Hopp til innhold
Replikk

Politisk ekstremisme og selvinnsikt

Lars Akerhaug burde vite bedre enn å brunbeise meningsmotstandere.

Rasmussen og Akerhaug, ingress

Lars Akerhaug (t.v.) vet godt at jeg, og Generasjon Identitet, tar avstand fra vold som politisk virkemiddel, skriver replikkforfatteren (t.h.).

Tirsdag 5. juli rundt lunsjtid begynner det å tikke inn meldinger på mobilen min: «Lars Akerhaug har kalt deg høyreekstrem på P2». Litt forfjamset sjekket jeg nrk.no for å høre om det var en misforståelse. Men nei, det var ingen misforståelse.

Under sendingen av Sommer og Vinter på P2 utbroderer Akerhaug om sine politiske valg fra barndommen og frem til han tiltrådte som redaksjonssjef i Resett i 2019, og den lite ærerike avskjeden, som ble offentlig kjent i desember i fjor.

Det siste halvåret har Akerhaug gått botsgang og beklaget sin rolle i nettavisen Resett i en hel rekke aviser.

Det er på en måte forståelig. Om han skal ha noen som helst sjanse til å gjøre videre karriere innen den etablerte pressen må han kaste alle sine gamle kolleger under bussen, og ta avstand fra alt som minner om dissidens til multikulturalisme og pride-ideologien.

Akerhaug vet godt at jeg, og Generasjon Identitet, tar avstand fra vold som politisk virkemiddel.

Dette er konteksten hvor Akerhaug beklager at jeg i det hele tatt fikk komme på trykk med leserinnlegg i Resett. Jeg er, ifølge ham, «en høyreekstrem lederskikkelse i Generasjon Identitet».

Det er altså ikke noe jeg har fått på trykk i Resett mens Akerhaug var redaksjonssjef han kritiserer meg for, men for noe diffust, misvisende og injurierende.

I sin monolog forteller Akerhaug at han som ungdom meldte seg inn i Rød Ungdom og sammen med en rekke andre voldskommunister var med på minst et politisk attentat hvor de feigt angrep en enslig person som de mistenkte var nynazist. De slo og sparket han i hodet til han ble bevisstløs.

Akerhaug vet godt at jeg, og Generasjon Identitet, tar avstand fra vold som politisk virkemiddel. Han burde vite bedre enn å brunbeise meningsmotstanderne sine.

Han vet også at jeg ikke lenger er engasjert i organisasjonen. Det er tross alt en ungdomsorganisasjon. Resett publiserte en rekke redaksjonelt positive nyhetsartikler om den patriotiske og ikkevoldelige organisasjonen mens Akerhaug var redaksjonssjef.

Mitt eget første møte med Resett var når daværende Resett-journalist Maria Zähler intervjuet meg om hvor absurd det var at jeg hadde blitt nektet innreise til Storbritannia i 2018 på grunn av mitt engasjement i organisasjonen.

Om Akerhaug forventer å bli trodd i sin vedvarende offentlige selvransakelse om moralske feiltrinn kunne han ha startet med å opplyse om koblingen mellom Rød Ungdom, partiet Rødt og deres voldelige fløy som han var en del av, heller enn å komme med falske anklager.

Lytt til radioinnslaget til Lars Akerhaug her: