Hopp til innhold
Kronikk

Kosttilskudd kan være skadelig

«Det kan ikke skade med noen ekstra vitaminer i vinter,» tenker du kanskje. Jo, noen kosttilskudd kan forårsake alvorlig sykdom og hemme treningen.

Kosstilskudd

De gode antioksidantene får vi gjennom et naturlig kosthold, bestående av frukt, bær, grønnsaker og fullkorn. Et for høyt innhold av antioksidanter fra kosttilskudd kan være farlig.

Foto: Ìykola Velychko

Mange har en urealistisk tro på at kosttilskudd er bra for helsa. Omkring halvparten av befolkningen tar derfor ett eller flere av dem. De fleste kosttilskuddene selges med påstander om svært gode helseeffekter. Men for de aller fleste kosttilskudd finnes det per i dag ikke gode vitenskapelige studier som dokumenterer om de har gunstig eller skadelig effekt, eller om de er virkningsløse i de dosene som anbefales. Et hovedproblem er derfor at effekten av kun noen få kosttilskudd er undersøkt i grundige vitenskapelige studier.

LES: Stine (33): – Jeg ble gul av kosttilskudd

Økt risiko for skader

Det er i dag et bredt tilbud av kosttilskudd på markedet; energigivende næringsstoffer, vitaminer, mineraler og mange forskjellige urte- eller planteekstrakter. I tillegg er det en økende grad av beriking av matvarer, som betyr at det blir stadig vanskeligere å beregne det totale inntaket av næringsstoffer fra matvarer, drikker og kosttilskudd i den norske befolkning. Siden nesten alle næringsstoffer kan ha skadelige effekter ved høye doser, øker dette risikoen for skader. I tillegg kan kosttilskudd inneholde ulovlige og helsefarlige stoffer, og det er ofte mangelfull merking og markedsføring av kosttilskudd.

For de aller fleste kosttilskudd finnes det per i dag ikke gode vitenskapelige studier som dokumenterer om de har gunstig eller skadelig effekt.

Rune Blomhoff, professor ved Universitetet i Oslo

De gode antioksidantene får vi gjennom et naturlig kosthold. Blant annet er vitamin C og vitamin E to livsnødvendige antioksidanter som kroppen trenger i små doser. Disse og flere finnes også i kosttilskudd, men da ofte i høye doser. Ved å ta disse, vil man derfor i mange tilfeller få et langt høyere inntak av antioksidanter enn det som er naturlig.

SE FBI I KVELD KL. 19.45: Går det an å bli så syk av et helsekostprodukt?

Ingen beskyttende effekt

Cellene i kroppen vår er hele tiden utsatt for ulike former for stress, blant annet såkalt oksidativt stress. Antioksidantenes oppgave er å dempe slikt oksidativt stress. Alle cellene i kroppen produserer selv en rekke viktige antioksidanter. Gjennom et sunt og variert kosthold får vi dessuten både vitamin C, E og et bredt spekter av andre antioksidanter i naturlige mengder. Dette gjør at stresset i cellene holdes under kontroll og ikke blir skadelig.

Tilskudd med antioksidantene betakaroten og vitamin E er til og med nå vist å være skadelig, og øke risiko for alvorlig sykdom og død.

Rune Blomhoff, professor ved Universitetet i Oslo

For mye oksidativt stress er involvert i aldringsprosessen og i utvikling av kroniske sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, fedme og sukkersyke. Det er derfor mange har hevdet at antioksidanttilskudd burde kunne hindre slik oksidativ skade, og dermed redusere risiko for sykdom. Tidlige studier antydet at de kunne ha en positiv effekt.

Nyere og større studier med bedre kvalitet finner imidlertid at antioksidanttilskudd ikke har noen beskyttende effekt. Tilskudd med antioksidantene betakaroten og vitamin E er til og med nå vist å være skadelig, og øke risiko for alvorlig sykdom og død.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Kan hemme treningen

Konklusjonen er altså at høye nivåer av antioksidanter i form av kosttilskudd faktisk kan ha meget uheldige effekter. Årsakene til dette kan være mange. Blant annet kan et moderat nivå av oksidativt stress i mange sammenhenger være gunstig. Et eksempel er effekt av trening. Trening resulterer i moderat oksidativt stress, som bidrar til at musklene vokser og blir sterkere. Hvis man inntar mange antioksidanter i form av tilskudd, kan dette bidra til at man ikke får gunstig effekt av treningen. Nivået av antioksidanter man får gjennom et sunt kosthold vil ikke hemme denne treningseffekten.

Det er godt vitenskapelig dokumentert at man får den beste helseeffekten ved å ha et sunt kosthold rikt på frukt, bær, grønnsaker og fullkorn. Da får man i seg et stort spekter av antioksidanter i moderate, balanserte mengder. Ingen tilskudd kan konkurrere med denne helseeffekten. Det er derfor ingen anbefalinger fra helsemyndigheter i Norge eller i andre land om at man bør ta antioksidanttilskudd.

Hvis man inntar mange antioksidanter i form av tilskudd, kan dette bidra til at man ikke får gunstig effekt av treningen.

Rune Blomhoff, professor ved Universitetet i Oslo

Nødvendig for noen

Kosttilskudd er unødvendig for de fleste av oss som har et normalt, variert sunt kosthold. Kosttilskudd kan imidlertid være nødvendig for noen grupper i befolkningen. Ved påvist mangel av et næringsstoff (ved blodprøve), kan kosttilskudd være et godt alternativ dersom tilsvarende inntak fra matvarer av ulike årsaker er vanskelig.

Det bør imidlertid presiseres at dersom man er i en risikogruppe som anbefales å ta kosttilskudd, bør man likevel være forsiktig med å ta flere tilskudd som inneholder samme næringsstoff. Dette kan gi for høye doser og dermed resultere i skadelige helseeffekter.

I motsetning til legemidler som krever grundig dokumentasjon, kreves det i dag lite dokumentasjon for å selge kosttilskudd med påstander om helsegevinster. Det er mange produsenter av kosttilskudd som benytter seg av dette, og det er ikke rart folk flest blir forvirret.