Hopp til innhold
Kommentar

Mindretallets makt

Det er flertallet som bestemmer om Ola Borten Moe blir første nestleder. Men det er mindretallet som avgjør om det blir ro.

Landsstyremøte i SP

Ingenting kan tas for gitt. Ola Borten Moe kan (for)bli valgt til første nestleder. Han kan bli vraket. Begge deler kan skje.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

På forhånd mener begge leire å ha knapt flertall. Sannheten er nok at mange delegater ikke har bestemt seg. Det virker umulig å spå utfallet, enkeltstemmer kan avgjøre.

Ingenting kan tas for gitt. Ola Borten Moe kan (for)bli valgt til første nestleder. Han kan bli vraket. Begge deler kan skje.

Det som uansett virker klart er at mindretallet blir betydelig stort. Såpass stort at uansett om Ola Borten Moe eller Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim blir valgt, vil den faktiske fulle tillit i partiet kunne trekkes i tvil. Og definitivt såpass stort at mange i partiet vil sitte med en sterk, gnagende følelse av å forlate landsmøtehotellet på Lillestrøm som tapere.

Brevskrivingen har vært så omfattende at man lett forstår at partiet ønsker seks dagers postombæring.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK

Med det vi har vært vitne til i partiet de siste virker det naivt å tro at roen vil senke seg når flertallet har talt. Snarere har de siste ukene og månedene vist at det ikke skal mange personer til for å lage betydelig støy i partiet. Brevskrivingen har vært så omfattende at man lett forstår at partiet ønsker seks dagers postombæring.

Noen vil måtte føle seg som tapere

Dersom Borten Moe vinner, vil mange føle at det de mener er ødeleggende lekkasjer og uredelig spill, vinner frem. At Liv Signe Navarsete vil stå alene med et ansvar Ola Borten Moe og flere i partiet deler.

Dersom Borten Moe taper, vil mange føle at han urettferdig dras med i et dragsug etter en partileder som overdrev sin frykt for ham. At partiet ofrer en sjeldent dyktig politiker fordi hans høyttenkning ble tolket som problematisk i det øyeblikket man setter sammen ledelsen slik at den kan bli brukt konstruktiv.

Toppledelsen i Senterpartiet må uansett gjenvelges på det ordinære landsmøtet neste år. Dermed vil det være mulig med omkamp om cirka et år. Om det da fortsatt vil være sterke fløyer eller et omforent parti, er det store spørsmålet.

Det er fortsatt sånn at det ikke trenger å bli enten eller i valget mellom Borten Moe og Tvinnereim. Det kan bli både og. Han kan bli første nestleder samtidig som hun blir andre nestleder.

Dype sår

Det er flertallet som bestemmer om Ola Borten Moe blir første nestleder. Men det er mindretallet som avgjør om det blir ro.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK

Men omformulerer man spørsmålet til "Skal Ola Borten Moe få fortsette?", så er det ikke noe kompromissmulighet. Det er i en slik setting etterspillet må forstås.

Sårene er dype i partiet nå, det vil kunne ta tid før de gror. Uansett utfall.

Den av kandidatene som taper nestlederduellen har dermed et ansvar for og mulighet til å minimere den fremtidige uroen i partiet.

På den måten har mindretallet veldig stor makt.