NRK Meny
Kronikk

Er det greit at Harry og Ronny blir kjærester?

Se for deg en ny bok der Harry Hole finner kjærligheten og blir pappa! Eller en hvor Harry Potter blir forelsket i Ronny. Slike historier vil Amazon ha.

Harry Potter og halvblodsprinsen

I fanfic-universet blir Harry Potter og Rupert Grints bromance-forhold fort til en ordentlig romanse. Forfatter Iselin Alvestad skriver i denne kronikken om verdens raskest voksende litterære sjanger.

Foto: Warner Bros. / Filmweb

Tenk deg en alternativ historie der Harry Potter og Ronny blir forelsket i hverandre mens Hermine innleder et forhold til Draco Malfang! Eller hvorfor ikke en bok der Harry Hole treffer sitt livs store kjærlighet og sliter med å kombinere rollene som småbarnsfar og etterforsker.

Fanfiksjon, også referert til som fanfic, er litteratur som tar utgangspunkt i et allerede skapt univers. Det vil si at amatørforfattere eller fans skriver om karakterer en forfatter allerede har skapt, og dermed har åndsverksrettigheter til.

Historisk kan nevnes eksempler på fanfiksjon med utgangspunkt i Jane Austins romaner, samt den alternative slutten til Tatt av vinden av Margaret Mitchell. Fifty shades of gray er et eksempel på fanfiksjon som har blitt nesten like stort som historien den utsprang fra – Twilight.

Delte meninger blant forfattere

Fenomenet fanfiksjon er stort, enormt faktisk. Fanfiksjon er verdens raskest voksende litterære sjanger, og det er dette Amazon nå vil kapre en del av. Fans som har skrevet fanfiksjon har kunnet dele historiene på nettet, men så langt har de ikke kunnet publisere historiene kommersielt. Dette er imidlertid Amazon, i samarbeid med en del forfattere, i ferd med å endre.

Fanfiksjon er verdens raskest voksende litterære sjanger, og det er dette Amazon nå vil kapre en del av.

Iselin Alvestad, forfatter

Mot en viss økonomisk kompensasjon til den opprinnelige forfatteren, samt etter retningslinjer gitt av Amazon i samarbeid med forfatteren, kan fansen nå selge sine historier via Amazon sin nettside. Det er delte meninger om publikasjonene, og debatten går hett. Noen forfattere ønsker å reservere seg mot fanfic, mens andre synes fenomenet både er spennende og greit.

Som forfatter av en ungdomsserie som godt kunne vært gjenstand for fanfic måtte jeg tenke meg godt om da jeg hørte om Amazons håndtering av opphavsrettighetene. Jeg forstår at enkelte forfattere ønsker å reservere seg. Samtidig mener jeg at det er ganske fantastisk at noen lar seg inspirere så mye av et univers at de vil skrive videre i det.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Ikke så bekymret

Selv er jeg, som forfatter, ikke så bekymret for de opprinnelige verkene. De står jo der slik de gjør, og jeg tenker at de ikke forringes dersom fanfiksjon utgis som et tillegg til disse. Samtidig synes jeg det er riktig at det skal være opp til hver enkelt forfatter om vedkommende ønsker å frigi rettighetene til fanfiksjon, og i hvilken grad rettighetene skal fristilles.

Som forfatter av en ungdomsserie som godt kunne vært gjenstand for fanfic måtte jeg tenke meg godt om da jeg hørte om Amazons håndtering av opphavsrettighetene.

Iselin Alvestad, forfatter

Det oppleves som ryddig fra Amazon sin side at de opprinnelige forfatterne som sitter med rettighetene til åndsverket får være med på å utforme betingelser for det som skal publiseres, og det oppleves som ryddig at de opprinnelige forfatterne også mottar noe av inntektene.

Forfatteren må være med og bestemme

Det har blitt debattert hvorvidt fanfiksjonen vil miste spensten og viddet når det settes strenge retningslinjer og føringer for litteraturen, men samtidig er det viktig å være klar over at disse føringene tross alt bare settes i de tilfellene man ønsker å publisere og tjene penger på ideer som andre allerede har skapt. Det blir kanskje lettere å se det hele i perspektiv dersom man sammenligner med annen francise-virksomhet. For det er vel nettopp det dette er. Noen har skapt en idé, andre betaler for rettighetene til å viderefører ideen innenfor visse gitte rammer.

Et åndsverk er selvfølgelig forskjellig fra en Deli de Luca-butikk, men prinsippet bak det Amazon nå gjør er likevel i stor grad det samme.

Iselin Alvestad, forfatter

Et åndsverk er selvfølgelig forskjellig fra en Deli de Luca-butikk, men prinsippet bak det Amazon nå gjør er likevel i stor grad det samme. Så lenge fanfiksjon er nettopp fanfic, og det ikke presenteres som forfatterens fortsettelse, og så lenge forfatteren selv får være med på å bestemme om salg av fanfiksjon skal tillates, og under hvilke betingelser, så bør det vel være greit.

Forfatternes store angst, at verkene deres skal forringes, eller at fanfiksjonen skal overgå de opprinnelige verkene, eller i verste fall utvanne den opprinnelige historien, er risikoer man må være villige til å kalkulere med dersom man selger hele eller deler av opphavsrettighetene. Dette er imidlertid frivillig fra forfatternes side.

FØLG DEBATTEN:
Ytring på Twitter

En god idé er en salgbar idé

Ankepunktet om at fanfiksjonen skal miste sin spenst og originalitet i det den blir inntektsbasert og regelbundet, er også en risiko som løpes, men også denne er frivillig fra amatørforfatternes og fansens side. De står jo fremdeles fritt til å skrive hva de vil uten publikasjonsrettigheter. Det skal uansett ikke glemmes at det har kommet mange forfatterspirer som har begynt med fanfic, for siden å gå over til å skape sin egen, originale litteratur.

Jeg gleder meg til den dagen jeg kan lese om Harry Hole som småbarnsfar.

Iselin Alvestad, forfatter

Forfatteren som kunstner eller kommersiell aktør spiller til syvende og sist ikke en så stor rolle. En god idé er en salgbar idé, både i kunstverdenen og den kommersielle verdenen, og som i andre bransjer ønsker også forfatterne å leve av sine ideer og verker.

Dersom francise-litteratur bidrar til opprettholdelse og nyutforming av de gode historiene, og så lenge det er frivillig fra alle parter synes jeg det er en god idé. Jeg gleder meg i alle fall til den dagen jeg kan lese om Harry Hole som småbarnsfar.