviklet av The Economist i 1986 for å illustrere valutamarkedets mekanismer. I den siste utgaven av denne indeksen topper den norske kroner listen over verdens mest overvurderte valutaer. Skulle vi ta indeksen på alvor så er den norske kronen mer enn 64 prosent overvurdert.

Hamburgerindeksen kan ha et poeng

Men hva har prisen på en hamburger å gjøre med den norske økonomien? Er det ikke oljeprisen som er viktigst for en oljenasjon? Verdien av den norske kronen henger i stor grad sammen med prisen på olje. Også verdien av den norske kronen.

Skulle Norge oppleve det samme som andre råvarenasjoner så har hamburgerindeksen et poeng.

Steinar Mediaas

Hva må skje for at The Big Mac Index skal få rett?

Mange land som er avhengig av råvaremarkedet har opplevd en kraftig nedtur den siste tiden. Verdien av deres valutaer har falt i takt med prisfallet på råvarer. Skulle Norge oppleve det samme som andre råvarenasjoner så har hamburgerindeksen et poeng.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Kina-effekten

Råvareboomen er over, kan vi lese i Dagens Næringsliv. Bakgrunnen for denne overskriften er at råvaremarkedet har falt kraftig – som for eksempel rågummi, jernmalm, palmeolje, sukker, nikkel, kaffe, kull, kopper og gull.

Verdens råvarepriser har vært holdt opp av en enorm økonomisk vekst i Kina. Når denne veksten nå avtar så faller også råvareprisene.

Verdens råvarepriser har vært holdt opp av en enorm økonomisk vekst i Kina.

Steinar Mediaas

Kina utgjør rundt 15 prosent av verdensøkonomien, men har de siste årene stått for mer enn 30 prosent av veksten. Kina har vært en enorm motor for den økonomiske veksten i verden.

I år regner det internasjonale pengefondet (IMF) med at den kinesiske økonomien vokser med 7,7 prosent. Neste år regner IMF med at veksten er ennå lavere. For vestlige land ville en slik vekst vært fantastisk – men for Kina er dette den laveste veksten på 13 år. Det er Kina-effekten som nå slår inn med full tyngde i råvaremarkedene. De land som har grunnlagt mye av sin økonomi på råvarer blir hardest rammet.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Nervøsiteten stiger med oljeprisen

Australia og Norge er begge land som er avhengig av råvarer. Australia har allerede fått merke at prisene faller. Det har blitt et tema i den australske valgkampen. Den australske statsministeren Kevin Rudd mener at landet blitt for avhengig av gruvesektoren og eksporten til Kina. Han innser nå at råvareboomen er over.

‘Hvor lenge kan oljeprisen holde seg? Should I stay or should I go now?’ Spørsmålet reflekterer den angsten som sniker seg inn i finansmarkedet.

Steinar Mediaas

Hvor lenge kan oljeprisen holde seg? Should I stay or should I go now? spør oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea i en av sine siste rapporter. Spørsmålet reflekterer den angsten som sniker seg inn i finansmarkedet. Nervøsiteten stiger i takt med oljeprisen. Og nervøsiteten og oljeprisen har steget mye i det siste.

Hennes kollega, sjeføkonom Steinar Juel, mener også at superboomen i råvaremarkedet nå ligger bak oss. Han minner oss om at det ikke bare er Kina som bremser boomen. Også mer effektiv energibruk og en kraftig økning av produksjonen av gass og olje fra ukonvensjonelle kilder virker inn i dette markedet, sier han. Dermed indikerer sjeføkonomen i Nordea at også oljeprisen kan komme under press.

Brå kast i oljemarkedet

Men norske politikere lar seg ikke skremme så lett. Det er fremdeles en bred politisk enighet bak den norske oljepolitikken. I Australia ser politikerne at landet ble for avhengig av råvarer. Vi er ikke der i Norge. Vi lar oss ikke skremme av The Big Mac Index heller. Stemningen er fremdeles høy hos nordmenn som ferierer i utlandet. Men etter hvert som oljeavhengigheten øker blir også vår økonomi mer påvirket av oljeprisen.

Økonomien og den norske kronen beveger seg i stadig større grad i takt med oljemarkedet. Det er et marked som er kjent for brå kast og store bevegelser.