NRK Meny
Kronikk

Kostholdsekspertenes ansvar

Det er skremmende at det finnes så mye useriøs informasjon om kosthold på populære blogger.

Et rødt eple

Mange tror de må legge om kostholdet og unnvike bestemte typer mat. Det kan skyldes useriøse kostholdsråd fra bloggere, mener kronikkforfatteren.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Gutter og jenter helt ned i 12-årsalderen er så opptatt av trening, muskler og kosthold at det medfører helsefare. Inspirasjonen får de gjennom sosiale medier. I blogger, på Instagram og Facebook gir selvutnevnte eksperter ukvalifiserte og helsefarlige råd.

Det er særlig unge kvinner som har et forvrengt syn på egen kropp. Den flernasjonale undersøkelsen «Helsevaner blant skoleelever» viser at halvparten av jenter på 15 år mener selv de er for tykke, mens andre undersøkelser viser at det kun er 18 prosent av dem som faktisk er overvektige.

LES OGSÅ: – Så opptekne av styrketrening og kosthald at det er skadeleg

Dietter er trendy

Halvparten av kvinner mellom 15–24 år tar ett eller flere forbehold i kostholdet sitt, viser tall fra en undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Det er kanskje i ungdomsperioden man er lettest påvirkelig fra massemedia, venner og ikke minst bloggere og internett. Da er det skremmende at det finnes så mye useriøs informasjon.

Ida Berg Hauge

Blant annet fordi de går på diett, lever som vegetarianer eller har en matallergi eller -intoleranse, unnviker jentene bestemte matvarer.

Nær én av fem kvinner mellom 15–24 år oppgir at de tar forbehold i kostholdet fordi de har eller tror de har melkeallergi, laktoseintoleranse eller at de ikke tåler melk. Dette er urovekkende når forskningen viser at kun 2–3 prosent av befolkningen faktisk har laktoseintoleranse og under 1 prosent har melkeallergi.

Les også Lars Giæver og lege Tetyana Kalchenkos replikk til denne kronikken, og ernæringsfysiologene Vegard Lysne, Erik Arnesen og Thomas Olsens svar til denne!

Ekspertene har et ansvar

Samtidig som mange unge kvinner har et uheldig forhold til egen kropp og kosthold, vet vi at ungdomstiden er en periode i livet der man gjerne er utrygg på seg selv. Det er kanskje i denne perioden man er lettest påvirkelig fra massemedia, venner og ikke minst bloggere og internett. Da er det skremmende at det finnes så mye useriøs informasjon.

Rådene kommer stort sett fra selvutnevnte eksperter uten fagkunnskap om kosthold og ernæring.

Ida Berg Hauge

I Norge finnes det flere store bloggere som ikke er kjent for noe annet enn at de faktisk er kjent. Disse gir til stadighet råd om kosthold, dietter og mer eller mindre fikse ideer som raskt skal få deg i toppform. Rådene kommer stort sett fra selvutnevnte eksperter uten fagkunnskap om kosthold og ernæring.

Tall fra Melk.no viser at mer enn én av fire nordmenn bruker bloggere som kilde til kostholdsinformasjon. Alt unyansert og kunnskapsløst innhold på nettet gjør det tradisjonelle, sunne norske kostholdet til en fiende. De selvutnevnte kostholdsekspertene må være klar over den påvirkningskraften de har, og være seg sitt ansvar bevisst når de gir råd til leserne sine, både gjennom tekst og bruk av bilder.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Kostholdsmyter må møtes med ekspertise

De selvutnevnte ekspertene i bloggverdenen, i kommentarfelt under artikler og i sosiale medier bidrar generelt til å skape kostholdsmyter og stor usikkerhet. Dette er blitt et helseproblem og dermed også et samfunnsproblem. I kunnskapssamfunnet Norge er det et paradoks at god og faktabasert informasjon om helse og kosthold drukner til fordel for helseskadelige kostholdsmyter i glossy innpakning. Helsemyndighetene og politikere har et felles ansvar for å nå gjennom trengselen her.

Selvutnevnte eksperter innen ernæring og kosthold må også ta et større ansvar for å gi god og riktig informasjon om kosthold, fordi mange av våre barn og unge går rundt og skammer seg over egen kropp. Slik kan vi ikke tillate at barna våre skal ha det.