Kronikk

Vi har fått et mer klassedelt helsevesen

Når norske pasienter kjøper helseforsikring, stemmer de med beina. Det offentlige helsevesenet har mistet tillit under de rødgrønne.

Helseforsikring

Privat helseforsikring burde vært unødvendig i Norge. Men dette markedet vokser – fordi de rødgrønne sover på vakt, skriver Bent Høie i Høyre.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lik tilgang til nødvendig helsehjelp uavhengig av personlig økonomi har vært et felles politisk mål i det moderne Norge.

På tross av dette har det under den rødgrønne regjeringen vært en eksplosjon i salg og bruk av private helseforsikringer.

Lange ventetider

330.000 nordmenn har i dag helseforsikring. Ifølge Storebrand er det 27 prosent som har brukt forsikringen siden januar 2011.

Aps statssekretær Robin Kåss framstår som komiske Ali når han hevder at folk ikke har behov for helseforsikringer.

Bent Høie, helsepolitisk talsmann for Høyre

Årsaken er lange ventetider i det offentlige helsevesenet. En undersøkelse fra SINTEF i 2009 viste at 85 prosent av alle bedrifter oppgir ønske om kortere ventetid som årsak til at de har tegnet helseforsikringer for sine ansatte.

Trenger du en kikkhullsoperasjon i skulderen, må du vente i 279 dager for utredning og behandling i det offentlige. Med privat forsikring får du løst det på 16 dager.

En ødelagt skulder er ikke livsfarlig. Men det kan bety langvarig sykemelding som koster samfunnet dyrt, og praktiske problemer i hverdagen.

Behovet finnes

Det er ikke sant som noen hevder, at de private bare tar seg av de enkle operasjonene.

Dette markedet vokser fordi de rødgrønne sover på vakt – og tilliten til det offentlige svekkes.

Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre

Også behandling av livstruende sykdommer har det blitt et privat marked for. Kreftpasienter blir sendt til Tyskland for behandling og private Aleris har etablert det første diagnosesenteret for kreft i Norge.

Derfor fremstår Aps statssekretær Robin Kåss som komiske Ali når han hevder at folk ikke har behov for helseforsikringer og at dette er noe selskapene selger ved å skremme pasienter og arbeidsgivere.

Sover på vakt

Dette markedet vokser fordi de rødgrønne sover på vakt – og tilliten til det offentlige svekkes.

Får dette fortsette vil folk snart stille seg dette spørsmålet: «Hvorfor skal jeg betale for et helsevesen over skatteseddelen som ikke hjelper meg, når jeg i tillegg må betale for helsehjelp gjennom forsikringen?»

Høyre mener at helseforsikring burde vært unødvendig i Norge.

Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre

Høyre mener at helseforsikring burde vært unødvendig i Norge. Vi ønsker at alle skal få nødvendig helsehjelp, helt uavhengig av personlig økonomi.

Oppbrukte kvoter

Behandlingen skal vi alle betale for over skatteseddelen, etter evne. Men da må vi ta de private kreftene i bruk for å løse ventetidsproblemene.

Det første den rødgrønne regjeringen gjorde da de overtok makten i 2005 var å rasjonere bruken av private sykehus.

Mange pasienter som tar kontakt med private sykehus får derfor følgende svar: «Vi har brukt opp årets kvoter for offentlig betalte operasjoner, så du må enten vente til neste år – eller betale selv.»

Fritt behandlingsvalg

Det er behov for nye ideer og bedre løsninger for å sikre alle nødvendig helsehjelp. Derfor vil Høyre innføre fritt behandlingsvalg. Har du rett til nødvendig helsehjelp, så kan du velge et offentlig eller privat godkjent sykehus. Det offentlige betaler uansett. Den rødgrønne helserasjoneringen skal vekk.

Høyre vil innføre fritt behandlingsvalg. Har du rett til nødvendig helsehjelp, så kan du velge et offentlig eller privat godkjent sykehus. Det offentlige betaler uansett.

Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre

Da Televerket hadde monopol sto haugevis i telefonkø i både måneder og år. Nå tar det minutter å få en telefon. Høyre politiske oppgave er å åpne opp Norge og gi den enkelte større frihet til å velge. Nå er det helsevesenets tur.

Stemmer med bena

Jeg vil utfordre Helseministeren til å svare på om Arbeiderpartiet har andre løsninger. Hvordan skal man sikre at valgfriheten ikke bare skal gjelde de med råd til private helseforsikringer, og er hun tilfreds med konsekvensene av egen politikk?

Pasientene stemmer med bena. De velger muligheten til å velge.

Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre

Pasientene stemmer med bena. De velger muligheten til å velge. Den muligheten vil Høyre gi alle, uavhengig av tykkelsen på lommeboken.